avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... admiterea exceptiei de litispendenta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

admiterea exceptiei de litispendenta

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti exista posibilitatea de a se admite exceptia de litispendenta in cazul in care prima actiune are ca obiect al cauzei in principal constatarea nulitatii contractului de locatiune si in acesoriu evacuarea paratului, cerere judecata acum in recurs prin invocarea de catre partea adversa a exceptie lipsei dovezii privind calitatea de reprezentant a reclamantei,solutie data de instanta de fond iar cel de-al doilea petit este in prezent in faza fondului, la primul termen de judecata si are ca obiect in principal evacuarea paratului pe raspundere civila delictuala . Va multumesc si o zi buna
Cel mai recent răspuns: officemvp , utilizator 22:51, 9 Februarie 2012

Exceptia de litispendenta este o exceptie de procedura, dilatorie si absoluta, care
priveste incalcarea unor norme imperative.
Potrivit art. 163 alin. (1) Codul de procedura civila “nimeni nu poate fi chemat în judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte înaintea mai multor instante”.
De asemenea, potrivit art. 163 alin. (2) Codul de procedura civila, litispendenta poate fi invocata "în orice stare a pricinii în fata instantelor de fond".
Pentru a exista identitate de obiect între două acţiuni, nu este nevoie ca obiectul să fie formulat în ambele în acelaşi mod, ci este suficient ca din cuprinsul acelor acţiuni să rezulte că scopul final urmărit este acelaşi în ambele acţiuni (I.C.C.J., secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 4525 din 30 mai 2005).
Litispendenta este destinata a evita solutionarea cauzei de catre doua sau mai multe instante (bis de eadem re ne sit actio).
Litispendenta constituie o institutie procesuala care este destinata sa contribuie la o mai buna administrare a justitiei.
Datorita acestui fapt normele care o consacra trebuie considerate ca având un caracter imperativ.
Natura litispendentei va rezulta cu evidenta si din consideratiile procedurale privitoare la modul de invocare si la efectele litispendentei.
Litispendenta implica urmatoarele conditii, ce trebuie întrunite în mod cumulativ:
existenta unei identitati de parti, obiect si cauza.
Identitatea dintre cele doua actiuni trebuie sa fie totala
Partile, obiectul si cauza sunt elementele esentiale prin care se identifica orice actiune civila.
Exista litispendenta si în cazul în care obiectul unei actiuni este subînteles în cadrul altei actiuni.
Situatia este identica în ipoteza în care în cadrul unei actiuni s-au formulat mai multe capete de cerere, iar unul dintre acestea este identic cu cel formulat în cadrul celei de a doua actiuni.
Cele doua actiuni trebuie sa se afle pe rolul unor instante deopotriva competente.
Litispendenta se poate ivi în cazul sesizarii concomitente sau simultane a doua sau mai multe instante deopotriva competente
Domnisoara Ynocenta va multumesc pentru amabilitate si detalile date ,dar, as dori sa-mi spuneti daca in cazul aratat,intre cele doua spete:
1. exista litispendenta in situatia existentei pe rol instantelor a acestor cauze una pe fond si cealanta in recurs. ?
2. Si in cazul in care la cauza in recurs,hot.devine def. si irv. ?
Va multumesc pentru tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinea de solutionare DanyD DanyD In situatia in care se invoca exceptia litispendentei si exceptia netimbrarii actiunii, care va fi ordinea lor de solutionare? (vezi toată discuția)
Exceptia de litispendenta mattilat mattilat Buna ziua! Am avut un proces pentru incalcarea limitei de viteza, am fost inregistrat cu 68 km/h in localitate, in timp ce urmam cursul fluent al traficului, ... (vezi toată discuția)
Litispendenta fd fd la fond am fost eu chemat in judecata pt revendicare si granituire. fata de titlul reclamantului am opus hotararea judecatoreasca de constatare a uzucapiunii ... (vezi toată discuția)