Salariatul este agent de paza la o institutie bugetara. Conform restructurarilor din ultima vreme din sectorul bugetar, care il vor afecta, i se propun 2 solutii:
- pentru "reducerea" cheltuielilor conducerea decide ca activitatea de paza sa fie preluata de o firma privata, cei trei paznici urmand sa treaca in subordinea aceste firme ( sa fie angajati cu contract de munca la firma privata ) si sa continuie sa lucreze in aceeasi unitate, cu reducerea salariilor si a altor beneficii;
- daca salariatul nu agreaza aceasta solutie va fi trimis la somaj
Poate dispune conducerea o astfel de solutie? Trimiterea la somaj? Din cate am citit concedierea ar trebui facuta pentru motive neimputabile salariatului, va trebui notificata acestuia, salariatul are dreptul la preaviz 20 de zile si la plata compensatorie de cel putin un salar minim. Angajatorul are dreptul dupa trimiterea la somaj a celor 3 paznici sa angajeze pe acelasi post? Sunt legale cele 2 solutii propuse de angajator, mai ales ca in primul caz de fapt nu are loc nici o reducere de cheltuieli ci din contra o crestere a acestora?
problema trecerii de la stat la privat sau somajul este o solutie legala, nu si morala. daca persoana in cauza prefera somajul nu putem discuta de angajarea altei/altor persoane pe post, in acest caz fiind vorba despre un contract de prestari servicii si nu un raport de munca.
Facetiu confuzie:
1- in primul rand poaturile de paxa se restructureaza, motiv pt care salariatii vor fi concediati cu art. 65 C muncii beneficiind de somaj
2- ca se angajeaza sau nu cealalta firma e treaba lor . dvs. trebuie sa la inchideti cartea de munca la unitatea dvs, notiunea de transfer nemai existand in legislatia actuala si in nici un caz de la o unitate de stat la una privata.
Stimata doamna ..... ca sa intelegeti care este "logica" acestor minti luminate din administratie va voi spune ca prin concedierea paznicilor , se vor reduce cheltuielile de personal, dar nu conteaza ca se vor mari cheltuielile cu serviciile executate de terti (firma de paza) cu o valoare cel putin dubla fata de aceea a "economiei" de la cheltuielile de personal..... obiectiv atins, am redus cheltuielile de personal..... nu asa spune L329 si L330/2009? Nu conteaza ca prin trimiterea in somaj a celor trei persoane, in loc sa ne vina venituri la buget (impozite si contributii la salariile acestora), statul va fi nevoit sa cheltuiasca suplimentar deoarece aceste persoane devin asistate social (somaj). Ati inteles acum care este minunata "logica" a managerului din administratia publica din Romania?
In ceea ce priveste situatia celor trei persoane, trecerea la firma de paza a celor trei paznici, nu poate fi dispusa de catre institutia bugetara decat printr-o decizie de detasare, situatie in care acestor persoane trebuie sa li se mentina drepturile salariale cel putin la nivelul avut anterior. Dar fiind detasati , ei sunt in continuare salariatii institutiei si nu se realizeaza practic scopul (reducerea numarului de salariati). Orice alta forma de presiune facuta de catre institutie pentru ca acesti oameni sa se lichideze sau sa demisioneze de la actualul loc de munca si sa fie angajati la firma de paza, este ilegala si abuziva.
Ca alternativa , asa cum ati sesizat, institutia poate dispune restructurarea acetor posturi si trimiterea ocupantilor in somaj, cu respectarea procedurilor de rigoare si a drepturilor cuvenite acestora. Acest lucru nu impiedica posibilitatea incheierii unui contract de prestari servicii cu acea firma de paza.
Sa inteleg ca daca agentul de paza prefera somajul, nu se va putea angaja un alt agent de paza pe acest post, dar este perfect legal sa angajezi o firma privata care sa presteze acest serviciu? Angajatul poate lua masuri legale impotriva acestei decizii?
Domnisoara,
Conform legilor mentionate de colegul Gabi dvs procedati la desfiintarea posturilor respective prin restructurare. In nici un caz nu mai puteti angaja alte persoane. Fiti FOARTE atenta ca daca cei carora le desfaceti contractul va dau in judecata pot castiga pe o neregula a dvs. la emiterea deciziilor de desfacere sau daca s-au refacut reangajari pe posturile lor si nu au fost ei chemati sa se reangajeze in caz de reluare a activitatii(ceea ce nu cred ca e cazul la o uinitate bugetara ca a dvs, in care3 conform legii trebuie reduse cheltuielile de personal si sunt blocate angajarile).
In nici un caz dvs , ca unitate bugetara nu puteti obliga personalul sa treaca la alta firma. Tot ce puteti face este sa le recomandati o astfel de posibilitate sau sa le dati o RECOMANDAREA persoanelor necesara la o eventuala viitoare angajare.
FITI FOARTE ATENTA! pentru a evita litigiile de munca
POT sa va intreb de unde sunteti?
multumesc!