Buna ziua. In luna nov 2017 am fost la un interviu pt angajarea la o fabrica ce trebuia sa își înceapă activitatea din luna Ianuarie anul curent.Mi sa făcut angajarea din 15 ian;in tot acest timp s-au văzut unele tensiuni între asociații firmei,dintre care unul e de profesie avocat. Astăzi,9.03.2018,domnul avocat trebuia sa ne facă plata salariilor, in schimb a venit cu niște “propuneri”cum sa ne alegem in a ne face cerere de preaviz sau cerere de concediu fără plata pt doua săptămâni începând de luni, pt ca ei(cei doi asociați) nu se mai înțeleg și sa se hotărască cine rămâne in continuare șef. Salariul in schimb nu ni la dat. Am fost sunați de celălat asociat și nea spus sa ne facem preaviz ca el va deschide fabrica din nou in alt loc și ne va păstra pe toți.Menționez ca nu am vrut sa semnez nimic pt ca din câte știu un angajator nu te poate forța la nici una din cele doua situații,iar dacă totuși decide din diferite probleme legate de firma sa te dea in concediu fără plata,poate face acest lucru cu remunerația angajaților a 75%din salar.Sau sa ne desfacă contractul de munca nu sa ne forțeze sa ne dam demisia. Va rog să-mi Spune-ți ce as putea sa fac să-mi recuperez măcar banii pe perioada cât am lucrat. Va Multumesc anticipat.
Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Demisie fara preaviz
Camelia40
Buna ziua! In ziua in care depun demisia fara preaviz , pt ca angajatorul nu a platit salariile si contributiile , mai trebuie sa stau in acea zi la munca pana ... (vezi toată discuția)