avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fost muncitor neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fost muncitor neplatit

am plecat de la firma unde am muncit pe data de 28.11.2019,pana astazi nu mi-au platit pe zilele muncite,cauza plecarii a fost din cauza ca nu mi s-a eliberat adeverinta pt a ma inscrie la medicul de familie,ajungand la urgenta,ducand concediul medical,mi s-a spus,ca,am facut totul,,premeditat",dupa 2 spt,de mers la munca bolnava,pe langa faptul ca mi-au facut inventarul in lipsa mea,spunandu-mi ca sunt lipsa 900 lei in gestiune,mentionez ca am fost vanzatoare,intr-o rulota,unde se vindea preparate din carne,cum pot sa-mi scot macar restul salariului,plata pt 15 August,si pt zilele de concediu...fiinca banuiesc ca pe sambetele muncite,care in c.m,eram platita 5% ,din vanzari.....
Cel mai recent răspuns: corneliasimona , utilizator 13:32, 2 Decembrie 2019
Puteti sesiza ITM inscris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire. ITM va declansa o ancheta. Veti primi raspuns scris de al ITM cu masurile dispuse.
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Multumesc mult pt raspuns,o zi buna!!!

Cornel Vasile a scris:

Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata munca la negru Dumitru97 Dumitru97 Bună ziua , am muncit de pe 07.02.2017 pana pe 22.02.2017 la negru și când am vrut sa plec mi-a făcut contract de mâncare data de 22.02.2017 și am mai ... (vezi toată discuția)
Firma de recrutare refuza sa-mi vireze salariul Toth123 Toth123 Buna ziua.ma numesc andrei si am lucrat ca gbr la o firma in germania timp de 3 luni printr-o firma de recutare din brasov.am plecat din germania deoarece ... (vezi toată discuția)
Plata salariului petreaiclanzan petreaiclanzan Bună seara ma numesc iclanzan Petrea și am o problema firma la care sunt angajat nu vrea sa îmi plătească ultima luna muncită find ca vreau sa plec de la ... (vezi toată discuția)