avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exceptia de litispendenþã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exceptia de litispendenþã

daca este introdusa o actiune la judecătoria si dupa o luna este introdusa o actiune cu aceleasi parti obiect si cauza dar la tribunal la sectia de contencios administrativ, se poate invoca exceptia de litispendenta?
ma refere daca a re importanta daca este la contencios administarativ. celelalte conditii de cu privire la identitate de ob. cauza si părti sunt indeplinite.
Cel mai recent răspuns: mihaela_982 , utilizator 13:45, 11 Iunie 2009
Mai intai trebuie sa se stabileasca instanta competenta material a solutiona cauza. Se poate ca reclmantul sa fi introdus a doua cerere la tribunal, intrucat a realizat ca de fapt actiunea era de competenta nstantei de contencios administrativ. Deci, fiecare din cele doua instante sesizate, va aprecia in functie de obiectul actiunii daca e competenta si fie va retine cauza, fie o va declina catre o alta instanta considerata competenta material sa judece cauza. Daca intre timp reclamantul nu intelege sa renunte la judecarea uneia din cereri, ulterior se va putea solicita conexarea pricinilor, pentru ca intr-adevar, daca exista identitate de parti, obiect si cauza nu se pot judeca separat.
Pentru a fi invocata exceptia litispendentei , ca exceptie de procedura , absoluta , dilatorie- conditia cu privire la instanta se refera la instantele de fond.Trebuie sa existe , insa , identitate de parti , obiect, cauza.
.Instantele trebuie sa fie deopotriva competente, altfel e incidenta exceptia de necompetenta.
Competente a judecata in cauze de contencios administrativ sunt fie tribunalele , fie curtile de apel.(nu judecatoria)Poate fi incidenta exceptia de necompetenta , de procedura , peremptorie , absoluta.
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
prin ambele actiuni se solicită concesionarea unui teren

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Admiterea exceptiei de litispendenta officemvp officemvp Buna ziua, va rog sa-mi spuneti exista posibilitatea de a se admite exceptia de litispendenta in cazul in care prima actiune are ca obiect al cauzei in ... (vezi toată discuția)
Exceptia de litispendenta WEO WEO Buna seara, rog sa imi spuna cineva cum se numeste exceptia care se invoca atunci cand exista doua cereri de chemare in judecata/doua dosare [b]identice[/b] ... (vezi toată discuția)
Ordinea de solutionare DanyD DanyD In situatia in care se invoca exceptia litispendentei si exceptia netimbrarii actiunii, care va fi ordinea lor de solutionare? (vezi toată discuția)