Buna ziua,
As dori sa va intreb care este procedura in cazul unei salariate aflate in CCC si care este insarcinata din nou, in cazul in care medicul i-a recomandat concediu de risc maternal pe perioada sarcinii cu cel de-al doilea copil.
Aceasta va trebui sa se reintoarca la serviciu cel putin o zi pentru a se face act de renegociere a salariului (asa cum a precizat angajatorul), sau poate sa aduca direct certificatul de risc maternal eliberat de medic si sa intre astfel in concediu de risc maternal, apoi de maternitate si, in final, de crestere copil?
Precizez ca salariata in cauza este angajata la doua firme.
Nu m-am exprimat pobabil corect. Vorbeam de concediu de risc maternal dupa terminarea concediului pentru primul copil. Care este procedura? Este necesara prezenta la serviciu sau se poate intra direct in concediu de risc maternal dupa prezentarea certificatului emis de medic?
Concediul de risc maternal se acorda in anumite conditii prevazute de OUG nr.96/2003. Astfel:
Daca desfasurati la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea dvs ori cu repercusiuni asupra alaptarii, angajatorul este obligat sa va modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa va repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea dvs, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salarial.
In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, aveti dreptul la concediu de risc maternal, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, si anume : dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).
Imi pare rau, insa se pare ca tot nu m-am facut inteleasa. Ceea ce mi-ati spus dumneavoastra stiu si eu, insa pe mine ma intereseaza daca dupa expirarea CCC1, avand in vedere ca doamna este insarcinata cu cel de-al doilea copil, poate sa intre direct in concediu de risc maternal, sau trebuie sa se prezinte la serviciu cel putin o zi. Nu vorbesc de un concediu de risc maternal luat dupa nasterea copilului (deci dupa concediul postnatal), ci de unul recomandat de medic a se lua in timpul sarcinii, ca urmare a unor complicatii.
In concluzie, daca CCC1 va expira luna viitoare, iar mama, insarcinata fiind cu cel de-al doilea copil, se afla intr-o situatie care nu ii permite sa depuna efort (deoarece exista riscul sa piarda sarcina), poate inainta angajatorului certificatul emis de medic pentru concediu de risc maternal? Sau trebuie sa se reintoarca la serviciu cel putin o zi pentru a se face act de renegociere a salariului (asa cum a precizat angajatorul)?
Si exista altundeva in lege specificat cum ca intr-o astfel de situatie trebuie sa revina la serviciu (cum a precizat angajatorul), sau se face direct trecerea din CCC1 in concediu de risc maternal pentru al doilea copil?
Cred ca dvs confundati termeni ... concediu de risc maternal este una si se acorda in conditiile expuse mai sus , iar concediu pentru cresterea copilului este alta .
Cred ca doriti sa spuneti daca exista posibilitatea ca din CCC1 sa intre direct in CCC2 ... in acest caz, raspunsul este afirmativ.
Salariata va face o cerere de prelungire a suspendarii c.i.m. pentru CCC2 .. va atasa la cerere copie de pe certificatul de nastere al celui de-al doilea copil ... nu este obligatorie revenirea la munca dupa terminarea CCC1 ... la revenirea din CCC2 se poate renegocia salariul.