Concediu de risc maternal, este tot un concecdiu medical, prin urmare nu conteaza daca aveti CIM pe perioada determinata sau nedeterminata.banii se avanseaza de angajator , urmand sa fie recuperati de la Casa de sanatate.Daca nu aveti 12 luni consecutive lucrate , inainte de nasterea copilului incercati sa va rezolvati situatia, deoarece daca aveti intrerupere mai mare de 15 zile nu mai primit indemnizatia de crestere copil
1. CIM incheiat pe perioada determinata inceteaza la data expirarii sale indiferent de situatia dvs.
2. Iata ce spune OUG 158/2005:
Art. 32. -
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevăzute la alin. (1) urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.
Multumesc pentru raspunsuri. Trebuie sa precizez, tot referitor la acest subiect ca, mie imi expira contractul de munca peste o luna cand voi fi in luna a cincea. Ma ajuta cumva un concediu de risc maternal inainte de expirarea contractului de munca? In momentul in care imi expira contractul de munca eu ma voi afla in concediu. Mai are vreo obligatie fata de mine angajatorul? Sau imi va plati asigurarile sociale pana la data expirarii contractului de munca, dupa care voi ramane ,, descoperita".
Eu as vrea sa-mi deschid pfa pentru a putea sa-mi platesc contributiile la asigurarile sociale si pensie. Este o solutie buna, in cazul in care imi expira contractul de la firma la care lucrez acum si nu exista posibilitatea de prelungire a contr. de munca?
Multumesc!!
1. De ce nu ati fost atenta la raspunsul meu de mai sus? Certificatul medical va fi platit de angajator pana la expirarea CIM dupa care plata acestuioa se face de catre Casa de Sanatate.
2. Puteti sa va deschideti PFA si veti plati contributiile legale si la Pensii si la Sanatate. Daca platiti la acestea doua, puteti sa platiti si la Somaj.