avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Activitate goeth

Activitate goeth

Răspuns la discuția calcul exagerat repartitor
ma refer la indexul repartitorului care e acelasi cu cel trecut in foaia de calcul inainte de aplicarea coeficientilor.
Răspuns la discuția calcul exagerat repartitor
am reusit sa vorbesc cu cei de la ISTA.
mi-au spus ca repartitoarele se reseteaza singure in luna septembrie si ca intr-adevar consumul mare este aferent a 3 luni (2 fiind estimate).
am intrebat daca imi pot dovedi ca acestea chiar s-au resetat si mi-au spus ca da, persoana care face citirea imi poate da istoricul pe fiecare luna din memoria utilajului.
nu imi ramane decat sa verific aceasta parte si sa ma lamuresc definitiv.

tot nu imi este clar insa de ce la un calorifer am consum de 1337 unitati si la altul (in aceeasi camera si care a mers in acelasi regim de utilizare) am un consum de 667 de unitati. al treilea calorifer are 1131 unitati, deci oarecum in aceeasi nota cu primul.
Răspuns la discuția calcul exagerat repartitor
multumesc pentru raspuns.
am inteles situatia ce a aparut la dvs. este similara cu a mea.
voi contacta firma care gestioneaza repartitoarele pentru a solicita lamuriri.

oricum in lunile anterioare (oct si nov) am platit intretinerea si deci si caldura aferenta, insa pornirea de la 0 nu cred ca este justificata. indiferent ca am fost sau nu acasa, ISTA ar fi trebuit sa aiba in baza de date citirile anterioare (aferente anului 2008-2009) si deci la buletinul lunar pe care il primesc de la ei ar fi trebuit mentionate indexurile existente.

practic la citirea din ianuarie (aferenta lunii decembrie) eu am platit tot ce s-a inregistrat pe repartitoare de la data montarii lor, oricare ar fi fost aceasta - oricum inainte de iarna anterioara.

dovada este ca in lunile ianuarie si februarie consumurile sunt semnificativ mai mici (jumatate si respectiv mai putin de jumatate), in conditiile in care nu am facut nici un fel de economie comparativ cu decembrie.
Răspuns la discuția calcul exagerat repartitor
deci avem asa:
lunile octombrie si noiembrie nu s-a citit, calculul fiind "estimat ca medie pe intreg imobilul"

in decembrie au citit pe noiembrie probabil, dar la acea data nu am fost acasa asa ca probabil au estimat ei cumva.

in luna ianuarie s-a facut citirea pentru decembrie si aici apare problema cu cele 8 mil pe care le-as avea de plata, pentru ca indexul initial este 0. repartitoarele s-au montat inainte de iarna trecuta, deci cred eu ca ar fi trebuit sa existe un index initial.
chiar daca la citirea anterioara (decembrie) nu am fost acasa, nu cred ca trebuiau sa porneasca de la 0, nu?

in luna februarie s-a facut citirea pentru ianuarie, pornindu-se (normal) cu index initial ca indexul final al lunii decembrie. urmarea: consumul este la jumatate.

aseara s-a facut citirea pentru februarie, iar diferenta este si mai mica decat luna anterioara cu approx 20%.

ca sa raspund si la intrebarea a 2a, am dat lunar citirea conform cu info de mai sus.
Răspuns la discuția calcul exagerat repartitor
am obtinut hartiile de la ISTA. problema apare in luna decembrie cand calculul apare efectuat pornindu-se de la un index initial 0. implicit diferenta si deci unitatile de calcul se bazeaza pe intregul consum inregistrat de repartitoare.
e ca si cum in decembrie, aparatele ar fi fost resetate si eu as plati tot ce s-a consumat pe ele. sau ca si cum as fi avut repartitoare noi noute, care sa plece de la 0.
dar nimeni nu a facut aceste operatiuni si deci ar fi trebuit sa existe si un index initial. pe care culmea nimeni nu il poate proba.

dovada cea mai simpla in sprijinul afirmatiilor de mai sus este ca in ianuarie (cand chiar nu am facut nici un fel de economie) consumul este la jumatate fata de luna decembrie.

vis-a-vis de aceasta situatie, care credeti ca sunt caile mele de atac?
va multumesc pentru ajutor.
Răspuns la discuția Renuntare la repartitoare
dupa cum se observa din postul dvs, diferentele sunt rezonabile intre consumatori.
adica exista o proportionalitate ok intre cei fara centrale termice, daca judecam dpdv al numarului de camere.

dar ce concluzie putem trage atunci cand in general pe scara 98% dintre apartamente platesc in jur de 2 mil si doua apart platesc 5 respectiv 8 mil?
Răspuns la discuția calcul exagerat repartitor
carol_lorac a scris:

ma refeream la valoarea totala a facturii, cea a scarii/blocului, nu la valoarea calculata dvs.
deci, notez cu X valoarea facturii de incalzire a blocului/scarii. valoarea care ar trebui sa o platiti la pausal ar fi:
X*25%*2,066%

ok, verific diseara si revin. e un total sub coloana de incalzire. o sa il folosesc.
multumesc.
Răspuns la discuția calcul exagerat repartitor
elga50 a scris:

Deci mergeti intai la administrator si cereti sa va faca o copie xerox de pe ultimul tabel centralizator si ne putem lamuri daca ne raspundeti apoi la cateva intrebari. Asa...de pe forum, nu stim ce situatie o fi la Dv.. in bloc.

diseara rezolv acest aspect si revin sa va raspund la intrebari.


Si inca ceva. E posibil ca in luna decembrie sa se fi facut regularizarea intregului consum contorizat din anul trecut. Trebuia sa mai asteptati 1-2 luni sa vedeti daca se repeta figura cu suma enorma.

aici nu stiu. pe 1 ianuarie au facut prima citire la mine. a doua pe 1 februarie. a mai fost una pe 1 decembrie pe care am ratat-o.
daca ma gandesc bine ar insemna ca citirea de pe 1 dec a fost aferenta consumului din noiembrie si s-a reflectat in factura pe care am platit-o la finele lunii decembrie. apoi citirea din 1 ianuarie a reflectat consumul din decembrie (luna cu caldura) si reprezinta factura platita la sfarsitul lunii ianuarie.
asta ar insemna ca ceea ce au citit la 1 feb, este consumul din ianuarie si asta e ceea ce platesc acum.
ok, dar in decembrie am platit 157 ron si in ianuarie 350 ron. e practic imposibil sa sara consumul la dublu.
Răspuns la discuția calcul exagerat repartitor
carol_lorac a scris:

pe lista de plata aveti o rubrica (sau ar trebui) in care aveti valoarea facturii pt incalzire. puteti face un exercitiu aritmetic pt simularea unei situatii si anume ... sa va calculati singur cit ar trebui sa platiti daca ati merge pe pausal. cum anume ? din valoarea facturii luati doar 25% pe care-i inmultiti cu cota dvs indiviza si aceea ar trebui sa fie suma pe care ar trebui sa o platiti, si care este in valoare maximaposibila in mod legal, din cite stiu (ma refer la procentul de 25%) ;)
lamuriti-ne apoi daca este mai convenabil la pausal decit cu repartitoare , daca se poate ;)


daca imi amintesc bine (voi verifica diseara) valoarea pentru incalzire era de 800,60. cota indiviza era de 2,066. calculul aritmetic conform formulei dvs. ne duce la valoarea de 413,20. asta e rezonabil. adica sunt ok sa platesc 4 mil + restul cheltuielilor (nesemnificative ca pondere) pentru faptul ca am avut caldura in casa.
repet, voi verifica diseara pentru corectitudinea cifrelor, dar nu cred sa ma insel, pentru ca mi-au ramas intiparite in minte cu mare precizie. nu iti vine in fiecare zi o factura de 8 mil.
Răspuns la discuția calcul exagerat repartitor
va multumesc pentru raspunsuri.

va inteleg atitudinea, sunt de acord ca nu este un gest foarte civilizat, dar nu sunt un om care in conditii normale sa recurga la asemenea metode, pot sa va asigur de asta. stiu treaba cu puterea exemplului si cu atitudinea civica. sunt singurul locatar care a dat zapada de pe trepte si a pus sare pe aleea din fata blocului. dar asta e alta problema.

avand in vedere cifrele de mai sus sunt valabile doua variante.
prima ca repartitoarele ar fi defecte. dar sunt 3 bucati si la toate diferentele sunt similare. ma refer la distantele dintre citiri. daca fata de indexurile anterioare, ar fi fost o diferenta f mare la unul dintre ele, comparativ cu celelalte, as fi inteles. il consideram defect si ceream inlocuire. dar imi este greu sa cred ca se pot defecta toate 3 simultan.
a doua varianta este aceea ca ceilalti locatari au facut gestul meu de mai sus si atunci e perfect moral sa aplic proverbul "When in Rome....". mi se pare imposibil de acceptat faptul ca unii au un consum de 10 ori mai mic decat al meu, mai ales in conditiile in care in ianuarie am si lipsit de acasa 6 zile perioada in care caloriferele au fost inchise. de tot. (am uitat sa precizez si asta mai sus). asta ar insemna, grosso modo, ca oamenii au pus caloriferele pe maxim cam 2 zile si apoi le-au inchis de tot restul perioadei

vis-a-vis de aceasta, cam ce cale de atac as avea?
ok, le pun la loc, sunt prinse cu un surub, nu sunt lipite, dar luna viitoare situatia se va repeta, in mod evident.
si atunci ce imi ramane? sa fiu singurul om civilizat de pe scara, care plateste corect factura la caldura si sa ma culc seara mai sarac cu 200 EUR, dar plin de implinirea ca am facut ceea ce era bine? stiti cu toti ca e cam greu cu banii in ziua de astazi, totusi... si chiar daca nu ar fi, mi s-ar parea total incorect sa fiu singurul om care pierde bani in situatia in care ceilalti nu o fac.
un razboi cu ceilalti de pe scara nu pot sa incep. e ca si cum m-as lupta cu presa. esecul este cel mai probabil rezultat.

mai e o solutie. sa inchid caloriferele si sa stau ca pe timpul lui Ceausescu cu patura pe mine, asta in timp ce restul populatiei blocului huzureste la caldura.
omeneste vorbind, va dati seama ca nici una dintre aceste variante nu este acceptabila.

daca aveti sugestii, sau daca va pot ajuta in propunerile dvs cu ceva cifre, va stau la dispozitie.