Va salut cu drag.Prietena mea a mai facut o gresala.A trimis la judecatorie prin posta o actiune judecatoreasca fara confirmare de primire si a urmarit pe sait daca a ajuns,aprox.2 saptamini.Vazind ca nu apare inregistrat dosarul,a mai facut niste copii si le-a mai trimis odata cu confirmare de primire.La aceasta data au fost inregistrate amindoua.Ce s-a gindit ea,a scris un e-mail judecatoriei prin care a facut cunoscuta eroarea si a solicitat conexarea celor doua dosare.Intre timp ambele au plecat prin declinarea competentei la alta judecatorie.Ea ar dori sa se ocupe doar de unul si sa renunte la celalalt dar nu stie cum sa procedeze,de moment ce ele n-au fost conexate inca.Va multumesc!
Dosarele nu se conexeaza printr-o simpla cerere pe cale administrativa, ci de catre completul de judecata investit cu solutionarea cauzei care are un numar mai mic de ordine, fiind primul inregistrat din cele doua.
Doar judecatorul este competent a verifica daca cauzele au acelasi obiect si aceleasi parti, nu un functionar din cadrul instantei.
Conexarea va fi discutata de instanta competenta, adica la cea la care s-au declinat cauzele.
Se poate ridica exceptia de litispendenta ca exceptie de procedura, in caz de identitate de obiect, de cauza si de persoane, avand aceeasi calitate
Exceptia de litispendenta este o exceptie de procedura, dilatorie si absoluta.
Asadar, pentru existenta acestei exceptii trebuie sa existe o tripla identitate de elemente, ea putand fi ridicata in orice stare a pricinii, in fata instantelor de fond.
Instanta de judecata va inainta dosarul cauzei instantei mai intai investite, si, in situatia in care pricinile se afla in judecata la instante de grad diferite , competenta a solutiona exceptia invocata va fi instanta superioara in grad.
Exceptia de litispendenta
WEO
Buna seara,
rog sa imi spuna cineva cum se numeste exceptia care se invoca atunci cand exista doua cereri de chemare in judecata/doua dosare [b]identice[/b] ... (vezi toată discuția)