avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Activitate MihaelaObeada

Activitate MihaelaObeada

Răspuns la discuția concediere
Perioada de proba este de 30 zile pentru functii de executie. Probabil la aceste zile va referiti. Dumneavoastra trebuie sa aveti un exemplar din CIM-ul pe care l-ati semnat. Spre final sunt trecute termenele de preaviz.
Exista un Contract Colectiv de Munca la nivel de unitate? Daca exista (este destul de probabil sa fie), gasiti acolo si termenul de preaviz si numarul de salarii compensatorii.
Exista anumite criterii de care se poate tine cont, dar numai cand vorbim de competente egale pe posturi similare. Si asta este relativ, deoarece se face specificatie expresa la ele numai in cazul concedierilor colective. In aceasta situatie se poate tine cont de persoanele care sunt unici intretinatori.
Deciziile de restructurare au de obicei la baza o hotarare AGA si, ca motiv, vor face referire la conditiile economice ale unitatii sau optimizarea proceselor, ceea ce determina o reducere a
Patronatul este obligati doar sa initieze negocierile, nu sa incheie un CCM daca partile nu cad de acord. Negocierile nu pot dura mai mult de 60 zile. Daca la sfarsitul perioadei de negociere nu se ajunge la un consens, este valid CCM la nivel de ramura.
Important este sa se poata demonstra ca negocierea a avut loc (invitatii catre reprezentantii salariatilor, procese verbale)
- In ianuarie 2010 s-a inregistrat contractul colectiv de munca la nivel de unitate
- In conformitate cu art. 4, “Contractul se incheie pe perioada de un an si intra in vigoare la data inregistrarii”
- Potrivit art. 5, “Clauzele prezentului Contract Colectiv de Munca continua sa produca efecte si dupa expirarea termenului pentru care a fost incheiat, pana la incheierea urmatorului contract”.

Intrebare: Dupa expirarea termenului pentru care CCM la nivel de unitate a fost incheiat (2011), se poate renunta la anumite sporuri? CCM la nivel de ramura nu face referire la acest spor. In ce masura influenteaza art. 5 in preluarea clauzelor negociate in contractul anterior, in cazul in care la negocieri sindicatul nu va fi de acord cu aceasta renuntare? Potrivit legii, unitatea are obligatia de a initia negocierile, nu de a incheia un contract. Negocierile nu pot dura mai mult de 60 zile. Daca pana in ianuarie 2011 trec cele 60 zile de negociere si nu a fost incheiat nici un alt CCM, inseamna ca aplicabil este contractul colectiv de munca la nivel de ramura sau ramane valabil contractual anterior (chiar daca reprezentantii societatii nu sunt de acord cu prelungirea lui)?