avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul exagerat repartitor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul exagerat repartitor

buna ziua

ma adresez dvs. deoarece sunt convins ca voi gasi aici o opinie avizata in problema mea.

m-am mutat anul acesta intr-un bloc ai carui locatari beneficiaza de faimoasele repartitoare. nu voi incepe aici o discutie despre utilitatea lor, dar m-am izbit de o problema spinoasa la factura la intretinere.

daca pe luna decembrie, la prima citire a repartitoarelor, cuantumul intretinerii a fost in tonul general al scarii, in luna ianuarie, la a 2a citire, factura a explodat literalmente. si asta doar pe randul apartamentului meu din tabelul afisat la avizier.

cu alte cuvinte suma pe care ar trebui s-o platesc este de cu pana la 4 ori mai mare decat cele ale celorlalti locatari.

comparand costul energiei termice pe coloana verticala, deci la acelasi tip de apartamente, consumul meu a fost evaluat cu de pana la 4 ori mai mult decat celelalte.
diferenta pe etaj este si mai socanta. comparativ cu vecinii mei care au, e adevarat, o camera mai putin, consumul este cu pana la 12 ori mai mare. da, ati citit bine. eu am in jur de 800 ron, iar ei intre 72 si 88 ron.

acum sunt de acord ca nu am facut cine stie ce economie, desi caloriferele mele sunt pe nivelul 4 (la 3 fiind practic reci), la fel sunt de acord ca poate ei le-au mai inchis din motive de economie, dar diferentele sunt catastrofale.

trebuie sa fiti de acord cu mine ca este practic imposibil ca un apt locuit sa plateasca cu pana la de 12 ori mai putin la caldura decat un altul. in general pe scara, consumurile altor locatari fluctueaza intre de 7 si de 9 ori mai putin. unul singur se mai apropie de mine, pe undeva pe la 500 ron.

cam ce as putea sa fac in situatia aceasta pentru ca este evident ca situatia nu reflecta realitatea?
adica ce as putea sa fac pentru suma de 8 mil pe care ar trebui s-o platesc, caci pentru viitor stiu ce voi face - repartitoarele mele stau acum cuminti in dulap masurand caldura degajata de cele 3 tricouri din sertarul respectiv.
stiu ca nu e ceva de o moralitate inaltatoare, dar nu fac decat sa urmez exemplul celorlalti, pentru ca este evident ca aceasta manevra este comuna printre vecinii mei.

astept sfaturile dvs si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:51, 1 Martie 2010
1-Problema repartitoarelor in ultima perioada a explodat interesul atat al autoritatilor ,care in parte denunta proasta calitate ,neajunsurile si prejudiciile atat financiare cat si de sanatate si de alta parte beneficiarii majoritar nemultumiti de costurile obligati sa le achite drept consecinta masuratorilor repartitoarelor.
2-Pentru a nu spori tensiunea deja existenta ,datorata acestui subiect amplu cometat pe forum ,accesati cu incredere sectiunea asociatii de proprietari, unde puteti sa va delectati cu opiniile expuse in subiecte similare
3-Apreciere eronata sa sperati ca veti plati mai putin caldura ,daca a-ti intreprins modificari neautorizate la instalatie si a-ti depozitat repartitoarele in dulap
Gestul Dv. de a va dezlipi repartitoarele de pe calorifere, inainte de a va interesa la sursa (la administrator care are tabelul centralizator al tuturor apartamentelor), va va fi daunator.

Explicatii e greu sa gasiti aici, dandu-ne numai niste comparatii cu vecinii. Si mie suma mi se pare enorma, dar dezlipirea repartitoarelor presupune ca Dv. v-ati scos din sistem. Pentru asta va trebui sa anuntati administratorul sau daca vreti sa mergeti in continuare "pe sest", ma tem ca aici nu veti gasi raspunsuri incurajatoare si nici lamuritoare, ca nu avem destule informatii pe care, oricum, nu ni le mai puteti da, atata timp cat nu mai aveti aparatele de masura.
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2010
elga50, moderator
va multumesc pentru raspunsuri.

va inteleg atitudinea, sunt de acord ca nu este un gest foarte civilizat, dar nu sunt un om care in conditii normale sa recurga la asemenea metode, pot sa va asigur de asta. stiu treaba cu puterea exemplului si cu atitudinea civica. sunt singurul locatar care a dat zapada de pe trepte si a pus sare pe aleea din fata blocului. dar asta e alta problema.

avand in vedere cifrele de mai sus sunt valabile doua variante.
prima ca repartitoarele ar fi defecte. dar sunt 3 bucati si la toate diferentele sunt similare. ma refer la distantele dintre citiri. daca fata de indexurile anterioare, ar fi fost o diferenta f mare la unul dintre ele, comparativ cu celelalte, as fi inteles. il consideram defect si ceream inlocuire. dar imi este greu sa cred ca se pot defecta toate 3 simultan.
a doua varianta este aceea ca ceilalti locatari au facut gestul meu de mai sus si atunci e perfect moral sa aplic proverbul "When in Rome....". mi se pare imposibil de acceptat faptul ca unii au un consum de 10 ori mai mic decat al meu, mai ales in conditiile in care in ianuarie am si lipsit de acasa 6 zile perioada in care caloriferele au fost inchise. de tot. (am uitat sa precizez si asta mai sus). asta ar insemna, grosso modo, ca oamenii au pus caloriferele pe maxim cam 2 zile si apoi le-au inchis de tot restul perioadei

vis-a-vis de aceasta, cam ce cale de atac as avea?
ok, le pun la loc, sunt prinse cu un surub, nu sunt lipite, dar luna viitoare situatia se va repeta, in mod evident.
si atunci ce imi ramane? sa fiu singurul om civilizat de pe scara, care plateste corect factura la caldura si sa ma culc seara mai sarac cu 200 EUR, dar plin de implinirea ca am facut ceea ce era bine? stiti cu toti ca e cam greu cu banii in ziua de astazi, totusi... si chiar daca nu ar fi, mi s-ar parea total incorect sa fiu singurul om care pierde bani in situatia in care ceilalti nu o fac.
un razboi cu ceilalti de pe scara nu pot sa incep. e ca si cum m-as lupta cu presa. esecul este cel mai probabil rezultat.

mai e o solutie. sa inchid caloriferele si sa stau ca pe timpul lui Ceausescu cu patura pe mine, asta in timp ce restul populatiei blocului huzureste la caldura.
omeneste vorbind, va dati seama ca nici una dintre aceste variante nu este acceptabila.

daca aveti sugestii, sau daca va pot ajuta in propunerile dvs cu ceva cifre, va stau la dispozitie.
pe lista de plata aveti o rubrica (sau ar trebui) in care aveti valoarea facturii pt incalzire. puteti face un exercitiu aritmetic pt simularea unei situatii si anume ... sa va calculati singur cit ar trebui sa platiti daca ati merge pe pausal. cum anume ? din valoarea facturii luati doar 25% pe care-i inmultiti cu cota dvs indiviza si aceea ar trebui sa fie suma pe care ar trebui sa o platiti, si care este in valoare maximaposibila in mod legal, din cite stiu (ma refer la procentul de 25%) ;)
lamuriti-ne apoi daca este mai convenabil la pausal decit cu repartitoare , daca se poate ;)
In sine, atitudinea Dv. din ultimul mesaj imi spune ca dezlipirea (insist sa folosesc acest termen :) ) este facuta intr-un moment de furie....si ca de fapt sunteti un om de isprava.Deci mergeti intai la administrator si cereti sa va faca o copie xerox de pe ultimul tabel centralizator si ne putem lamuri daca ne raspundeti apoi la cateva intrebari. Asa...de pe forum, nu stim ce situatie o fi la Dv.. in bloc.
Intre timp puteti consulta si alte topicuri referitoare la repartitoare. Chiar intr-unul recent am scris cum se face acest calcul al caldurii. Poate reusim sa va deslusim.
........................
In final pot sa va mai sugerez sa-i propuneti administratorului ca la apartamentele unde este caldura foarte putina pe liste sa faca un control in apartamente, inopinat. S-ar putea sa aveti surprize! In ce oras locuiti?
........................
Si inca ceva. E posibil ca in luna decembrie sa se fi facut regularizarea intregului consum contorizat din anul trecut. Trebuia sa mai asteptati 1-2 luni sa vedeti daca se repeta figura cu suma enorma.

Alte discuții în legătură

Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ati facut inventarierea? ricadinas ricadinas Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ati facut inventarierea tevilor si ati montat repartitorul martor pe parti comune. Daca nu ati facut ... (vezi toată discuția)
Un calorifer in plus la plata andreistan andreistan In blocul nostru s-au mutat de 2 ani o familie in un apartament de 2 camere. Cand au cumparat [b]apartamentul acesta avea 4 calorifere cu 4 ... (vezi toată discuția)
Repartitoarele de caldura lauriana74 lauriana74 cum se poate renunta la repartitoarele de caldura montate in apartament? dupa renuntare, cum se va face plata caldurii? contorizat? (vezi toată discuția)