avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Activitate Adrya84

Activitate Adrya84

Buna ziua,

Se poate asigura un cetatean strain la Casei Nationale de Asigurari de Sanatate dupa incheierea casatoriei cu un cetatean roman?
Cetateanul strain nu este rezident inca, dar in vederea obtinerii cartii de rezidenta ii trebuie adeverinta de asigurare medicala.
Mentionez ca cetateanul nu obtine venituri impozabile in Romania.

Va multumesc,
Adriana
Mersi mult :)

Si il pot trece pe asigurarea mea de sanatate la CAS chiar daca el nu e rezident inca?
Ii trebuie asigurare medicala pt a obtine rezidenta...
Va multumesc mult :)

Am cautat pe site-urile institutiilor si am vazut ca pentru obtinerea cartii de rezidenta avem nevoie de:

. Membrii de familie ai cetatenilor UE/SEE (din state nonUE/SEE) – pentru obtinerea cartii de rezidenta depuneti urmatoarele documente:

2.A. Membrii de familie
a) cerere tip;
b) pasaportul (valabil) in original si copie;
c) act de stare civila care atesta casatoria/dovada legaturii de rudenie;
d) certificatul de inregistrare al cetateanului UE;
e) dovada mijloacelor de intretinere;
f) dovada asigurarii de sanatate;
g) taxe.

[ link extern ]

Dovada asigurarii de sanatate intra in sarcina cetateanului UE/SEE pentru membrii sai de familie care
solicita rezidenta. Astfel, acestia pot fi coasigurati prin incheierea unui contract aditional. Daca membrii
de familie ai cetateanului UE/SEE desfasoara activitati dependente sau independente ei pot face dovada
asigurarii de sanatate pe cont propriu.

Din cate vad aici eu trebuie sa inchei un contract aditional la CAS si pentru el.

Daca ma uit pe site-ul CAS [ link extern ] :

Conform prevederilor art. 211 din Legea nr. 95/2006 sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi.

Deci dupa asta, el este asigurat numai dupa ce obtine rezidenta.

Deci, dupa casatorie, eu pot sa-i inchei asigurare si lui la CAS (chiar daca el nu e rezidenta inca) si cu acea dovada sa mergem sa solicitam cartea de rezidenta?

Ce este acel "certificatul de inregistrare al cetateanului UE" ? Eu sunt cetatean roman, mai am nevoie de asa ceva?

Va multumesc,
Adriana
Buna ziua,

Doresc sa ma casatoresc cu un cetatean american in Romania si sa ne stabilim in Romania. As avea cateva intrebari cu pasii pe care ar trebui sa-i facem dupa casatorie:

1. Ce trebuie sa facem dupa casatorie ca el sa poata locui aici?
2. Unde sa mergem si ce acte ne trebuie?
3. Este de ajuns daca are permisul de conducere international? Sau permisul din SUA trebuie neaparat schimbat cu permisul romanesc?
4. Pentru cat timp o sa poata conduce cu permisul international?
5. Asigurarea medicala i-o pot face si eu la Casa de Asigurari ? Sau trebuie el sa o aiba din SUA ?
6. Cand poate sa si-o faca si el la Casa de Asigurari?

Va multumesc,
Adriana