avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce trebuie sa facem dupa casatoria cu cetatean strain?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce trebuie sa facem dupa casatoria cu cetatean strain?

Buna ziua,

Doresc sa ma casatoresc cu un cetatean american in Romania si sa ne stabilim in Romania. As avea cateva intrebari cu pasii pe care ar trebui sa-i facem dupa casatorie:

1. Ce trebuie sa facem dupa casatorie ca el sa poata locui aici?
2. Unde sa mergem si ce acte ne trebuie?
3. Este de ajuns daca are permisul de conducere international? Sau permisul din SUA trebuie neaparat schimbat cu permisul romanesc?
4. Pentru cat timp o sa poata conduce cu permisul international?
5. Asigurarea medicala i-o pot face si eu la Casa de Asigurari ? Sau trebuie el sa o aiba din SUA ?
6. Cand poate sa si-o faca si el la Casa de Asigurari?

Va multumesc,
Adriana
Cel mai recent răspuns: mauritiono1 , utilizator 00:30, 4 Martie 2011
Va trebui sa le luati pe rand, casatoriti-va si , ulterior, veti rezolva si celalalte probleme, pas cu pas.
Voi incerca sa raspund pe scurt l toate intrebarile , dar e bine ca apoi sa intrati pe toate site-urile institutiilor care va vor explica exact ce documente vor fi necesare pentru solutionarea problemelor dvs.
1 si 2.Sa solicite sotul permis de sedere de la evidenta persoanelor. Acolo veti gasi intreaga lista de acte necesare depunerii dosarului.
3 si 4. La Politia Rutiera din raza teritoriala a domiciliului dvs. veti obtine toate datele, dar nu e nici o problema de a conduce cu acel permis international.
5. In baza permisului de sedere, veti putea face si un contract la casa de asigurari medicale, nu va faceti prea multe probleme, banii vi se vor lua imediat. Daca doriti, puteti sa il inscrieti si la casa de Pensii.......:)
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc mult :)

Am cautat pe site-urile institutiilor si am vazut ca pentru obtinerea cartii de rezidenta avem nevoie de:

. Membrii de familie ai cetatenilor UE/SEE (din state nonUE/SEE) – pentru obtinerea cartii de rezidenta depuneti urmatoarele documente:

2.A. Membrii de familie
a) cerere tip;
b) pasaportul (valabil) in original si copie;
c) act de stare civila care atesta casatoria/dovada legaturii de rudenie;
d) certificatul de inregistrare al cetateanului UE;
e) dovada mijloacelor de intretinere;
f) dovada asigurarii de sanatate;
g) taxe.

[ link extern ]

Dovada asigurarii de sanatate intra in sarcina cetateanului UE/SEE pentru membrii sai de familie care
solicita rezidenta. Astfel, acestia pot fi coasigurati prin incheierea unui contract aditional. Daca membrii
de familie ai cetateanului UE/SEE desfasoara activitati dependente sau independente ei pot face dovada
asigurarii de sanatate pe cont propriu.

Din cate vad aici eu trebuie sa inchei un contract aditional la CAS si pentru el.

Daca ma uit pe site-ul CAS [ link extern ] :

Conform prevederilor art. 211 din Legea nr. 95/2006 sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi.

Deci dupa asta, el este asigurat numai dupa ce obtine rezidenta.

Deci, dupa casatorie, eu pot sa-i inchei asigurare si lui la CAS (chiar daca el nu e rezidenta inca) si cu acea dovada sa mergem sa solicitam cartea de rezidenta?

Ce este acel "certificatul de inregistrare al cetateanului UE" ? Eu sunt cetatean roman, mai am nevoie de asa ceva?

Va multumesc,
Adriana
~ Conținut șters la cerere ~
Mersi mult :)

Si il pot trece pe asigurarea mea de sanatate la CAS chiar daca el nu e rezident inca?
Ii trebuie asigurare medicala pt a obtine rezidenta...

Alte discuții în legătură

Casatorie cu cetatean albanez anny-marry anny-marry buna ziua!as vrea sa stiu care sunt pasii si actele necesare ptr o casatorie in romania cu un cetatean albanez.si daca acesta facandu-i domiciliul in romania ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere temporar azra28 azra28 Cu viza de tip C/VV, cu multiple intrari timp de 90 zile , data de Consulatul Romaniei la Istanbul, se poate aplica pentru permis de sedere temporar? E vorba ... (vezi toată discuția)
Drept de rezidenta? vrabie.alina vrabie.alina sper ca pun intrebarea la \"rubrica\" potrivita si ca ma veti ajuta cu un raspuns :) am o prietena cu dubla cetatenie (algeriana si libaneza); are nevoie de ... (vezi toată discuția)