Buna ziua,
revin aici cu un alt subiect. Chiriasul pe care il am nu mai plateste chiria de cateva luni, iar intretinerea nu a achitat-o niciodata integral. Acum am de plata aproape 5000 de lei la intretinere si am primit somatie din partea comitetului de bloc sa platesc pentru ca altfel voi fi eu data in judecata. Ieri a fost primul termen in procesul de evacuare, iar in conditiile in care avocatul meu a prezentat datele de mai sus si partea adversa a lipsit, am fost amanati. As vrea sa stiu de ce motivele de mai sus nu au fost suficiente pentru sustinerea procesului si de cate ori s-ar mai putea amana.
Casa a fost impartita printr-un act de donatie. Conform acestui act (si al certificatului de mostenitor) mie -mi revine, din casa, o suprafata formata din 2 camere, baie, bucatarie si hol (acestea fiind clar delimitate pe planul imobiluilui anexat), impreuna cu terenul aferent (se specifica si suprafata totala a terenului). Doar curtea ramane in indiviziune. Dat fiind ca partajul este facut, nu ne mai intereseaza iesirea din indiviziune decat in masura in care eu as vrea sa-mi delimitez partea pentru a o utiliza sau vinde altcuiva.
Mentionez ca intrarea in partea mea de casa se face prin bucatarie, si daca va fi nevoie, se mai poate face o intrare si printr-una din camere.
Voi incerca sa redau situatia cat mai concins.
Am primit mostenire jumatate (clar delimitata) dintr-un imobil si jumatate din terenul aferent (indiviza). In casa, utilizand tot spatiul, locuieste varul meu impreuna cu familia. Eu am adus in discutie achitarea contravalorii partii mele sau plata unei chirii, drept pentru care am efectuat fiecare cate o expertiza imobiliara. Valorile date de expertize sunt apropiate, dar mult mai mici decat valoarea pietei (eu interesandu-ma si la cateva agentii imobiliare). Varul meu nu e de acord cu pretul cerut de mine (mai mare decat cel rezultat din expertize, dar mai mic decat cel dat de agentii) si a venit cu propunerea sa ne adresam instantei ca aceasta sa stabileasca pretul.
Si, in alta ordine de idei, ar vrea sa-mi plateasca in rate timp de un an, sau doi dupa care sa achite intreaga suma ramasa (in conditiile in care el are posibilitatea sa faca un credit ipotecar cu care ar putea achita tot). Evident cu a doua varianta nu am fost de acord.
Vreau sa stiu daca instanta ma poate obliga sa cer un anumit pret si in ce conditii (avand in vedere ca valorile de pe piata imobiliara se modifica mereu),
si daca as putea incepe un proces avand ca scop evacuarea fortata in cazul in care varul meu refuza in continuare sa platesca chirie?
Mentionez ca am dobandit imobilul acum 3 ani, dar pana acum nu am ridicat nicio pretentie clara avand doar cateva discutii sporadice in legatura cu plata chiriei, dar fara nici un rezultat, varul meu sustinand ca vrea sa achite contravaloarea totala a partii mele.
Daca este nevoie revin cu amanunte.