avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca la nivel de unitate

Buna seara!Firma la care lucrez,firma cu capital privat,are 50 de angajati.In activitatea de zi cu zi a departamentului resurse umane ,pe langa Codul Muncii avem in vedere si prevederile contractului colectiv de munca la nivel national.Intrebarea este :firma este obligata sa incheie contract colectiv de munca la nivel de unitate?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 18:33, 15 Iulie 2010
Legea 130/1996
ART. 3 (1) Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului în care unitatea are mai putin de 21 de salariati.
Obligatorie este negocierea contractului colectiv de munca si nu incheierea acestuia.
Patronatul este obligati doar sa initieze negocierile, nu sa incheie un CCM daca partile nu cad de acord. Negocierile nu pot dura mai mult de 60 zile. Daca la sfarsitul perioadei de negociere nu se ajunge la un consens, este valid CCM la nivel de ramura.
Important este sa se poata demonstra ca negocierea a avut loc (invitatii catre reprezentantii salariatilor, procese verbale)
Legea 130/1996 se refera si la incheierea CCM si inregistrarea lor. Ce rost mai au negocierile daca nu sunt finalizate intrun acord sau document inregistrat oficial?
Sunt negocieri care sunt incheiata si prin strangere de mana.
ART. 1
(1) Contractul colectiv de muncă este conventia încheiată între patron sau organizatia patronală, pe de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de muncă, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de muncă.
Dupa cum se vede "Contractul colectiv de muncă este conventia încheiată..." si nu conventia negociata.
ART. 7
(1) La negocierea clauzelor si la încheierea contractelor colective de muncă, pările sunt egale si libere.

CCM se incheie, clauzele lui se negociaza.
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
ContSters42179, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Negociere ccm la nivel de unitate nasale nasale Daca la nivelul aceleasi unitati, s-au constituit doua sindicate reprezentative, patronul este obligat sa negocieze semnarea CCM in acelasi timp cu amandoua ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de unitate loredanaelena loredanaelena buna seara cat timp e valabil un contract colectiv de munca la nivel de unitate si cine trebuie sa il intocmeasca? multumesc (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca categ categ Va rog sa-mi spuneti daca este posibil si legal, ca o societate bancara, cu capital strain, care activeaza in Romania, sa nu aiba incheiat un Contract Colectiv ... (vezi toată discuția)