avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu de munca privind drepturile salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu de munca privind drepturile salariale

draga avocat net te rugam ajuta-ne si pe noi. santem 12 persoane care am lucrat si cateva din noi inca mai lucreza la o firma de paza problema noastra este dreptrurile salariala nu ne-am mai primit salariile de 3 luni iar cand ne cerem salariile ni se spune ca daca nu ne convine sa ne dam demisia uni dintre colegii mei si-au dat demisia ia dupa cateva zile au primit o scrisoare in care li se spunea sa se prezinte la sediul firmei 4 dintre ei sau prezentat si li sa spus sa semneze demisia ca a-si vor primi salarile ceea ce nu sa intamplat nici dupa douo luni de la demisie iar cei care nu sau prezentat li sa spus ca nu a-i mai pot da in judecata ptr ca nu sau prezentat la sediul firmei problema ca pana la sediul firmei sant 200 de km si multi dintre ei nu au av baqnii necesari tansportului am facut sesizare la itm ia de acolo ni sa spus ca ei nu se ocupa cu salariile sa-i dam in judecata va rog mult spunetine ce putem sa facem daca cei care au demisionat mai au dreptul si daca se poate faa prea multi bani va multumim anticipat
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:49, 16 Iunie 2014
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
va multumesc pentru raspunsul dat de dvs dar problema noastra ce-a mai mare a salariatului este lipsa banilor pentru un avocat pentru ca daca un salariat nu si-a primit drepturile salariale de 3 luni va da-ti seama ca este greu sa ai bani sa platesti un avocat iar daca statul roman ar face cv pentru noi salariati ar fi ca sa afiseze undeva exact ce documentatie trebuie pentru a putea da in judecata firma cu care esti in litigiu nu sa te trimit-a la un avocat tinand cont ca lucram pe 650 ron si nici aceia la timp
daca oricine dupa acest forum stie ori ce solutie ajutatoare pentru rezolvarea acestei dileme lipsa banilor a-l rog sa ne ajute si pe noi
!. Litigiile de munca sunt scutite de plata taxelor judiciare.

2. Nu este obligatoriu sa va angajati avocat.
Pentru o actiune in instanta aveti nevoie de :
- cerere de chemare ion judecata - in doua exemplare
- copie c.i.m.
- copie de pe decizia de incetare a c.i.m,. dupa caz.

3. In litigiile de munca, sarcina probei o are angajatorul El va trebui sa dovedeasca daca v-a platit salariile.
Dovada platii salariilor se face cu :
- statele de plata semnate de catre salariatii
- extras cont , daca plata se face pe card.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezultatul muncii nabres nabres eu si inca trei colegi suntem angajati cu contract de munca dar firma nu ne mai platit pentru munca depusa in anul 2013 pe lunile iunie-octombrie inclusiv pe ... (vezi toată discuția)
Forțarea la concediu fără plata sau preaviz(la alegere) Alinam48 Alinam48 Buna ziua. In luna nov 2017 am fost la un interviu pt angajarea la o fabrica ce trebuia sa își înceapă activitatea din luna Ianuarie anul curent.Mi sa ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu. Gabriel Geagiu Gabriel Geagiu Buna ziua. Ajutati-ma cu un sfat. Am lucrat 5 luni si jumatate la o firma de paza. Au pierdud obiectivele si ne pun sa ne dam demisiile cu, de comun acord. Nu ... (vezi toată discuția)