avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare teren pe numele mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare teren pe numele mamei

Vreau sa cumpar un teren si apoi sa construiesc o casa, dar as vrea sa -l cumpar pe numele mamei.Nu stiu ce contract pot face cu ea pentru a putea sa stam in acea casa fara a avea ulterior probleme de genul ,mostenire ,etc.Precizez ca am o sora; trebuie sa o chem sa faca renuntare la mostenire?( chiar daca casa va fi construita de mine).Trebuie sa faca mama eventual un testament in care sa se stipuleze ca dupa decesul ei casa ne va ramane noua?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 13:30, 14 Mai 2013
Dumneavoastra doriti ca mama dumneavoastra sa dobandeasca dreptul de proprietate asupra unui bun imobil .( platind dumneavoastra pretul , din sumele de bani obtinute de dumneavoastra).

Bunurile cuprinse in patrimoniul mamei dumneavoastra vor fi transmise succesibililor .( sora dumneavoastra este mostenitor rezervatar).


Testamentul este un act esentialmente revocabil, supus reductiunii, in cazul in care lezeaza rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari ( asadar, parintii, sotul supravietuitor si descendentii se pot adresa instantei de judecata , in vederea intregirii rezervei succesorale ).

Donatia , de asemenea, reprezinta o liberalitate ce poate fi supusa reductiunii, in termen de trei ani de la data decesul autorului sau de la la data cand mostenitorul a luat la cunostinta de perfectarea acestui act.


Cu privire la bunul dobandit de mama dumneavoastra, se poate incheia, in forma autentica, un contract de intretinere, dumneavoastra incumbandu-va o obligatie contractuala de intretinere a mamei dumneavoastra, prin asigurarea subzistentei acestei.


Noul Cod civil, intinderea obligatiei de intretinere este prevazuta la art. 2257, astfel:


“(1) Debitorul intretinerii datoreaza creditorului prestatii stabilite in mod echitabil tinandu-se seama de valoarea capitalului si de conditia sociala anterioara a creditorului.

(2) Debitorul este obligat in special sa asigure creditorului hrana, imbracaminte, incaltaminte, menaj, precum si folosinta unei locuinte corespunzatoare. Intretinerea cuprinde, de asemenea, ingrijirile si cheltuielile necesare in caz de boala.”


Dreptul de proprietate asupra constructiei edificate va va apartine dumneavoastra.

Asadar, apreciez ca se impune transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului aferent constructiei.

Renuntarea asupra succesiunii nedeschise ( succesiunea este deschisa prin moarte ) este lovita de nulitate absoluta.



Succes.


Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Dvs cumparati nuda proprietate si dansa uzufructul , iar la decesul mamei se va radia uzufructul din CF.
Ar mai fi o posibilitate , sa cumpar terenul pe numele fiului (si viitoarea casa ce va fi construita).Ce presupune aceasta, ar fi mai simplu? Oricum mama sta cu mine in momentul de fata, deci nu se pune problema ingrijirii. Va trebui atunci sa faca fiul nostru un contract de intretinere pentru noi?
V ati pierdut in optiunile expuse de colega mea mai sus. revin. Fie cumparati dvs intreaga proprietate si ii constituiti mamei drept de uzufruct viager cu titlu gratuit care se va radia din CF la decesul acesteia, fie cumparati dvs nuda proprietate si mama uzufructul care la fel se va radia la decesul dansei.
Daca este minor copilul dvs, trebuie vanzare cu procuratori de fonduri prin donatie, desemnare curator iar dvs va rezervati uzufruct care se va radia la decesul dvs.
fiul e major

Alte discuții în legătură

Testament, mostenire, act donatie sau act vinzare-cumparare quiety quiety Buna ziua, Mama mea s-a recasatorit si apoi impreuna s-au mutat intr-un apartament la inceputul anilor 80, unde locuiesc si in prezent. Intre timp ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere florin_pelin1968 florin_pelin1968 Am incheiat un CONTRACT DE INTRETINERE cu parintii mei prin notariat cu extras de carte funciara-dreptul de uzufruct viager rezervat parintilor(imi cer scuze ... (vezi toată discuția)