avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... un calorifer in plus la plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

un calorifer in plus la plata

In blocul nostru s-au mutat de 2 ani o familie in un apartament de 2 camere.

Cand au cumparat apartamentul acesta avea 4 calorifere cu 4 repartitoare.

Au renovat si au desfiintat caloriferul din baie, au de la ISTA o chitanta de montare a 3 repartitoare pe 3 caloriferecu data septembrie 2011. Este tot ce li s-a dat.

Fostul administrator si fostul presedinte nu le-au spus proprietarilor ca treduie sa ceara debransarea la RADET si apoi scoaterea din evidente de la ISTA(cei care calculeaza consumul pe repartitoare) pentru acel calorifer.

Dupa calculele noastre au fost si sunt in continuare taxati cu 120 RON pe luna caldura pentru acel calorifer care nu mai exista.

Cum se poate remedia situatia? Ce trebuie sa faca acum proprietarii? Cum le poate asociatia da inapoi acestora banii platiti in plus?

Lunar acesti locatari se plang ca au prea mult de plata la caldura, dar doar acum am sesizat problema.

Administratorul vechi mergea si citea lunar repartitoarele de caldura, asta face si cel nou, dar nimeni nu a sesizat nimic.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:51, 26 Februarie 2013
Spuneti dv. ca:
Cand au cumparat apartamentul acesta avea 4 calorifere cu 4 repartitoare.

Au renovat si au desfiintat caloriferul din baie, au de la ISTA o chitanta de montare a 3 repartitoare pe 3 caloriferecu data septembrie 2011. Este tot ce li s-a dat.


Ori 4, ori 3?
Vreti sa spuneti ca aveau 4 initial si apoi, scotandu-si un calorifer, ISTA le-a dat o chitanta ca mai au 3 repartitoare?
In acest caz, din 2011, nimeni nu a vazut in fisa personala ca figureaza cu 4 calorifere? Cine le citea indecsii facea declararea indecsilor pentru 3 repartitoare. Pe al 4-lea repartitor ce indecsi li se puneau, daca nu se declara nimic?

Ciudata chestiunea asta!
RADET nu are nicio legatura cu chestiunea in speta.
Este o problema numai in relatia firma de calcul <----> asociatie <---> proprietar.
Si, pana la urma, proprietarul primea o fisa individuala de calcul lunar. Cum de n-a observat nimic pana acum si dupa 2 ani se trezeste ca plateste ceva in plus? Poate incercam sa deslusim chestia... Si, oricum, suma de 120 lei lunar pentru un calorifer este aproape imposibil, oricum improbabil.
Apartamentul avea 4 calorifere cand l-au cumparat. Ei au desfiintat caloriferul din baie, si au schimbat celelalte 3 calorifere.

Au venit cei de la ISTA si le-au montat 3 repartitoare, pe cele 3 calorifere ramase in functiune, dar nu i-a scos nimeni din evidenta cu caloriferul desfiintat.

Copiii astia care au cumparat apartamentul nu stiu sa citeasca fisa de la ISTA... au 23 si 24 de ani... Pe fisa lunara cu caloriferele apar 4 inscrieri, SU(sufragerie), BU(bucatarie), DO(dormitor)aceste inscrieri sunt urmate de 4 coloane cu cifre fiecare .... si a patra inscriere, BA(baie) care nu are nimic pe aceste 4 coloane, sunt goale, iar la sfarsit scrie 100 unitati(aproximare) .

Citirea indexului lunar o face administratorul, lunar au consum in jur de 35 de unitati pe cele 3 calorifere in functiune, iar pentru caloriferul din baia, cel desfiintat sunt taxati cu "estimare" lunara de 100 unitati., adica de 3 ori mai mult decat consumul lor real, suma de 120 RON este in realitate data de aceste 100 unitati, cele 35(consumul real) adauga la factura inca 40 RON lunar.

Nimeni nu stie nimic, nimeni nu e vinovat, decat pagubitul! Administratorul nu stie nu vede, nu e treaba lui.... Eu sunt din vara presedintele blocului, cel caruia i-am luat locul era pe acelasi stil cu administratorul... nu il interesa nimic.

Ce e de facut?

Va multumesc.

Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
andreistan, utilizator
In cazul acesta, fiind unitati estimate puse pe repartitorul de la baie, in fond inexistent, contactati firma de calcul, spuneti-le ca acel calorifer nu exista si sa-l scoata din inventar, iar unitatile estimate care sunt in contul apartamentului la acest calorifer sa fie baza de scadere a celor de consum real din viitor.
Daca in februarie le comunicati asta, in fisa pentru aceasta luna nu va mai figura acest repartitor, iar consumul din februarie de la celelalte calorifere li se va scadea din consumul estimat adunat pe repartitorul din baie. Intelegeti? Si tot asa in fiecare luna de acum inainte pana cand se va fi epuizat acest consum estimat de la baie.

E ca la furnizorul de electricitate. Daca lipsesti din apartament, el estimeaza 2 luni un consum pe care de fapt nu l-ai facut, crescand indexul. Da? Cand vine a treia luna si ai acelasi index de acum trei luni, scazandu-ti indexul nou din indexul de luna trecuta rezulta o suma negativa.

Asta puteti face pentru copiii aceia, ca presedinte ce va aflati. Deci se poate rezolva problema, cu atat mai mult cu cat aveti bunavointa de a o rezolva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Calcul exagerat repartitor goeth goeth buna ziua ma adresez dvs. deoarece sunt convins ca voi gasi aici o opinie avizata in problema mea. m-am mutat anul acesta intr-un bloc ai carui locatari ... (vezi toată discuția)
Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ati facut inventarierea? ricadinas ricadinas Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ati facut inventarierea tevilor si ati montat repartitorul martor pe parti comune. Daca nu ati facut ... (vezi toată discuția)