avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna Strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna Strainatate

Buna ziua,

Am fost angajat de catre o firma romaneasca pentru a lucra in in belgia in domeniul constructiilor, neavand calificare in domeniu firma mi-a facut un contract de munca cu meseria de economist avand calificare in domeniu.
Contractul de munca a inceput din prima zi de cand am ajus in belgia , a trebuit sa ma intorc inapoi in tara dupa doua luni din cauza ca in acele doua luni am lucrat efectiv numai 2 saptamani timp in care nu am primit nici o diurna ci doar salariul pe care-l oferea patronul belgian la care am lucrat din care patronul roman mi-a oprit cazarea desi in contract sunt trecut ca detasat si conforma contractului trebuia sa primesc o diurna de 50 de euro si un salariu in lei de 1400 net. Patronul roman dupa ce nu mi-a raspuns la telefon timp de saptamani bune intr-un final mi-a cumparat un bilet de avion ca sa ma intorc inapoi in tara, eu as mai avea de luat de la firma belgiana contravaloarea a numai doua zile de munca dar de la patronul roman inca nu am vazut nici un ban, nici salariul in lei nici diurna de 50 de euro , patronul roman nu vrea sa-mi plateasca diurna si nici bani de la firma belgiana nu i-am primit desi stiu sigur ca patronul belgian a virat bani, intrebarea mea este daca am vreo sansa sa-mi primesc diurna stipulata in contract si restul drepturilor salariale si daca da cum ar trebui sa procedez pentru a-mi recupera paguba?
Cel mai recent răspuns: ContSters318121 , utilizator 17:05, 3 Aprilie 2014
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Robert_Flavius a scris:

Buna ziua,

Contractul de munca a inceput din prima zi de cand am ajus in belgia , a trebuit sa ma intorc inapoi in tara dupa doua luni din cauza ca in acele doua luni am lucrat efectiv numai 2 saptamani timp in care nu am primit nici o diurna ci doar salariul pe care-l oferea patronul belgian la care am lucrat ...


Pentru cine ati lucrat in final? Cine a fost angajatorul d-voastra? Firma romana, firma belgiana sau amandoua?

Cum putea patronul roman sa opreasca bani din platile facute de firma/patronul belgian?

Pentru drepturile cuvenite din partea firmei romane procedati cum vi s-a indicat de freeelis.

Pentru drepturile cuvenite din partea firmei belgiene trebuie sa va adresati autoritatilor belgiene.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata drepturilor salariale in belgia iuli3098 iuli3098 Buna ziua. In urma cu doi an -am angajat in functia de manager la o firma ai carui acctionari erau un roman si un belgian. am recrutat personal pentru lucrul ... (vezi toată discuția)
Neplata drepturilor salariale iuli3098 iuli3098 Buna ziua. In urma cu doi an -am angajat in functia de manager la o firma ai carui acctionari erau un roman si un belgian. am recrutat personal pentru lucrul ... (vezi toată discuția)
Demisie ursu44 ursu44 Am lucrat timp de doi ani in Belgia pentru un patron Roman,aveam in tara salariu de 1150 Ron si in Belgia diurna de 33 Euro pe zi dar norml diurna era de ... (vezi toată discuția)