Am un copil in varsta de 2 ani. Bunica lui (mama mea) vrea sa-i treaca un teren pe numele lui, asa incat eu sa ma apuc sa-i fac o casa
In acest sens , este necesara exprimarea acordului de vointa a dumneavoastra si a autoritatii tutelare.
Se poate face un contract de vanzare-cumparare direct pe numele lui sau donatie sau alte variante ?
Ambele contracte pot fi perfectate .(minorul poate fi gratificat, printr-o donatie, insa nu poate transmite, printr-un asemenea act, un bun ).
Mentionez ca mama mea are mai multi nepoti si din partea fratelui meu si nu vreau ca aceasta donatie vreodata sa fie atacata.
In termen de 3 ani de la decesul mamei dumneavoastra, mostenitoriii rezervatari (sotul supravietuitor, descendentii a caror linie e nelimitata, parintii ) pot ataca , in vederea reductiunii/ revocarii liberalitatilor excesive atat actul de donatie, cat si actul de vanzare cumparare ( in calitate de donatie deghizata- institutia incidenta fiind aceea a simulatiei ).
Mentionez ca eu am un apartament cumparat cu credit imobiliar si mai am de plata multi ani de acum inainte. Creditul l-am facut inainte de a ma casatori (deci sotia nu este pe credit) si fireste copilul nu era nascut atunci.
Data perfectarii actului e importanta in vederea calificarii bunului.Acesta e propriu, in caz ca respectivul
contract de vanzare cumparare a fost incheiat , in forma ad solemnitatem , la notariat, inainte de a fi casatorita (art.30 din Codul familiei ) sau comuna , daca dreptul de proprietate a fost transmis in timpul casatoriei.
Institutia creditoare poate urmari orice bun aflat in patrimoniul dumneavoastra.
Actiunea pauliana (revocatorie) va permite desfiintarea actelor incheiate in paguba acestui creditor.
Succes.