avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata taxelor catre stat de catre angajator in caz de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata taxelor catre stat de catre angajator in caz de graviditate

Buna ziua!

Sper sa ma puteti ajuta si pe mine. Am tot citit pe forum, pe diferite site-uri, m-am interesat pe unde am putut, dar tot nu stiu exact cum as putea rezolva problema.

Povestea este urmatoarea: sunt insarcinata in 21 sapt, dpn fiind 13 iunie 2010. Nu stiu exact sigur cand as putea intra in prenatal. Medicul de familie mi-a spus ca la 7 luni si 10 zile, asta insemnand dupa calculul meu 1 aprilie 2010.

Marea problema vine acum: la inceputul saptamanii trecute, seful meu m-a anuntat ca va inchide biroul din Bucuresti din 1 februarie, firma fiind infiintata in Brasov. Luni seara spunea ca-mi va mai plati darile catre stat inca 2 luni (respectiv februarie si martie), urmand ca eu sa stau acasa, fara sa mai primesc salariu....evident. Marti, l-am intrebat daca imi poate plati darile inca o luna (si aprilie) ca in cazul in care bebe se va naste mai tarziu decat dpn si am mai multe zile de prenatal si mai putin de 42 zile postnatal, sa nu pierd indemnizatia ( am inteles ca si asta este o problema). Insa el mi-a raspuns calm ca nu mai e sigur nici macar pentru luna martie. Nu stiu daca exista vreo posibilitate sa ma asigur ca el imi va plati aceste dari catre stat, astfel incat sa nu pierd indemnizatia.....

Ce inseamna aceste dari catre stat? Adica ce se ia in calcul? Dintr-un salariu de 1000 ron net, la cat se ridica suma ce trebuie platita pentru aceste taxe? Sunt subiectiva, insa mi se pare inadmisibil ca dupa 2 ani de munca in cadrul acestei firme, sa nu pot beneficia de anumite drepturi.

Mi s-a mai spus ca somajul este cea mai sigura solutie. Dar avand in vedere ca somajul este mult mai mic decat salariul, lucrul acesta ma va afecta la calculul indemnizatiei. Stiu ca mai putin este mai bine decat nimic, dar sper sa pot gasi o modalitatea prin care toata povestea sa fie mai mult in avantajul meu decat al firmei.

M-am gandit sa vorbesc cu medicul sa-mi dea concediu de risc maternal, pentru ca un simplu concediu medical nu m-ar ajuta. Am nevoie de ceva pe termen mai lung, nu doar 1 sapt - 2. Logica mea a fost ca fiind in concediu de risc maternal, n-ar putea sa-mi intrerupa contractul. Am gresit cumva?

Insa daca nu pot obtine acest concediu, mai exista vreo varianta prin care ma pot asigura ca firma nu va inceta sa-mi plateasca darile catre stat pana intru in prenatal?

Atunci cand se va decide incetarea platilor catre stat, practic intreruperea contractului de munca, va trebui sa semnez si eu ca sunt de acord cu acest lucru sau se face de la sine, fara a fi nevoie de acordul meu?

Sper sa fi fost destul de explicita si imi cer scuze pentru povestea atat de lunga.

Multumesc,
Florina
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:04, 7 Februarie 2010
Ca sa prelungiti perioada in care mai sunteti salariata societatii puteti sa va luati concedii medicale (de orice fel).
Daca primiti instiintare de preaviz de 20 de zile lucratoare incepand cu 1 februarie, sa zicem, tot mai trebuie sa va plateasca o luna de-acum incolo. Dupa aceea puteti intra in somaj (inteleg ca aveti stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24).
Certificatele de concediu medical sau cel de concediu de maternitate se duc la ANOFM si vi le platesc cei de la somaj.

Nu prea inteleg cum de s-a oferit angajatorul sa va mai platesca contributiile 2 luni de-acum incolo si sa nu lucrati. Daca putea sa mai faca lucrul asta nu va mai spunea de concediere.

In orice caz, la concediul de maternitate, din indemnizatie se retine doar CAS calculat la salariul minim pe economie (adica 63 lei, indiferent ce salariu aveti).

La un lucru trebuie sa fiti foarte atenta si anume:
Ca sa beneficiati de concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani trebuie sa aveti 12 luni venituri inaintea nasterii copilului. Nu trebuie sa aveti nici macar o luna concediu fara plata sau pauza intre concediere si plata indemnizatiei de somaj. Trebuie sa va depuneti dosarul in maxim 30 de zile ca sa aveti continuitate.

Va sfatuiesc sa vorbiti cu angajatorul pentru ca de ceea ce faceti acum depind veniturile dvoastra 2 ani de-acum incolo.

Succes!
La 1000lei brut inseamna un net de 741lei ... adica se plateste 259lei de la angajat si 289lei de la firma. Nu stiu daca va fi dispus sa va faca cadou darile catre stat de 548lei pe luna daca nu mai lucrati.

de ce stati acasa fara sa va plateasca? daca sunteti in preaviz atunci trebuie sa va primiti salariul ... in cazul dvs aveti dreptul sa lucrati doar 4 ore/zi si sa primiti salariul intreg.

rezolvati situatia si depuneti actele la somaj ... macar sa luati niste bani, de care sunt sigura ca veti avea mare nevoie. Certificatele medicale le puteti depune la somaj si vi le platesc ei. Puteti intra din somaj in concediu de crestere copil .... indemnizatia este fixa. Daca aveati un salariu de vreo 2000-3000lei lunar atunci se merita sa va chinuiti pt cei 85% poate ; dar asa ... stati linistita si aveti grija de bebe.

Nastere usoara!
Multumesc!

In opinia lui, imi face un bine....nu stiu cat e de bine, avand in vedere stresul prin care trec si nesiguranta pe care o am.

N-am intrerupere nici macar o zi in cei 2 ani, in afara de concediile de odihna, care nu intra in discutie.

Voi incerca totusi cu concediul de risc maternal intai, pentru ca mi se pare cea mai convenabila solutie.
Avand in vedere ca mai sunt doar doua luni jumatate pana pot intra in prenatal si sa stau fara stres ca depasesc zilele alocate, somajul cred ca mai mult m-ar incurca. Cum birocratia e la mare putere in tara noastra, cred ca mai mult as alerga dupa acte decat sa ma pot bucura de perioada aceasta.

Am mai citit ca de anul acesta, indemnizatia va fi 100% din salariu....Am interpretat cumva gresit sau e doar un proiect de lege si nimic sigur?

Florina
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
florinam, utilizator
florinam a scris:

Am mai citit ca de anul acesta, indemnizatia va fi 100% din salariu....Am interpretat cumva gresit sau e doar un proiect de lege si nimic sigur?

Florina

Este doar un proiect de lege pentru toate tarile din UE. Se aude ca va intra in vigoare intr-un an sau doi.
Buna ziua!

Mai am o nelamurire: in cazul in care intru in concediu de risc maternal, angajatorul poate inceta plata darilor catre stat?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediu medical/concediu prenatal ?? ADRIANA RATIU ADRIANA RATIU Buna ziua.As avea nevoie de niste lamuriri : sunt insarcinata in 17 saptamani, angajata la o firma care din 21 dec ne va lasa acasa, pentru ca iarna la noi nu ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata si somera..... Ion Yanisa Ion Yanisa Buna ziua, Am nevoie de un sfat, ce pot sa fac in urmatoarea situatie: sunt insarcinata in 3 luni si somera de asemenea. Perioada nasterii ar fi in luna mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie - concediu crestere copil GeorgianaGeorgiana2019 GeorgianaGeorgiana2019 Buna ziua! Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Din data de 5.02.2018-5.05.2018 (90 zile) am fost in concediu medical (sarcina cu risc). Din data ... (vezi toată discuția)