avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1662 soluții astăzi
Forum Activitate Simona_80

Activitate Simona_80

Doream sa stiu daca sotia donatoare isi poate recupera 1/2 de imobil donata sotului sau familia acestuia (parinti, frati, surori ) au dreptul sa mosteneasca ceva din aceasta donatie si cat anume.
Multumesc.
Sotia mosteneste un imobil (apartament cu 3 camere) in urma decesului mamei sale si doneaza 1/2 din imobil sotului donatar. In urma unui accident, acesta decedeaza. Este posibila revocarea donatiei de catre sotia donatoare dupa moartea donatarului sau familia sotului (parinti, frati, surori) au drepturi din aceasta donatie? Precizez ca ceo doi soti nu au avut copii.
Răspuns la discuția legal sau ilegal
Buna ziua d-na Carmen,

Ideea este ca sunt de cealalta parte a baricadei, adica de partea angajatului, doream doar un raspuns concret daca este legal sa dai 3 oameni afara prin restructurare de posturi, dar sa angajezi o firma privata care sa presteze aceste servicii. Din raspunsurile date, am inteles ca este perfect legal, sunt doua lucruri total diferite si este libertatea angajatorului sa procedeze astfel. Unitatea bugetara nu a obligat personalul sa treaca la alta firma, ci doar a " sugerat " o solutie de "reducere" a cheltuielilor in situatia crizei actuale din sistemul bugetar.
Din pacate astfel de lucruri se intampla in administratie, morale sau nu........dupa cum se spune mai sus.....sunt legale.
Răspuns la discuția legal sau ilegal
Sa inteleg ca daca agentul de paza prefera somajul, nu se va putea angaja un alt agent de paza pe acest post, dar este perfect legal sa angajezi o firma privata care sa presteze acest serviciu? Angajatul poate lua masuri legale impotriva acestei decizii?

Va multumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua,

Salariatul este agent de paza la o institutie bugetara. Conform restructurarilor din ultima vreme din sectorul bugetar, care il vor afecta, i se propun 2 solutii:
- pentru "reducerea" cheltuielilor conducerea decide ca activitatea de paza sa fie preluata de o firma privata, cei trei paznici urmand sa treaca in subordinea aceste firme ( sa fie angajati cu contract de munca la firma privata ) si sa continuie sa lucreze in aceeasi unitate, cu reducerea salariilor si a altor beneficii;
- daca salariatul nu agreaza aceasta solutie va fi trimis la somaj
Poate dispune conducerea o astfel de solutie? Trimiterea la somaj? Din cate am citit concedierea ar trebui facuta pentru motive neimputabile salariatului, va trebui notificata acestuia, salariatul are dreptul la preaviz 20 de zile si la plata compensatorie de cel putin un salar minim. Angajatorul are dreptul dupa trimiterea la somaj a celor 3 paznici sa angajeze pe acelasi post? Sunt legale cele 2 solutii propuse de angajator, mai ales ca in primul caz de fapt nu are loc nici o reducere de cheltuieli ci din contra o crestere a acestora?