Sunt PFA din feb 2010. Inainte de a fi PFA am fost angajata cu carte de munca. Am platiti pe baza declaratiei estimative de venit, contributia de 0.85% pt concedii medicale. Cand am fost la Casa de Sanatate pt a depune actele pt indemnizatia pt concediul de maternitate, mi s-a spus ca baza de calcul reprezinta venitul estimat doar ca pfa - 3 luni, nu se mai ia in considerare si faptul ca am fost angajata si mi s-au retinut toate contributiile. Este corect acest mod de calcul?
Din cate am inteles, conform OUG 158/2007, trebuie sa se ia in considerare venitul realizat in ultimele 6 luni. (art. 10)
Multumesc pentru raspunsuri. Trebuie sa precizez, tot referitor la acest subiect ca, mie imi expira contractul de munca peste o luna cand voi fi in luna a cincea. Ma ajuta cumva un concediu de risc maternal inainte de expirarea contractului de munca? In momentul in care imi expira contractul de munca eu ma voi afla in concediu. Mai are vreo obligatie fata de mine angajatorul? Sau imi va plati asigurarile sociale pana la data expirarii contractului de munca, dupa care voi ramane ,, descoperita".
Eu as vrea sa-mi deschid pfa pentru a putea sa-mi platesc contributiile la asigurarile sociale si pensie. Este o solutie buna, in cazul in care imi expira contractul de la firma la care lucrez acum si nu exista posibilitatea de prelungire a contr. de munca?
Multumesc!!
Buna seara!
Va rog sa-mi spuneti daca pot sa intru in concediu de risc maternal in cazul in care eu sunt insarcinata si am contract pe perioada determinata. Ma intereseaza ce se intampla cu contractul meu de munca, se suspenda sau inceteaza la data metionata in contract. Trebuie sa precizez ca angajatorul mi-a spus ca nu are cum sa-mi prelungeasca contractul de munca datorita faptului ca situatia economica a firmei este grava. De fapt cine plateste condediu de risc maternal?=D>
Acum sunt insarcinata in 18 saptamani.