avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua stimati dni/dne, Va rog sa ma ajutati ( nu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua stimati dni/dne, Va rog sa ma ajutati ( nu gasesc inf ...

Buna ziua stimati dni/dne,
Va rog sa ma ajutati ( nu gasesc inf in practica procedurala) cu pasii care urmeaza sa ii faca prima instanta, cand se conexeaza dosarul de la instanta 2 la un alt dosar aflat pe rolul altei instantei 1.

A). Ce se pune instanta 1 in discutie la termen imediat dupa conexare, va rog? Insanta 1 trebuie sa rediscute competenta ?( e acelasi grad, dar e vb de competenta teritoriala). Poate refuza conexarea daca sunt motive intemeiate ca totusi instanta 1 nu are competenta absoluta? Poate una dintre parti sa invoce conflictul negativ sau doar instanta 1?

B). Considerand ca se accepta conexarea, instanta 1 va considera (pt dosarul conexat ) ca este primul termen unde pune in discutie probele din acel dosar? Se pot ridica alte exceptii? ( care este termenul va rog?).
Instanta 1 in admiterea/ respingerea probelor va trebui sa judece in paralel cele 2 dosare si sa faca mereu referire la cele 2 nr de dosar?( au petite diferite, partile sunt inversate-reclamant vs parat-alte probe)

Apreciez mult un raspuns specializat!
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2025
colinsmarty, utilizator

Buna ziua,
Chiar asa speta grea de procedura am pus, oare?

Multumesc celor care stiu si pot oferi aceste informatii din practica judiciara!

colinsmarty a scris:

Buna ziua stimati dni/dne,
Va rog sa ma ajutati ( nu gasesc inf in practica procedurala) cu pasii care urmeaza sa ii faca prima instanta, cand se conexeaza dosarul de la instanta 2, la un alt dosar aflat pe rolul primei instantei (1).

A). Ce trebuie ( cf NCPC) sa puna in discutie instanta 1 la primul termen, imediat dupa conexare, va rog? Insanta 1 trebuie sa rediscute competenta ?( e acelasi grad, dar e vb de competenta teritoriala si noi ne-am opus conexarii, dar asa a decis instanta 2). Instanta 1, poate refuza conexarea daca sunt motive intemeiate prin care instanta 1 nu are competenta absoluta? ( in ciuda sentintei de dezinvestire a instantei 2). Poate una dintre parti sa invoce conflictul negativ sau acest lucru poate fi cerut din oficiu doar de catre instanta 1?

B). Considerand ca se accepta conexarea, instanta 1 va considera (pt dosarul conexat de la instanta 2) ca este primul termen , unde ar trebui sa puna in discutie probele din dosarul conexat? Se pot ridica alte exceptii? ( care este termenul va rog?).
Instanta 1 in admiterea/ respingerea probelor va trebui sa judece in paralel cele 2 dosare si sa faca mereu referire la cele 2 nr de dosar?( mai ales ca au petite diferite, partile sunt inversate-reclamant vs parat, si sunt alte probe.). Sau , odata cu conexarea dosarul de la instanta 2 va lua acelasi nr de dosar de la instanta 1?

Apreciez mult un raspuns specializat!
Multumesc frumos!

Nu este ceva deosebit, este standard, insa nu pare sa aveti o baza de cunostinte juridice pe care sa ne sprijinim raspunsurile. Este astfel greu de explicat in detaliu, presupune mult efort. Va recomand sa discutati cu un avocat cand intalnit chestiuni tehnice procedurale. Nu inteleg ce practica procedurala doriti, se procedeaza asa cum spune Codul de procedura civila, art 139, inclusiv la instanta unde junge dosarul.
Ce pune in discutie instanta 1 este conexarea.
Mai departe, despre competent este iar dificil de explicat, insa instanta 1 nu prea are cum sa spun ca nu e competenta cat timp s-a declarat deja competenta in materia respectivaa. Daca insa se dovedeste ca exista o competenta exclusiva, se vor trimite dosarele acolo, insa este rar si nu am informatii sa stiu asta. Ca paratul se cehama reclamant in celalalt dosar nu este relevant. Ca mai au si alte pretentii, nu face mare diferenta adesea, in practica. Rar se modifica competenta cnd se conexeaza dosarele.
Nu se judeca doua dosare, ci un dosar si atat. Fiecare cerere este intr-un anumit stadiu in dosarul nou care cuprinde dosarul 1 si 2. Un singur dosar care va pastra nr. 1, dar nu vda de ce intrebati asta, este complet irelevant procedural ce nr. de dosar va pastra.
In opinia mea este posibil ca cele doua actiuni si reconventionle sau intampinari sa fi fost facute fie de neprofesionisti, fie de profesionisti care nu stiau de celalalt dosar. Oricum ar fi, este o eroare. S-a pierdut timp, energie si se va mai pierde.
Daca doreati impiedicarea conexarii, aveati sanse mai mari la instanta 2. Nu cunosc insa cum s-a invocat conexarea, de cine, daca au fost depuse concluzii etc.
Discutiile sunt lungi si este posibil sa va lasati pierduti in chestiuni de procedura fara importanta, asa ca discutati cu un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doua dosare deschise pentru aceeasi cauza iunana iunana Buna ziua, Va rog mult sa-mi spuneti cum se anuleaza un dosar in cazul in care s-au descgis doua dosare (civil) pentru aceeasi cauza. Multumesc ... (vezi toată discuția)
Bună ziua va rog sa ma ajutati cu o explicație firma unde am ... nicoleta_elena nicoleta_elena Bună ziua Va rog sa ma ajutati cu o explicație Firma unde am lucrat a emis 2 decizii concediere la interval de 2 săptămâni Le_am contestat pe amandoua ... (vezi toată discuția)
Doua dosare in instanta pt acelasi obiect.ce este de facut? gloriprest gloriprest Va salut cu drag.Prietena mea a mai facut o gresala.A trimis la judecatorie prin posta o actiune judecatoreasca fara confirmare de primire si a urmarit pe sait ... (vezi toată discuția)