avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Patronul refuza plata salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Patronul refuza plata salariului

Buna ziua , de curand mi-am dat demisia de la o firma la care am fost angajat timp de 7-8 luni.Dupa ce mi-am depus demisia patronul m-a amenintat ca daca nu stau in preaviz nu o sa imi plateasca salariul pe ultimele luni - mentionez ca de cand m-am angajat nu a dat niciodata salariul la timp uneori a intarziat si cu o luna cu plata salariului asta fiind si motivul demisiei mele - mai am de luat salariul pe decembrie,ianuarie si jumate din luna februarie. Bineinteles ca nu am stat in preaviz pentru ca nu am nici o garantie ca o sa imi plateasca salariile restante. As vrea sa fac o sesizare la ITM poate ei ma vor ajuta cu recuperarea salariilor restante.Patronul zice ca nu are bani pentru salarii dar firma merge bine...are comenzi destule atat de multe incat firma nu le poate indeplinii pe toate, deci bani ar avea dar nu pentru noi..salariatii.Jumatate din angajatii firmei sunt dati in fara plata de cateva luni ca patronul sa nu mai plateasca taxe iar cealalta jumatate sunt zilieri fara carte de munca. Imi puteti recomanda o solutie ? O sesizare la ITM ar putea rezolva situatia ? Si daca da un model de sesizare daca se poate. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: auTos , utilizator 21:33, 7 Martie 2010
Un model de sesizare nu prea exista, intrucat acesta trebuie compus de dvs. cu relatarea faptelor, asa cum s-au intamplat. Ceea ce ati scris in mesaj este suficient si pentru cei de la ITM, alaturi de datele dvs. de identificare, bineinteles.

In situatia in care nu se rezolva nimic, va adresati tribunalului muncii din raza teritoriala unde domiciliati si il chemati pe angajator in judecata pentru plata salariilor neplatite si veti obtine o hotarare favorabila in doar doua-trei termene. Daca exista bani si angajatorul inca desfasoara activitate, nu va fi nici o problema sa recuperati datoria+cheltuielile de judecata.
Nu stiu daca aveti cum sa verificati dar atentie ca patronul dvs sa nu aiba cumva 2 firme, una care aduce comenzi si are bani si are poate 2 angajati si pe cealalta unde sunt ceilalti angajati si nu are decat cheltuieli fara sa aiba venituri. Am auzit ca se cam practica si asa ceva! Ca sa aiba o firma curata pe care nu are datorii la stat.... etc. Succes!
Am auzit ca se cam practica

Ati auzit foarte bine. Prima firma produce marfa, a doua are exclusivitate in a o comercializa si incasa banii. Din acesti bani se intorc la prima firma, conform contractului, suficienti bani cat sa ajunga pentru producerea altor marfuri, dar insuficienti sa acopere si salariile .
BIANCA IRINA a scris:

Nu stiu daca aveti cum sa verificati dar atentie ca patronul dvs sa nu aiba cumva 2 firme, una care aduce comenzi si are bani si are poate 2 angajati si pe cealalta unde sunt ceilalti angajati si nu are decat cheltuieli fara sa aiba venituri. Am auzit ca se cam practica si asa ceva! Ca sa aiba o firma curata pe care nu are datorii la stat.... etc. Succes!

Nu sunt singurul care a plecat din firma si nu a primit salariul asa ca m-am "asigurat" inainte si... avand access la reteaua de calculatoare a firmei mi-am bagat nasul prin niste documente unde am descoperit si o a doua firma avand angajati un administrator si un contabil, pana acum nu stiam despre ce este vorba dar acum am facut legatura si mai mult ca sigur asa este
Prima firma produce marfa, a doua are exclusivitate in a o comercializa si incasa banii. Din acesti bani se intorc la prima firma, conform contractului, suficienti bani cat sa ajunga pentru producerea altor marfuri, dar insuficienti sa acopere si salariile .

Avand in vedere toate acestea o sa incerc sa mai discut cu patronul , poate nu vom ajunge la tribunal si reusim sa rezolvam amiabil.
Multumesc de raspunsuri, au fost de mare ajutor.
Situatie inca nerezolvata.Pe data de 14 am trimis o sesizare la sediul ITM precum si la Protectia Muncii. Inca nu am primit nici un raspuns de la ITM , DAR ieri am primit o scrisoare de la cei de la Protectia Muncii in care mi se spune ca nu este de "juristictia" lor sa se ocupe de asa ceva si ca respectiva sesizare a fost trimisa celor de la ITM pentru rezolvare iar raspunsul va veni in termenul legal prevazut de lege.
As dori sa stiu care este acest termen si ce este de facut daca nu primesc nici un raspuns sau daca raspunsul primit nu rezolva nimic.
In continuare va multumesc pentru ajutor.

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca privind drepturile salariale dark_angell66 dark_angell66 draga avocat net te rugam ajuta-ne si pe noi. santem 12 persoane care am lucrat si cateva din noi inca mai lucreza la o firma de paza problema noastra este ... (vezi toată discuția)
Diurna strainatate Robert_Flavius Robert_Flavius Buna ziua, Am fost angajat de catre o firma romaneasca pentru a lucra in in belgia in domeniul constructiilor, neavand calificare in domeniu firma mi-a ... (vezi toată discuția)
Cum sar putea face dreptate ? davidfaghiura@yahoo.com davidfaghiura@yahoo.com Intrebare me este: Eu fost angajat al unei firme din medias jud sibiu in data de 20.12.2019 am fost concediat fără a primi un preaviz de 20 de zile si ... (vezi toată discuția)