avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Activitate colinsmarty

Activitate colinsmarty

Am luat la cunostinta si multumesc inca o data pt clarificari.
In acest caz ( la care fac referire) a fost o procedura “de urgenta” , in camera de consiliu, judecata intr-un singur termen. Nu s-a depus reconventionala, decat o intampinare. Dar actiunea inaintata catre judecatorie, avea in sine sanse mici, insa era cu 2 taisuri. In prezent se doreste renuntarea la judecata pe calea apelului si “stingerea” acelui litigiu.
Am luat legatura cu un dl av si nu o sa actionez haotic in necunostinta de cauza. De asta am apelat si aici la ajutor, tocmai ca sa nu rwgretam vreo decizie sau sa facem un prejudiciu mai mare.

Liliana Gradinaru a scris:

Nu poate solicita cererea, o cerere sau o solicitare este acelasi lucru, sunt sinonime. Poate solicita sau poate cere renuntarea la judecata. Aceasta se poate face si anterior primului termen. Raspunsul la intrebarea ultima, nr. 2, vi l-ati dat singur in primul mesaj.
Aveti mare grija privitor la alte efecte eventuale ale acestei renuntari, pierderi sau nu de termen, reconventionala etc., cheltuieli de judecata. Nu actionati in acest mod fara sa consultati un avocat, nu e ok, vorbiti cu unul inainte sa luati o decizie, ca va poate costa scump renuntarea...

Buna ziua!
Multumesc foarte frumos pt raspuns.

1. Inteleg atunci ca in Apel la primul termen in fata instantei, reclamantul poate solicita ( scris sau oral) cererea de renuntare la judecata ( insemnand la judecata din prima instanta) si in consecinta se va anula Sentinta ( in tot sau in parte)?
3. Solicitarea de renuntare la judecata se poate face si anterior fixarii termenului in Apel? De ex in motivarea Apelului.,
2. Hotararea din Apel ( ref la actul de renuntare la judecata) este supusa recursului?

Toata stima,


Liliana Gradinaru a scris:

Nu, nu functioneaza asa. Reclamantul cere ceva in instanta. Daca vine in apel si zice: m-am razgandit, nu mai vreau sa decida instantele pe problema mea, atunci totul revine la situatia initiala, hotararile pronuntate anulandu-se.

Buna ziua!

Va rog mult sa fiu ajutata cu lamuriri( deslusire a textului legii) in ceea ce priveste art 406, alin 5 si 6 cod procedura civila:

5) Când renunţarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanţa va lua act de renunţare şi va dispune şi anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunţate în cauză.
(6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă.

De ex daca exista o Hotarare data de judecatorie( prima instanta) si reclamantul nu este multumit de dispozitiile Hotararii si urmeaza calea de atac, adica face Apel. Si atunci , ca sa aplice disp art 406, alin 5, reclamantul trebuie sa mentioneze ca intelege sa renunte la judecarea initiala ( adica la cererea initiala de la judecatorie pt care s-a emis deja Sentinta) sau disp art 406, alin 5 se refera la renuntarea judecatii apelului formulat?
In care dintre conditii, instanta poate dispune anularea ( in tot sau in parte) Sentintei judecatoresti?

Va multumesc mult!
Cu stima,
Buna ziua.

Daca exista emis ordin de protectie proviziu (5 zile) de Politie , insa procurorul a dispus incetarea masurilor pt violenta domestica ( legea 217) la incetarea acestui termen provozoriu de 5 zile, fara sa mai inainteze prelungirea acestuia catre instanta.
Ar fi sanse ca in instanta, la solicitarea clientului ( in baza mai multor probe care arata si abuzul emotional/psihologic), insa avand totusi la baza rezolutia “negativa” procurorului, instanta sa prelungeasca ordinul?

Va multunesc!
Cu stima,
Buna ziua,
Este Jud. CJ-Napoca.
Argumentele aduse de dvs sunt corecte si pertinente si voi acorda o atentie foarte mare acestor detalii care cantaresc intr-o asemenea maniera si stiu ca duc nasterre la alte interpretari, cum este ideea de alienare. Insa, traiesc cu “frica” faptului ca se pot rastalmaci unele cuvinte, idei, se pot pune vb in gura copilului si prin intrebari multiple , acesta retraind inevitabil unele evenimente neplacute in timpul acestor proceduri, sa clacheze.
. Asa e, copilul simte si resimte anvergura pb si toate aceste proceduri de urmat.

Eu, multumesc!
Va multumesc fff frumos dna avocat ( din nou) pt timpul alocat de a-mi raspunde intr-un mod concret si cu acurateze. Voi tine cont de sfatul dvs expertizat. Nu am vazut asa lucrurile, desi sunt expuse intr-o lumina corecta. Mai multe puncte de vedere de la experti ma ajuta sa imi pastrez echilibrul in a “judeca” lucrurile chiar si antagonic opiniilor mele, in conditiile in care presiunea si incarcatura unui proces este mare.

Cu recunostinta!

Buna ziua!
Multumesc frumos pt raspuns. Am inteles foarte clar explicatiile dvs.
Raspunusul a fost: NU am primit inregistrarea pt ca nu e exista, nu s-a integistrat. NU s-a postat PVb de ascultare , cel refactat nici pe dosarul electronic ( chipurile pt confidentialitatea minoruluii) si am inteles ca NU mi se va aproba nici copie simpla dupa PVb redactat, pt “protectia minorului”(?!) si ca NU e proba in dosar ( obiect schimbare program de vizitare cu parintele nerezident) .
Cum opinati va rog pe aceste rezolutii?

Evident ca le consider abuzatoare , dar pot naste motive de recuzare sau stramutare? Asta, incepand de la simplu fapt ca judecatorul este obligat sa ia in considerare opinia autoritatii tutelare si a copilului in urma ascultarii si sa tina cont de ea. Apoi cum se poate face dovada ca cel care a redactat a scris conform declaratiilor minorului( si sunt indarjita pt ca copilul a iesit de la audiere cu ochii in lacrimi si fata rosie si pt va in dosar e vb de violente aplicate minorului, dna judecator a trecut din prima pa episoadele de violenta , deci halal “protectie”!
Am avit pe rol pana acum 2 OP si pt ambele am avut acces la Pvb de ascultare si pe dosar pe calea OP, chiar s-a si postat pe dosarul electronic. Deci, de ce atunci conduita instantelor nu este unitata si unii se prevaleaza de aspecte care nuci macar nu sunt mentionate in Regulament de ordine interioara.

Apreciez va rog raspunsurile domniilor dvs!
Cu respect!
trandafir2 a scris:

Buna ziua! Sedinta din camera de consiliu este uneori un fel de a spune, adica se desfasoara in sedinta publica, sens in care da, este obligatoriu inregistrata. In ceea ce priveste minorii, aici este, sau aici se poate face o discutie. Insa discutia pleaca de la obiectul procesului. Noi nu stim care este obiectul procesului dvs (si nici nu ne intereseaza), si pe cale de consecinta nici nu putem sa va raspundem in concret la intrebare.
La ce putem raspunde este : DA, se poate solicita instantei inregistrarea. Si in cazul in care exista inregistrarea va poate fi pusa la dispozitie. Si, DA, audierea minorului poate fi o proba la dosar. La fel, notiunea de este considerata proba este cam fara sens in conditiile in care chiar daca poate fi considerata proba nu este incuviintata ca proba. Una peste alta, sunt niste nuante, si DACA aveti avocat in cauza incercati sa intrebati avocatul si nu sa intelegeti dvs procedura judiciara.


Buna ziua stimata dna av!

Ma intereseaza sa stiu daca se mai pot invoca exceptii( de ex lipsa interes/ litispendenta/conexare). Mai sunt ai alte litigii pe rolul unor instante. Nu stiu cat temei juridic ar fi pt invocarea unor exceptii, dar ma intereseaza sa stiu daca procedura permite aceste lucruri la urmatorul termen.

Multumesc

Liliana Gradinaru a scris:

Care este scopul pentru care va intereseaza acest lucru? Intreb sa vad daca gasim alta solutie la problema dv., care o fi ea.

Buna ziua!
Va rog frumos indrumare pe o problema legata de “tehnica” unui proces.
Daca la primul termen de judecata, reclamantul si-a modificat cererea de chemare in judecata si instanta a dat termen ( amanare) pt a se depune intampinare, care este considerat primul termen de judecata? Primul termen la care a fixat procesul ( cand partile au fost legal citate) sau urmatorul, cand paratul isi prezinta intampinarea?

Va multumesc frumos!
Buna ziua! Va rog ajutor cu cateva informatii.
-Sedinta din camera de consiliu cu privire la audierea unui minor, este inregistrata?
-Daca da, se poate solicita instantei inregistrarea?
- Audierea minorului este considerata proba la dosar?

Va multumesc anticipat!