Este vorba de coloanele de incalzire de la baie. Acestea sunt de 2'' si merg non stop,neexistand posibilitatea inchiderii lor. La caldura pe care o degaja(in baie sunt 25de grade),ar trebui considerate corpuri de incalzit. Montand repartitoare pe aceste coloane se poate calcula cat la suta din caldura contorizata pe tot blocul se consuma prin calorifere si cat la suta pe aceste coloane. in momentul de fata aceste coloane sunt prinse in procentul de 20% de parti comune stabilit de asociatie, ceea ce nu este corect si o sa va explic si de ce.
- din 40 de apartamente(2 scari) cate are asociatia, 17 sunt debransate si au CT
- restul de 23 sunt locuite majoritatea de pensionari, care ce fac? stau cu caloriferele inchise si se incalzesc lasand usa deschisa la baie(baia fiind situata intre sufragerie si dormitor) ei asa avand, fara sa porneasca caloriferele, 20-21 de grade in toata locuinta.
Procedand asa ,se intampla urmatorul lucru in momentul de fata:
Din factura emisa de CET(dupa citirea ceasului de pe bloc) se ia 20% si se imparte la toate cele 40 de apartamente(in functie de cota indiviza a fiecarui apartament),acestea reprezentand partile comune.
Restul de 80% din factura de imparte la totalul unitatilor citite de rapartitoare(unitati care sunt foarte putine tinand cont ca majoritatea stau cu caloriferele inchise)de aici rezultand un pret foarte mare pe unitate. Deci,cine are curajul sa deschida caloriferul,se trezeste cu o factura foarte mare( cum am patit eu pe luna noiembrie fact. fiind de 1094 RON iar pe dec. de 755 ron ).
In concluzie, prin montarea acestor repartitoare (8 buc. cate unul pe fiecare coloana)se poate stabilii mai exact procentul partilor comune care poate ajunge si la 80% din factura emisa de CET.
Prin montarea lor se mai poate evita si urmatoarea situatie:
In primavara,cand nu este necesara pornirea caloriferelor dar cei de laCETcontinua sa dea caldura, nu se inregistreaza nici o unitate pe repartitoare.In momentul acela cum o sa se faca impartirea facturii?
la ce unitati o sa se imparta cei 80% din factura?
Atunci procentul de parti comune este de 100% din factura
Asta nu vor sa inteleaga cei din asociatia de proprietari in frunte cu presedintele. Ei in momentul de fata platesc mai putin decat consuma.
Deci nu au nici un interes sa schimbe baza de calcul a facturii de incalzire.
Problema este ca nu se poate face nimic impotriva asociatiei. Nimeni nu poate sa o oblige sa faca altfel decat vor ei.
S-au constatat unele deficiente la calculul consumului de energie termica pe spatiile comune. Atat cei de la ISTA(firma care se ocupa de repartitoare) cat si cei de la CET Bv au ajuns la concluzia ca mai trebuiesc montate cateva repartitoare pentru o impartire cat mai corecta a consumului.Tin sa precizez ca atat repartitoarele cat si montajul lor nu costa asociatia nici un leu.
Ce pot face eu in cazul in care presedintele de asociatie nu vrea sa dispuna montarea acestor repartitoare?
Am fost impreuna cu presedintele de asociatie si la ISTA si la CET, deci cunoaste foarte bine situatia, dar tot amana montarea acestor repartitoare. Spune ca o sa ii sara lumea in cap daca le monteaza, acest fapt ducand la majorarea costului de incalzire atat pt. apartamentele cu repartitoare cat si ptr. cele cu CT. De aceea intrebam, ce as putea face in cazul in care nu se vrea montarea acestor repartitoare(netinindu-se seama de solutiile celor de la ISTA si de la CET)
Vreau sa va prezint situatia in care ma aflu si sa imi spuneti dumneavoastra ce pot face. M-am mutat recent intrun bloc in care majoritatea apartamentelor au repartitoare de costuri.Din 40 de apartamente cate are blocul, 17ap.au montate CT,iar restul suntem in sistemul centralizat de incalzire(apartinem de CET Brasov).Venind iarna si dand drumul la calorifere normal,m-am trezit in prima luna cu factura pentru incalzire de 1010 ron,ceea ce mi s-a parut anormal. Cerand explicatii firmei care se ocupa de citirea si calculul unitatilor,acestia mi-au spus ca asta e consumul si ca dansii nu pot face nimic in privinta asta. I-am rugat sa analizeze mai bine situatia si pana la urma m-au lamurit ce se intampla si o sa explic si dv.:
- asociatia a stabilit cota spatiilor comune de 20%
- coloanele de incalzire(groase de 2'') de la baie merg non stop neavand repartitoare,deci nu se stie cat se consuma pe acele tevi.
- in bloc sunt multi pensionari care stau cu caloriferele inchise...incalzindu-se caldura degajata de tevile din baie(aceasta fiind situata intre cele 2 camere),deci pe repartitoare nu se consuma nimic.
Aceasta fiind concluzia si cauza facturii mele mari, cei de la ISTA au sfatuit asociatia sa monteze cate un repartitor pe fiecare coloana de incalzire de la baie pentru a sti cat se consuma pe acele coloane( dansii spuneau case poate consuma si 80% din caldura) si pentru o impartire cat mai corecta a consumului.
Tin sa precizez ca am fost impreuna cu presedintele de asociatie si la CET Bv. si dansii ne-au sfatuit la fel sa facem, aceasta fiind singura solutie pentru un calcul cat mai corect.
Intrebare: Ce as putea face eu daca asociatia nu vrea sa monteze acele repartitoare?( acele repartitoare exista deja iar montajul se face gratuit, deci asociatia nu plateste nimic).