Am o proprietate - imobil - si as dori sa o instrainez unei rude apropiate. Intrebarea mea este daca pot face asta fara urmari in urma decesului meu. Adica cei 2 copii ai mei sa nu aibe posibilitatea legala de a ataca acest act dupa decesul meu. Mentionez ca ruda respectiva este un nepot din partea sotiei. Cum este mai bine sa fac ?
Multumesc anticipat pentru orice sfat.
Daca sotia a decedat, puteti instraina, insa fara a incalca rezerva succesorala, daca sotia traieste, puteti instraina impreuna cu dansa fara restrictii prin act autentic de vanzare-cumparare. Cotitatea disponibila, reprezinta catimea din totatul bunurilor, de care dumneavoastra puteti dispune in mod liber si fara restrictii, rezerva succesorala reprezinta cota parte ce le revine celor doi copii.
Sotia traieste, slava Domnului, impreuna am hotarat asta. Deci inteleg ca e ok cu un act legal de vanzare - cumparare, nu vrem sa aibe probleme nepotul in viitor.
Asta daca am inteles eu bine exprimarea juridica de mai sus.
Am omis un aspect, poate important, nepotul are numai 5 ani, se poate face acest contract de vanzare cumparare ? Nu de alta dar notarii pot sa-l faca si el sa nu fie legal sau sa fie atacat actul in viitor. De-asta intreb pe acest forum unde am mare incredere in consultantii de aici.
Multumesc mult.
Fiind vorba despre acte intre vii cu titlu oneros (vanzare/cumparare), nu se poate pune problema incalcarii rezervei succesorale. Descendentii ar putea ataca actul dupa decesul vanzatorilor, invocand simulatia (donatia deghizata).
Puteti vinde inclusiv unui minor, pretul vanzarii fiind platit fie din sumele de bani ale minorului (daca are astfel de sume) fie de catre parintii acestuia in calitate de procuratori de fonduri. Desigur, minorul de 5 ani nu va putea incheia personal actul, iar pentru incheierea actului va fi nevoie de autorizarea instantei de tutela. Notarul la cere vreti sa incheiati actul va va da indrumarile necesare.