avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1173 soluții astăzi
Forum Activitate auTos

Activitate auTos

Răspuns la discuția Patronul refuza plata salariului
Rezolvat !!
Multumesc tuturor pentru ajutor.
Va Rog frumos spuneti-mi care este procedura pentru chemarea in judecata a angajatorului.Dupa cum v-am spus pe 14-02-2010 am trimis sesizarea catre ITM si inca nu am primit nici un raspuns.Astazi s-au dat bani la firma unde am lucrat dar eu am fost dat afara din curtea firmei, injurat si amenintat de patron ca nu voi primi niciodata banii.
...faptul ca nu are bani nu este scuza in fata instantei.

Nu are bani pentru cei care nu mai sunt angajati ai firmei.Inca mai am prieteni in firma unde am fost angajat si saptamana trecuta au luat banii, nu toti cei drept , dar au luat, spre deosebire de mine si restul care nu mai suntem angajati.

Raspunsul de la ITM vine in cel mult 30 de zile dar nu va rezolva situatia. Ramane cererea de chemare in judecata...

Si cum anume se procedeaza cu cererea de chemare in judecata ?
Situatie inca nerezolvata.Pe data de 14 am trimis o sesizare la sediul ITM precum si la Protectia Muncii. Inca nu am primit nici un raspuns de la ITM , DAR ieri am primit o scrisoare de la cei de la Protectia Muncii in care mi se spune ca nu este de "juristictia" lor sa se ocupe de asa ceva si ca respectiva sesizare a fost trimisa celor de la ITM pentru rezolvare iar raspunsul va veni in termenul legal prevazut de lege.
As dori sa stiu care este acest termen si ce este de facut daca nu primesc nici un raspuns sau daca raspunsul primit nu rezolva nimic.
In continuare va multumesc pentru ajutor.
Anul trecut tata a decedat lasand in urma o rata la banca (credit valabil pana in 2012)
Creditul initial era de 2700 RON pana in 2010 cu asigurare...fiind "client fidel" a primit din partea bancii o oferta de a extinde suma imprumutata cu inca 2000 de RON pana in 2012 dar fara asigurare.Dupa decesul tatalui meu (banca avand cunostinta de acest lucru) rata a ramas neplatita.In urma cu cateva zile am fost anuntat de catre banca, ca trebuie sa platesc intreaga suma imprumutata + dobanzi si restante "or else... :O". Ce ma sfatuiti sa fac.Mentionez ca, creditul a fost facut fara garantie,ipoteca...etc.
Multumesc anticipat !

Later Edit
In scrisoarea primita de la banca spune :
Va informam ca in cazul in care nu veti proceda la achitarea de urgenta a sumelor restante fata de banca, in baza prevederilor din Contractul de Credit pentru Nevoi Personale, Banca va declara imprumutul exigibil anticipat,solicitandu-va astfel rambursarea integrala a creditului si a tuturor sumelor datorate Bancii in conformitate cu prevederile Contractului de Credit pentru Nevoi Personale (dobanzi,comisioane si spezele bancare aferente, etc.)
Totodata va aducem la cunostinta ca ,potrivit actelor normative in vigoare emise la Banca Nationala a Romaniei, vom transmite datele privind datoria Dvs. fata de Banca la Biroul de Credit/ Centrala Riscurilor Bancare, fapt ce poate influenta negativ o viitoare solicitare de creditare inregistrata la orice alta institutie de credit.
BIANCA IRINA a scris:

Nu stiu daca aveti cum sa verificati dar atentie ca patronul dvs sa nu aiba cumva 2 firme, una care aduce comenzi si are bani si are poate 2 angajati si pe cealalta unde sunt ceilalti angajati si nu are decat cheltuieli fara sa aiba venituri. Am auzit ca se cam practica si asa ceva! Ca sa aiba o firma curata pe care nu are datorii la stat.... etc. Succes!

Nu sunt singurul care a plecat din firma si nu a primit salariul asa ca m-am "asigurat" inainte si... avand access la reteaua de calculatoare a firmei mi-am bagat nasul prin niste documente unde am descoperit si o a doua firma avand angajati un administrator si un contabil, pana acum nu stiam despre ce este vorba dar acum am facut legatura si mai mult ca sigur asa este
Prima firma produce marfa, a doua are exclusivitate in a o comercializa si incasa banii. Din acesti bani se intorc la prima firma, conform contractului, suficienti bani cat sa ajunga pentru producerea altor marfuri, dar insuficienti sa acopere si salariile .

Avand in vedere toate acestea o sa incerc sa mai discut cu patronul , poate nu vom ajunge la tribunal si reusim sa rezolvam amiabil.
Multumesc de raspunsuri, au fost de mare ajutor.
Buna ziua , de curand mi-am dat demisia de la o firma la care am fost angajat timp de 7-8 luni.Dupa ce mi-am depus demisia patronul m-a amenintat ca daca nu stau in preaviz nu o sa imi plateasca salariul pe ultimele luni - mentionez ca de cand m-am angajat nu a dat niciodata salariul la timp uneori a intarziat si cu o luna cu plata salariului asta fiind si motivul demisiei mele - mai am de luat salariul pe decembrie,ianuarie si jumate din luna februarie. Bineinteles ca nu am stat in preaviz pentru ca nu am nici o garantie ca o sa imi plateasca salariile restante. As vrea sa fac o sesizare la ITM poate ei ma vor ajuta cu recuperarea salariilor restante.Patronul zice ca nu are bani pentru salarii dar firma merge bine...are comenzi destule atat de multe incat firma nu le poate indeplinii pe toate, deci bani ar avea dar nu pentru noi..salariatii.Jumatate din angajatii firmei sunt dati in fara plata de cateva luni ca patronul sa nu mai plateasca taxe iar cealalta jumatate sunt zilieri fara carte de munca. Imi puteti recomanda o solutie ? O sesizare la ITM ar putea rezolva situatia ? Si daca da un model de sesizare daca se poate. Multumesc anticipat.