Buna seara.
Exista vreo lege in Romania care reglementeaza accesul persoanelor fizice la informatii care le privesc? Ca sa dau un exemplu in UK exista Freedom of Information Act din 2000, o lege in baza careia o persoana fizica poate solicita unei institutii publice (Politie, Home Office, universitati etc.) informatii pe care institutia respectiva le detine despre ea. Am cautat ceva similar in legislatia romaneasca dar nu am gasit - am gasit doar Legea 544/2001, care reglementeaza accesul la informatii de interes public.
Multumesc si imi cer scuze daca postez in forumul nepotrivit - nu sint jurist si imi inchipui ca e o chestiune de drept civil.
Nu chiar. In fisa postului meu scrie clar ca indeplinesc sarcini de coordonare "la nivel national" (concret, am in subordine niste oameni - vreo 15 - din toate regiunile tarii). Or, m-am gindit eu, daca scrie, de ce nu primesc si niste bani? Problema e ca desi in fisa postului meu scrie ca indeplinesc aceste sarcini, totusi postul corespunzator nu figureaza in organigrama institutiei. Adica, pe scurt, eu indeplinesc sarcini de sef de birou fara a fi propriu-zis sef de birou (si fara a fi platit pentru asta), pentru ca am refuzat sa ocup postul de sef de birou in conditiile in care mi-au spus ca nu ma vor plati (nici eu nu inteleg cum e posibil sa ocupi un post fara a primi salariul corespunzator postului. Faptul ca aveau de gind sa-mi dea sarcinile specifice fara sa ma incadreze oficial pe postul respectiv e o chestiune care, in conditii normale, ar trebui sa iasa din discutie, intrucit chiar asta e situatia mea. Ce rost mai avea sa-mi propuna sa ma faca neoficial sef de birou, cind eu tocmai asta sint?)
In fine, cam asa arata lucrurile in institutiile publice: totul e neinchipuit de incurcat, de absurd.
Buna ziua. Sint angajat intr-o institutie publica, ca personal contractual, pe postul de coordonator. Teoretic, nu coordonez un birou - as fi, in acest caz, sef de birou - ci coordonez activitatea din acel birou. Nefiind, oficial, sef de birou, nu primesc nici o indemnizatie de conducere. Aceasta situatie dureaza de vreo 3 ani. Am incercat sa discut cu directorii, fara rezultat insa. Mi s-a propus sa ocup postul de sef de birou, dar mi s-a spus ca nu pot fi platit cu indemnizatia corespunzatoare, din niste motive pe care nu le-am priceput. Postul de sef de birou exista, dar nu este ocupat si nici nu este scos la concurs.
In conditiile in care in fisa postului am prevazuta activitatea de coordonare, dar nu sint platit pentru ea, postul de coordonator fiind, de fapt, inventat (adica nefigurind in organigrama institutiei), am vreo sansa de a obtine in instanta, din urma, ceea ce eu socotesc a fi drepturile mele salariale, respectiv indemnizatia de conducere corespunzatoare celor 3 ani in care am ocupat postul, dar nu am fost platit in mod corespunzator? Sau ceea ce trebuie sa fac de-acum incolo este sa refuz sa mai indeplinesc sarcinile suplimentare - in speta, cele de coordonare - care mi se dau?
Va multumesc