avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legal sau ilegal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legal sau ilegal

Buna ziua,

Salariatul este agent de paza la o institutie bugetara. Conform restructurarilor din ultima vreme din sectorul bugetar, care il vor afecta, i se propun 2 solutii:
- pentru "reducerea" cheltuielilor conducerea decide ca activitatea de paza sa fie preluata de o firma privata, cei trei paznici urmand sa treaca in subordinea aceste firme ( sa fie angajati cu contract de munca la firma privata ) si sa continuie sa lucreze in aceeasi unitate, cu reducerea salariilor si a altor beneficii;
- daca salariatul nu agreaza aceasta solutie va fi trimis la somaj
Poate dispune conducerea o astfel de solutie? Trimiterea la somaj? Din cate am citit concedierea ar trebui facuta pentru motive neimputabile salariatului, va trebui notificata acestuia, salariatul are dreptul la preaviz 20 de zile si la plata compensatorie de cel putin un salar minim. Angajatorul are dreptul dupa trimiterea la somaj a celor 3 paznici sa angajeze pe acelasi post? Sunt legale cele 2 solutii propuse de angajator, mai ales ca in primul caz de fapt nu are loc nici o reducere de cheltuieli ci din contra o crestere a acestora?
Cel mai recent răspuns: Simona_80 , utilizator 11:06, 16 Februarie 2010
Simona_80 a scris:

Sa inteleg ca daca agentul de paza prefera somajul, nu se va putea angaja un alt agent de paza pe acest post, dar este perfect legal sa angajezi o firma privata care sa presteze acest serviciu? Angajatul poate lua masuri legale impotriva acestei decizii?

Va multumesc pentru raspunsuri.

Ati concluzionat foarte bine....da poate fi contractata firma de paza.
Este libertatea fostului angajat sa conteste decizia de concediere, dar daca aceasta este facuta corect si sunt respectate toate drepturile acestuia, are putine sanse de reusita.

Cum spunea cineva mai devreme..... nu este moral .... dar daca este legal, nu ai ce sa faci.
Buna ziua d-na Carmen,

Ideea este ca sunt de cealalta parte a baricadei, adica de partea angajatului, doream doar un raspuns concret daca este legal sa dai 3 oameni afara prin restructurare de posturi, dar sa angajezi o firma privata care sa presteze aceste servicii. Din raspunsurile date, am inteles ca este perfect legal, sunt doua lucruri total diferite si este libertatea angajatorului sa procedeze astfel. Unitatea bugetara nu a obligat personalul sa treaca la alta firma, ci doar a " sugerat " o solutie de "reducere" a cheltuielilor in situatia crizei actuale din sistemul bugetar.
Din pacate astfel de lucruri se intampla in administratie, morale sau nu........dupa cum se spune mai sus.....sunt legale.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul incadrarii pe post dupa terminare cursuri de specialitate zott zott Buna ziua , acum 6 ani m-am angajat ca pompier - paznic la o institutie bugetara , ulterior am fost trimis la specializare ca si agent paza de catre acea ... (vezi toată discuția)
O eventuala disponibilizare gixee gixee sunt inadrat ca personal contractual intr-o institutie bugetara si din ianuare se aud ca vin alte restructurari. acum jumatate de an a fost concediata si mama, ... (vezi toată discuția)
Pensionari - contract de munca dan197 dan197 Buna ziua. Am angajati doua persoane care au calitate de pensionari, sunt angajati de aproape 10 ani pe postul de paznici la firma......De ceva vreme am ... (vezi toată discuția)