avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare-cumparare cu cumparator minor: conditii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare-cumparare cu cumparator minor: conditii

Am un copil in varsta de 2 ani. Bunica lui (mama mea) vrea sa-i treaca un teren pe numele lui, asa incat eu sa ma apuc sa-i fac o casa. Se poate face un contract de vanzare-cumparare direct pe numele lui sau donatie sau alte variante ? Mentionez ca mama mea are mai multi nepoti si din partea fratelui meu si nu vreau ca aceasta donatie vreodata sa fie atacata.
Mentionez ca eu am un apartament cumparat cu credit imobiliar si mai am de plata multi ani de acum inainte. Creditul l-am facut inainte de a ma casatori (deci sotia nu este pe credit) si fireste copilul nu era nascut atunci. Peste cativa ani, datorita recesiunii prelungite este posibil sa nu mai pot plati creditul bancar si prin urmare sa pierd apartamentul in favoarea bancii. Banca l-ar putea evalua la o suma mai mica decat mai am eu de platit la banca si prin urmare sa-mi urmareasca alte proprietati/venituri.
Intrebare:
1. Este posibil sa afecteze si casa construita fiului meu ?
2. Cum ar trebui intocmite actele de cumparare ale terenului, astfel incat macar copilul sa ramana cu casa neatacata de actiunile bancii ?
Multumesccelor care imi vor raspunde.
Cel mai recent răspuns: gabyioio , utilizator 20:33, 3 Iulie 2010
Creditele dvs. si o eventuala executare silita nu are legatura cu bunurile fiului dvs.

In prezent, deoarece fiul dvs. e minor, nu exista o modalitate sigura de a pune la adapost bunul care face obiectul contractului.
Se poate vinde sau dona, dar actul va putea fi atacat de mama sau unchiul dvs. ( sau mostenitorii lor).
Recomand totusi un contract de vanzare-cumparare cu procurator de fonduri, si sa sperati ca mostenitorii rezervatari ( mentionati mai sus) nu vor ataca in instanta in temeiul actiunii in simulatie ( adica sa considere vanzarea o donatie deghizata). In rest, asta e cel mai aproape act de ceea ce doriti dvs.
Donatia e exclusa, e atacabila 100%.
Procuratorul de fonduri ar putea fi si mama copilului (sotia mea) ? Mentionez ca nu ar exista vreodata probleme din partea ei sa atace proprietatea fiului meu. Mai degraba m-as astepta sa fie atacata din partea bancii, considerandu-se ca fondurile respective ar fi fost bunuri comune. Mentionez ca la acesarea creditului de catre mine, noi nu eram casatoriti. Si momentan, atat timp cat pot plati ratele bancare, sunt considerat de catre banca bun-platnic. Dar in anii urmatori nu pot stii ce se va intampla.
In concluzie, vreau ceva sigur ca macar proprietaea fiului meu sa nu fie atacata vreodata de executarea silita a bancii sau eventual alti mostenitori ai mamei mele.

Eu chiar la mama minorului ma gandeam cand am mentionat procuratorul de fonduri.
Asa e cel mai bine.
Mergeti la notar. E posibil sa aveti nevoie de numirea unui curator de la autoritatea tutelara ( de ex. sa va numeasca pe dvs.), dar va da notarul mai multe informatii.
Succes!
Am un copil in varsta de 2 ani. Bunica lui (mama mea) vrea sa-i treaca un teren pe numele lui, asa incat eu sa ma apuc sa-i fac o casa


In acest sens , este necesara exprimarea acordului de vointa a dumneavoastra si a autoritatii tutelare.

Se poate face un contract de vanzare-cumparare direct pe numele lui sau donatie sau alte variante ?


Ambele contracte pot fi perfectate .(minorul poate fi gratificat, printr-o donatie, insa nu poate transmite, printr-un asemenea act, un bun ).

Mentionez ca mama mea are mai multi nepoti si din partea fratelui meu si nu vreau ca aceasta donatie vreodata sa fie atacata.


In termen de 3 ani de la decesul mamei dumneavoastra, mostenitoriii rezervatari (sotul supravietuitor, descendentii a caror linie e nelimitata, parintii ) pot ataca , in vederea reductiunii/ revocarii liberalitatilor excesive atat actul de donatie, cat si actul de vanzare cumparare ( in calitate de donatie deghizata- institutia incidenta fiind aceea a simulatiei ).

Mentionez ca eu am un apartament cumparat cu credit imobiliar si mai am de plata multi ani de acum inainte. Creditul l-am facut inainte de a ma casatori (deci sotia nu este pe credit) si fireste copilul nu era nascut atunci.


Data perfectarii actului e importanta in vederea calificarii bunului.Acesta e propriu, in caz ca respectivul contract de vanzare cumparare a fost incheiat , in forma ad solemnitatem , la notariat, inainte de a fi casatorita (art.30 din Codul familiei ) sau comuna , daca dreptul de proprietate a fost transmis in timpul casatoriei.

Institutia creditoare poate urmari orice bun aflat in patrimoniul dumneavoastra.
Actiunea pauliana (revocatorie) va permite desfiintarea actelor incheiate in paguba acestui creditor.

Succes.
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
buna ziua!
as vrea sa cumpar o masina, insa vreau sa o iau pe numele fiicei mele care e minora - are 16 ani. se poate face vanzare-cumparare si sa iau pe numele ei?

multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita - procurator de fonduri KLMN KLMN Pentru ca nu am mai putut rambursa creditul unei banci,ma astept sa fiu executat silit. Nu am proprietati, locuiesc la socrii, si prin urmare singura ... (vezi toată discuția)
Drepuirle minorului pot fi atacate? luciffere luciffere Daca pe numele copilului meu se face un act de vanzare/cumparare a unui imobil, copilul intrand in posesia bunului imobil, bancile pota ataca actul de ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren pe numele mamei sori67 sori67 Vreau sa cumpar un teren si apoi sa construiesc o casa, dar as vrea sa -l cumpar pe numele mamei.Nu stiu ce contract pot face cu ea pentru a putea sa stam in ... (vezi toată discuția)