Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea. O familie fara copii doreste sa-mi dea, fara plata, un teren unde urmeaza a fi construita o casa. Domniile lor doresc o simpla intelegere facuta la notar prin care terenul respectiv sa fie considerat proprietatea lor cat sunt in viata, urmand ca dupa decesul lor, totul sa imi revina. Intrebarea mea este care este cea mai potrivita forma legala pentru acest demers, astfel incat sa nu existe eventuale contestatii sau chiar revendicari ale terenului, dupa moartea celor doua persoane, din partea nepotilor, rudelor etc. In plus, cum se rezolva situatia viitoarei constructii? Va fi tot pe numele celor doi, revenindu-mi de drept abia dupa decesul lor sau se pot face actele de casa pe numele meu (si in perspectiva unui credit imobiliar/Prima Casa)? Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu interes raspunsurile dumneavoastra!
Buna ziua,
aveti nevoie de un contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager in favoarea vanzatorilor. Asta inseamna ca dvs. dobanditi nuda proprietate iar vanzatorii pot face ce vor cu terenul respectiv (mai putin sa-l vanda altcuiva) atata timp cat vor trai.
buna ziua!
dansii va pot face un act de donatie cu privire la acest teren, astfel terenul va intra in patrimoniul dvs fara a plati un pret.
actul de donatie, insa este translativ de proprietate, prin urmare terenul va intra in patrimoniul dvs acum.
daca doresc ca efectul translativ sa se produca la decesul dansilor ar putea sa va faca un testament.
pentru a impaca toate partile ar putea sa va constituie cu titlu gratuit un uzufruct viager asupra terenului si prin testament sa va lase nuda proprietate.
Va multumesc pentru raspunsuri. Pentru ca nu sunt familiarizata cu limbajul de specialitate, indraznesc a va cere cateva lamuriri.
1. Daca este vorba de un contract de vanzare-cumparare, fie el si cu aceste clauze, nu trebuie vehiculata o suma care eventual sa si apara fizic in fata notarului care incheie documentele (motiv de eventuala contestare ulterioara a actului, din cate am inteles)? Apoi, in legatura cu ce se va realiza acolo, e vorba de o casa pe care o voi construi si in care voi locui eu. Voi putea face toate acestea avand un astfel de contract (obtinere credit, autorizatii etc.)?
2. Cat de sigura este o donatie sau chiar un testament (ma refer din nou la atacabilitatea acestor solutii, avand in vedere ca legaturile dintre noi sunt strict de prietenie, nici o legatura de rudenie)?
3. Desi poate parea pueril si inutil, va intreb daca forma juridica a "intelegerii" este contractul/donatia/testamentul (asta a fost exprimarea persoanelor care vor sa imi cedeze terenul si imi doresc sa ii asigur ca totul va fi in regula pentru ambele parti).
Inca o data, multumesc pentru ajutor!
buna ziua!
donatia poate fi revocata doar in cazurile expres si limitativ prevazute de lege.
reductiunea liberalitatilor excesive va putea fi ceruta doar de catre mostenitorii rezervatari-acestia sunt: descendentii, sotul supravietuitor si parinti.
alte categorii de mostenitori nu vor putea solicita reductiunea.
Buna ziua din nou! Am citit cateva articole legate de donatie. O nelamurire as avea, cauzata de omonimia limbii romane legata de cuvantul "nepot". Asadar, printre mostenitorii rezervatari, mai exact printre descendenti se numara copiii, nepotii, stranepotii donatorului, prin "nepoti" intelegandu-se, in acest context, fiii fiilor donatorului (inexistenti in cazul meu), nu si fiii fratilor acestuia, corect? Scuze pentru lunga explicatie, dar voiam sa ma asigur in legatura cu ambiguitatea nedorita a acestui cuvant.