Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul repartitoarelor?
Mentionez ca acestea au fost instalate in urma cu cativa ani, iar acum mai mult de 80% dintre proprietari doresc sa renunte la acestea, energia termica urmand sa fie calculata pausal in functie de suprafata fiecarui apartament.
Mai mult, unii proprietari si-au extins suprafetele prin includerea balcoanelor sau au marit suprafata radianta (marit numarul de elementi ai caloriferelor, schimbarea acestora cu unele cu caracteristici tehnice superioare).
Am inteles ca incepand din data de 1 octombrie este obligatorie utilizarea repartitoarelor (HG933/2004, modificata prin HG609/2007).
Ce se poate face?
Puteti renunta, daca credeti ca veti plati mai putin. Evident trebuie facuta o recalculare a suprafetei echivalent calorica de catre RADET sau furnizorul de agent termic (daca nu sunteti in Bucuresti).
domnule A241 banuiesc ca acele repartitoare de caldura le-ati montat pentru a plati fiecare cat consuma,au aceleasi principii ca si apometrele,cat consumi atat platesti,este normal sa nu va convina odata ce toti locatari sau aproape si-au montat acele repartitoare,acum si restul "pierderilor" se impart la toti,ori nu sunte'i de acord cu plata citirii catre firma "x" ?,cel mai rau este de ex la mine in oras sunt numai doua firme autorizate care si-au impartit teritoriul,nu putem negocia ,nu putem avea alta optiune si etc.,intr-un cuvant va sfatuiesc sa nu renuntati la ele,vizavi de unii proprietari si-au marit suprafetele radiante este alta problema,la mine in bloc in fiecare an, inaintea anotimpului rece,se face o noua verificare a instalatiilor,o noua masuratoare,se trec tipurile de calorile ,lungimea tevilor din apartament,etc,acestea pentru a se face un calcul corect si aici ma refer la coeficientul diferential intre calorifere de aluminiu,de tabla,de fonta etc,pe care il adauga pe fiecare apartament in parte,udoua apartamente cu aceeasi suprafata radianta pot plati diferit daca nu se aseamana ca instalatii,deci si o asemenea verificare facuta de "x" dar autorizat ,pot face diferenta de care dumneavoastra ati consemnat-o
Tocmai. Eu nu vreau sa renunt, dar cum 80% diintre proprietari au decis acest lucru, ma forteaza si pe mine. Cm se incalca HG 933/2004, probabil ca va trebui sa-i dau in judecata pentru plata despagubirilor afrerente diferentei dintre calculul pausal si cel corespunzator citirii repartitoarelor..
Nimeni nu poate decide ceva impotriva legii, in acest caz obligativitatea utilizarii repartitoarelor (HG933/2004).
poate nu ajungeti pana acolo,probabil unora dintre proprietari nu li sa explicat concret la ce se expun,un prim pas ar fi contestarea in termen legal a hotararii AG
Legea 230/2007Art. 26. - Dacă o hotărâre a adunării generale este contrarălegii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari sau este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.
Prestarea de servicii cu firma de citire a contoarelor se face in baza unui contract individual - aosicatia de proprietari nu are nici o legatura cu acest contract. Deci, daca mai mult de 80% dintre proprietari decid sa rezilieze contractul cu firma respectiva si nu mai doresc sa incheie un nou contract cu o alta firma, modalitataea de distributie a costurilor este cea pausala, cu inconvenientele precizate mai sus.
Deci, ce fac?
Căldură pausal
Georgi91
Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)