Mai pot face o cerere pentru acordarea unui salariu mediu pe unitate daca au trecut mai multe luni de la nastere? Are importanta momentul cand inaintez aceasta cerere angajatorului?
Asta am inteles, insa citisem ca dupa aceasta inregistrare in sectorul unde s-a nascut copilul, trebuie declarat ( pentru alocatie, cred) si in sectorul unde mama are domiciliul. Si voiam sa stiu daca il pot declara acolo unde am viza de flotant sau trebuie declarat unde am adresa permanenta din actul de identitate. Practic, noi locuim la adresa unde avem viza de flotant, nu la adresele din buletin.
E putin mai incurcata situatia....si imi cer scuze daca pun intrebari stupide, dar ma depasesc toata problemele acestea legislative.
Am si eu o intrebare, careia nu-i gasesc raspuns singura. Eu si sotul meu nu avem aceeasi adresa pe actul de identitate, insa avem viza de flotant unde locuim cu chirie. Intrebare este daca putem declara copilul la evidenta populatiei in sectorul unde avem viza de flotant.
In opinia lui, imi face un bine....nu stiu cat e de bine, avand in vedere stresul prin care trec si nesiguranta pe care o am.
N-am intrerupere nici macar o zi in cei 2 ani, in afara de concediile de odihna, care nu intra in discutie.
Voi incerca totusi cu concediul de risc maternal intai, pentru ca mi se pare cea mai convenabila solutie.
Avand in vedere ca mai sunt doar doua luni jumatate pana pot intra in prenatal si sa stau fara stres ca depasesc zilele alocate, somajul cred ca mai mult m-ar incurca. Cum birocratia e la mare putere in tara noastra, cred ca mai mult as alerga dupa acte decat sa ma pot bucura de perioada aceasta.
Am mai citit ca de anul acesta, indemnizatia va fi 100% din salariu....Am interpretat cumva gresit sau e doar un proiect de lege si nimic sigur?
Sper sa ma puteti ajuta si pe mine. Am tot citit pe forum, pe diferite site-uri, m-am interesat pe unde am putut, dar tot nu stiu exact cum as putea rezolva problema.
Povestea este urmatoarea: sunt insarcinata in 21 sapt, dpn fiind 13 iunie 2010. Nu stiu exact sigur cand as putea intra in prenatal. Medicul de familie mi-a spus ca la 7 luni si 10 zile, asta insemnand dupa calculul meu 1 aprilie 2010.
Marea problema vine acum: la inceputul saptamanii trecute, seful meu m-a anuntat ca va inchide biroul din Bucuresti din 1 februarie, firma fiind infiintata in Brasov. Luni seara spunea ca-mi va mai plati darile catre stat inca 2 luni (respectiv februarie si martie), urmand ca eu sa stau acasa, fara sa mai primesc salariu....evident. Marti, l-am intrebat daca imi poate plati darile inca o luna (si aprilie) ca in cazul in care bebe se va naste mai tarziu decat dpn si am mai multe zile de prenatal si mai putin de 42 zile postnatal, sa nu pierd indemnizatia ( am inteles ca si asta este o problema). Insa el mi-a raspuns calm ca nu mai e sigur nici macar pentru luna martie. Nu stiu daca exista vreo posibilitate sa ma asigur ca el imi va plati aceste dari catre stat, astfel incat sa nu pierd indemnizatia.....
Ce inseamna aceste dari catre stat? Adica ce se ia in calcul? Dintr-un salariu de 1000 ron net, la cat se ridica suma ce trebuie platita pentru aceste taxe? Sunt subiectiva, insa mi se pare inadmisibil ca dupa 2 ani de munca in cadrul acestei firme, sa nu pot beneficia de anumite drepturi.
Mi s-a mai spus ca somajul este cea mai sigura solutie. Dar avand in vedere ca somajul este mult mai mic decat salariul, lucrul acesta ma va afecta la calculul indemnizatiei. Stiu ca mai putin este mai bine decat nimic, dar sper sa pot gasi o modalitatea prin care toata povestea sa fie mai mult in avantajul meu decat al firmei.
M-am gandit sa vorbesc cu medicul sa-mi dea concediu de risc maternal, pentru ca un simplu concediu medical nu m-ar ajuta. Am nevoie de ceva pe termen mai lung, nu doar 1 sapt - 2. Logica mea a fost ca fiind in concediu de risc maternal, n-ar putea sa-mi intrerupa contractul. Am gresit cumva?
Insa daca nu pot obtine acest concediu, mai exista vreo varianta prin care ma pot asigura ca firma nu va inceta sa-mi plateasca darile catre stat pana intru in prenatal?
Atunci cand se va decide incetarea platilor catre stat, practic intreruperea contractului de munca, va trebui sa semnez si eu ca sunt de acord cu acest lucru sau se face de la sine, fara a fi nevoie de acordul meu?
Sper sa fi fost destul de explicita si imi cer scuze pentru povestea atat de lunga.