avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Activitate Constantinescu Ion

Activitate Constantinescu Ion

Sotia mea a intrat in concediul de crestere copil pe data de 20 noiembrie 2009. Copil s-a nascut in august 2009. Pana la 20 noiembrie a fost in concediu de sarcina si lauzie. conform legii urmeaza sa stea in concediu de crestere a copilului pana in august 2011 (cand copilul implineste 2 ani).
Sotia mea este educatoare (titulara din vara 2009). De la noul loc de munca i s-a solicitat o declaratie pe propria raspundere cum ca nu doreste sa revina la post pana la terminarea concediului de crestere copil.
Este legala aceasta solicitare? Sotia are dreptul si la pretransfer, iar daca obtine un post mai bun, ar putea decide sa revina la noul post din toamna.
Legea o obliga sa ramana in concediu pe toata durata lui? Ce se intampla daca refuza sa faca aceasta declaratie?
Singura explicatie ar fi aceea ca directorul unitatii scolare doreste sa fie sigur ca are postul liber pentru suplinitor. Dar pe de alta parte, si sotia are dreptul sa revina cand doreste, fiind titulara postului.
Răspuns la discuția Executare silita
Din cate stiu donatiile in principiu sunt irevocabile, chiar si pentru donator, mai ales daca nu cuprinde clauze sau reprezinta o donatie mascata. Dar in cazul de fata atat vanzarea a fast facuta corect, pe suma reala, cu dovada platii, extase de cont bancar, etc. dar si donatia. Iar obiectele vanzarii si donatiei sunt lipsite de orice obligatii. In momentul incheierii actelor, nici una din parti nu a fost implicata in vreun proces ca parat sau sa fie intentat vreun proces revendicativ direct persoanelor implicate in speta de fata.
In momentul de fata, persoana care revendica terenul se cearta cu autoritatea statului locala care a creat titlurile de proprietate, nicidecum cu partile mentionate mai sus. E vorba de o localitate din Transilvania.
Răspuns la discuția Executare silita
ioana_cristea a scris:

da este posibila actiunea revocatorie, mai ales cu privire la terenurile donate.



Da, inteleg ca poate fi luata in calcul o actiune pauliana. In fond, oricine poate da in judecata pe oricine pentru orice.
Dar care ar fi argumentele...? Atat donatiile cat si vanzarea au avut loc inainte de eventuala citare de catre pagubit.
Mai ales ca ar putea sa treaca ceva timp.. e vorba de ani.
In plus, la casa se intentioneaza aducerea de modificari (termopane, canalizare, etc.) Adica si cumparatorul va investi bani, etc.

Buna ziua.
Solicit opinii cu privire la urmatoarea speta.
Un cuplu, sot-sotie, au cumparat de curand, de la parintii sotului o casa si un teren aferent. Este vorba de o vanzare cumparare simpla, fara clauze. Cumpararea s-a facut la valoarea reala, cu transfer de cont bancar, cu dovezi de plata. Totodata, sotul a mai primit prin donatie, de la parinti, si 2 terenuri de aprox 500mp.
Atat terenurile cat si casa sunt lipsite de orice obligatii.
In urma acestor contracte, parintii nu mai au nimic in proprietate (terenuri sau imobile)

Cu ceva timp inainte (cativa ani), vanzatorii (parintii) avusesera cumparat un teren arabil pe care, tot anterior, dupa o perioada, l-au vandut mai departe. Recent, au existat niste reclamanti care au pretins ca terenul este al lor. In fine, sa presupunem ca acesti ar castiga prin proces, dreptul de proprietate asupra terenului agrar respectiv, si, ca atare, vor cere despagubiri. Exista posibilitatea ca ultimul cumparator sa solicite la randul sau despagubiri pentru terenul respectiv, parintilor cuplului mentionat mai sus. Dar acestia nu mai au nimic in proprietate, in prezent.

Intrebarea: Exista posibilitatea de a se cere anularea actelor de vanzare-cumparare si de donatie, sub pretextul ca au fost date norei respectiv fiului, in scopul repunerii in proprietate a parintilor pentru recuperarea despagubirii?
Multumesc.