avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie - Concediu Crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie - Concediu Crestere copil

Buna ziua! Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
Din data de 5.02.2018-5.05.2018 (90 zile) am fost in concediu medical (sarcina cu risc).
Din data de 6.05.2018 am intrat in prenatal.
Pe data de 4.07.2018 am nascut.
Pana pe data de 8.09.2018 am fost in postnatal (atunci s au terminat cele 126 zile prenatal-postnatal).
De pe data de 9.09.2018 am intrat in concediu de crestere copil, in care sunt si in prezent.
1. Cand ar trebui sa ma intorc la serviciu? (fara ca sotul sa fie obligat sa intre si el o luna in concediu)
2. Daca as ramane din nou insarcinata in ianuarie 2020 (sau peste 3-4 luni) cum procedez ca sa nu pierd indemnizatia pentru bebe 2? Ar ramane cateva luni (2-3 luni) necotizate la stat de cand se termina concediul de crestere copil actual pana la nasterea urmatorului bebe. (nu stiu... pot cotiza personal pt cele cateva luni, pot intra in medical la finele CCC actual apoi prenatal, voi fi obligata sa revin cateva luni la serviciu cand se termina CCC actual pana la prenatal, etc..chiar nu stiu.)
Mentionez ca la locul de munca contractul a fost suspendat pe o perioada de 2 ani pt cresterea copilului.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:59, 15 Iulie 2021
Pe data de 04.07.2020 implineste copilul 2 ani.
1.Daca tatal indeplineste conditiile de a primi acesta indemnizatie si chiar daca nu doreste sa intre in concediu atunci concediul dvs. se reduce cu o luna, luna tatalui ( adica o sa stati acasa doar 23 de luni, asta daca nu doriti sa beneficiati de acel stimulent, si luna a 24 va puteti lua concediu fara salariu, cfs.)
2. Daca o sa ramaneti din nou insarcinata "prin Ianuarie" data nasterii o sa fie undeva prin Octombrie.
Atunci, din 04 Iunie v-a trebui sa reveniti la locul de munca (sau anuntati ca doriti o luna de cfs-luna tatalui.
La revenire anuntati din nou ca sunteti insarcinata si o sa lucrati-daca va permite sarcia, pana o sa puteti intra din nou in concediul maternal ( pre si postnatal-cele 126 de zile).
Dupa nastere depuneti actele pentru indemnizatie si, daca din calcule rezulta o indemnizatie in cuantum mai mic decat indemnizatia pentru primul copil o sa primiti aceeasi indemnizatie ce o primiti si acum.
Buna dimineata am si eu o intrebare am lucrat di n 9 septembrie 2020 pana in 6 2021 ianuarie si miam dat lichidarea acum mam angajat din 05.07 2021 si sunt insarcinata as dori sa aflu daca pot intra in risc de sarcina si dupa in prenatal sau indemnizatie eu am mai lucrat tot la aceasi firma in anul 2018 10 luni dupa cum am socotit osa nasc in luna ianuarie pana pe 17 sau 25 si in luna ianuarie osa mi se termine si contractul de munca ca mi sa facut contract de munca pe 6 luni fin iunie pana in ianuarie va multumesc o zi buna va doresc
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2021
Mailat ramona, utilizator
Buna dimineata,
Concediul de risc maternal se acorda fara a avea un stagiu minim de cotizare.
Vedeti OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.
Discutati cu medicul ce va urmareste sarcina sa va elibereze acea scrisoare medicala/ concediu de risc maternal cu care sa mergeti la job...
Acest concediu se poate acorda incepand cu sapt. 11-12 de sarcina ( nu calculez acum dar ar trebui sa aveti maxim 204 de concediu inainte de data nasterii- 120 de risc maternal si 84 de prenatal).
Pentru Concediul maternal trebuie sa aveti un stagiu minim de 6 luni de cotizare inainte de luna in care beneficiati de acesta. In acest stagiu intra si Concediul de risc maternal.

Pentru Concediul de Crestere Copil-CCC, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimi doi ani, inainte de nasterea copilului.
In acest stagiu intra si concediile de mai sus.

Reveniti cu intrebari daca mai aveti nelamuriri.
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2021
Ionut.ion, utilizator


Ionut.ion a scris:

....

Pentru Concediul de Crestere Copil-CCC, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimi doi ani, inainte de nasterea copilului.
In acest stagiu intra si concediile de mai sus.
....



Legea nu se refera la stagiu de cotizare, ci la realizarea de venituri supuse impozitului pe venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal veronica-t veronica-t Angajarea a fost facuta la inceputul lunii iulie 2010, primul concediu medical l-am luat in februarie 2011 , dupa ce am anuntat la serviciu ca sunt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea nelamuirere: in data de 27.05.2024 se ... Codrut07 Codrut07 Buna ziua, am urmatoarea nelamuirere: In data de 27.05.2024 se va naste copilul meu (noi suntem casatoriti, eu fiind tatal) Am decis ca voi intra eu (tatal) ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Ayana1 Ayana1 Buna ziua, As dori sa va intreb care este procedura in cazul unei salariate aflate in CCC si care este insarcinata din nou, in cazul in care medicul i-a ... (vezi toată discuția)