avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum sar putea face dreptate ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum sar putea face dreptate ?

Intrebare me este:
Eu fost angajat al unei firme din medias jud sibiu in data de 20.12.2019 am fost concediat fără a primi un preaviz de 20 de zile si parere mea este căci am fost concediat pe nedrept pt ca:eu am fost concediat din cauza caci am cedat fizic si am cerut sa pot merge așa pt a ma odihni sesizeze caci am cedat fizic din cauza caci in perioada sărbătorile trebuia sa muncim in fiecare zi 15 ore pe zi iar cine nu era de acord riscă să fie concediat deci eu având vârsta de 17 ani si fiind minor eu nu aveam voie sa muncesc mai mult de 6 ore pe zi si pe săptămână 30 de ore deci eu practic eram forțat să muncesc 8 ore de luni până vineri iar sâmbăta 10 ore pe zi eu in data de 14.01.2020 m-am prezentat la respectiva firma pentru a imi cere banii mei pentru care am muncit ore suplimentare deci eu in fiecare saptamana munceam 28 ore extra adică 58 de ore pe săptămână din care eu aveam dreptul doar la 30 de ore pe săptămână cand mi-am cerut bani mei pentru care am muncit mi sa spus ca nu voi primi nici un ban pentru ca nu am dovezi caci am muncit atatea ore si oricum eu daca merg in istanta nu pot dovedi orele muncite si nu voi putea castiga nimic mia spus patronul acum intrebare mea este cum aș putea face eu dreptate sau as mai putea face cumva pentru a imi primii bani ?
Cel mai recent răspuns: davidfaghiura@yahoo.com , utilizator 16:13, 29 Ianuarie 2020
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Mie patronul mia spus că orice aș face nu am dovezi sa dovedesc nimica si asa si este pentru căci la această firma nu exista pontaj si nici nu am nimic mana pentru a dovedi orele lucrate suplimentar
Depineti sesizarea la ITM si vedeti ce raspuns primit.
Am fost aici la noi in oras in medias la itm dar cei de aici au spus că nu ne pot ajuta cu nimica dupa care am aflat ca patronul are ceva relatii la cei de la itm din oraș de aici si apoi am trimis sesizare la itm sibiu pe mail si am primit raspuns caci in termen de 30 de zile trebuie sa primim răspuns
Dar nush ce sa zic .....Eu nu mai nici o speranta caci se va rezolva ceva pentru căci chiar azi am primit o foaia acs de la firma de unde am lucrat ca si cum ca mie mi-a mărit salariul la 2300 brut dar Defapt e minciuna si el a declarat că am fost concediat pe cauza disciplinară dar eu nu inteleg cum poate spune caci pe cauza disciplinară cand ma dat pe mine afara din cauza caci nu am mai rezistat sa muncesc 15 ore pe zi eu fiind minor
Deci acest patron este chinez si atâta timp cât am lucrat pentru mi-am dat seama de multe ilegalități care le face el...adică amenință angajați sa isi modifice contractul de munca din perioada nedeterminată in perioada determinată si cine e de acord spune că vor fi concediați plus ca ei nu dau bonul fiscal clienților .....Am trimis cerere si la anaf pentru căci la această firma .....este ceva de neimaginat nu se respecta legea absolut deloc Si nu le este frica deloc de justiție și deasta cred eu caci nu se vor rezolva prea multe eu am fost concediat de pe o zi pe alta in data de 29.12.2019 mi sa spus sa plec acasa si sa nu mai merg la munca si astazi am primit o foaia caci mi-a încetat contractul de munca doar în data de 15.01.2020 parca deci ......tot ce sper este să se facă dreptate ceea ce nu prea cred caci se va întâmpla

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salar +diurna baratuci baratuci Buna ziua sint din medias si acuma 4 luni m-am angajat la o firma de tranport din Timisoara care desfasoara activitatea in comunitatea europeana mai precis ... (vezi toată discuția)
Fost muncitor neplatit corneliasimona corneliasimona am plecat de la firma unde am muncit pe data de 28.11.2019,pana astazi nu mi-au platit pe zilele muncite,cauza plecarii a fost din cauza ca nu mi s-a eliberat ... (vezi toată discuția)
Unde trebuie sa ma prezint ca nu mi sa dat salariul Stanca Mihai Stanca Mihai Am muncit la o firma cu contract de munca si nu mi sa dat salariul pe ultima luna. firma se numeste Concept Car Service Vest directorul firmei de o saptamana ... (vezi toată discuția)