avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie de conducere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie de conducere

Buna ziua. Sint angajat intr-o institutie publica, ca personal contractual, pe postul de coordonator. Teoretic, nu coordonez un birou - as fi, in acest caz, sef de birou - ci coordonez activitatea din acel birou. Nefiind, oficial, sef de birou, nu primesc nici o indemnizatie de conducere. Aceasta situatie dureaza de vreo 3 ani. Am incercat sa discut cu directorii, fara rezultat insa. Mi s-a propus sa ocup postul de sef de birou, dar mi s-a spus ca nu pot fi platit cu indemnizatia corespunzatoare, din niste motive pe care nu le-am priceput. Postul de sef de birou exista, dar nu este ocupat si nici nu este scos la concurs.
In conditiile in care in fisa postului am prevazuta activitatea de coordonare, dar nu sint platit pentru ea, postul de coordonator fiind, de fapt, inventat (adica nefigurind in organigrama institutiei), am vreo sansa de a obtine in instanta, din urma, ceea ce eu socotesc a fi drepturile mele salariale, respectiv indemnizatia de conducere corespunzatoare celor 3 ani in care am ocupat postul, dar nu am fost platit in mod corespunzator? Sau ceea ce trebuie sa fac de-acum incolo este sa refuz sa mai indeplinesc sarcinile suplimentare - in speta, cele de coordonare - care mi se dau?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 15:23, 15 Februarie 2010
Daca nu ati fost angajat pe postul de sef birou/sef serviciu, nu puteti primi retroactiv nici o indemnizatie de conducere, intrucat, conform legii in vigoare, nu aveati dreptul la ea, indiferent ce activitati desfasurati dvs. in realitate (asta se numeste, mai pe romaneste, voluntariat in interes public:D).
Doar in cazul ocuparii unuia din posturile descrise mai sus puteati primi acea indemnizatie de conducere (nu stiu ce motiv au invocat directorii ca sa nu vi-o acorde - ocupantul postului o primeste automat).
De la 01.01.2010, conform legii 330/2009, atat seful de birou cat si cel de serviciu trebuie sa aiba, pe langa vechimea minima in specialitate de 2 ani, si studii superioare, iar indemnizatia de conducere este inclusa in salariul de baza.
Ce ati facut dvs pana acum se incadreaza intr-un artificiu legal, bazat pe ultima fraza mentionata in aproape orice fisa de post la bugetari, capitolul atributii: "va indeplini orice alte sarcini si activitati, la dispozitia sefului ierarhic". #-o
Asta-i sistemul la noi.
Nu chiar. In fisa postului meu scrie clar ca indeplinesc sarcini de coordonare "la nivel national" (concret, am in subordine niste oameni - vreo 15 - din toate regiunile tarii). Or, m-am gindit eu, daca scrie, de ce nu primesc si niste bani? Problema e ca desi in fisa postului meu scrie ca indeplinesc aceste sarcini, totusi postul corespunzator nu figureaza in organigrama institutiei. Adica, pe scurt, eu indeplinesc sarcini de sef de birou fara a fi propriu-zis sef de birou (si fara a fi platit pentru asta), pentru ca am refuzat sa ocup postul de sef de birou in conditiile in care mi-au spus ca nu ma vor plati (nici eu nu inteleg cum e posibil sa ocupi un post fara a primi salariul corespunzator postului. Faptul ca aveau de gind sa-mi dea sarcinile specifice fara sa ma incadreze oficial pe postul respectiv e o chestiune care, in conditii normale, ar trebui sa iasa din discutie, intrucit chiar asta e situatia mea. Ce rost mai avea sa-mi propuna sa ma faca neoficial sef de birou, cind eu tocmai asta sint?)
In fine, cam asa arata lucrurile in institutiile publice: totul e neinchipuit de incurcat, de absurd.
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2010
Pirandello, utilizator
Dvs. Puteti incerca o actiune in contencios.personal am avut un caz similar si instanta a dat castig de cauza , pe motivul ca orice munca depusa trebuie remunerata corespunzator.Recunosc insa ca nu e usor, si depinde foarte mult de probe( in contencios nu este ca in dreptul municii)...si de instanta...Cunosc si multe cazuri care au pierdut tocmai pe motivarea scris de colega....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Organizare internã eduardvl eduardvl Bună ziua, Doresc să pun următoarele întrebări: Într-o instituţie bugetară, autofinanţată, un ªef de Serviciu şi/sau de Birou poate emite ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie conducere berbece berbece Sunt functionar public intr-o primarie, cu atributii de contabil sef si am in subordine 5 persoane, am efectuat studii superioare universitare de contabilitate ... (vezi toată discuția)
Sporul de conducere felixmotanul felixmotanul Daca am primit imputernicire din partea primarului de a coordona serviciul pot beneficia si de sporul de conducere?Mentionaz ca serviciul cuprinde 4 persoane ... (vezi toată discuția)