avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Exceptia de litispendenta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Exceptia de litispendenta

Buna ziua! Am avut un proces pentru incalcarea limitei de viteza, am fost inregistrat cu 68 km/h in localitate, in timp ce urmam cursul fluent al traficului, fiind atat de aproape de masina din fata mea, incat era imposibil sa apara o imagine in care sa se vada numarul meu de inmatriculare. Masina organelor competente era parcat exact sub indicatorul care arata sfarsitul localitatii. Am solicitat prezentarea probelor, fotograafia, inregistrarea, certificatul de omologare (masina fiind una fara semnalizari distinctive ale organelor competente) etc.
Dupa cum observ, probele nu erau depuse, linistea era din ce in ce mai mare, dar acuma a aparut o Citatie in care se pune in discutie exceptia de litispendenta invocata. La ce ma pot astepta?
Cu stima, invatatorul
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 20:18, 13 Iulie 2012
Litispendenta este destinata a evita solutionarea cauzei de catre doua sau mai multe instante (bis de eadem re ne sit actio).
ART. 163-Cod pr civila

(1) Nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte inaintea mai multor instante.
(2) Aceasta exceptie se va putea ridica de parti sau de judecator in orice stare a pricinii in fata instantelor de fond.
(3) Daca exceptia este primita, dosarul se va trimite instantei care a fost mai intai investita, iar in cazul cand pricinile se afla in judecata unor instante de grade deosebite la instanta cu grad mai inalt.

Banuiesc ca ati introdus mai multe actiuni avand aceiasi obiect.
Dnul Avocat are perfecta dreptate. Litispendenta se intalneste atunci cand acelasi proces, cu aceleasi parti, cauza, obiect se judeca deodata la doua instante diferite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Admiterea exceptiei de litispendenta officemvp officemvp Buna ziua, va rog sa-mi spuneti exista posibilitatea de a se admite exceptia de litispendenta in cazul in care prima actiune are ca obiect al cauzei in ... (vezi toată discuția)
Exceptia de litispendenta WEO WEO Buna seara, rog sa imi spuna cineva cum se numeste exceptia care se invoca atunci cand exista doua cereri de chemare in judecata/doua dosare [b]identice[/b] ... (vezi toată discuția)
Litispendenta vs conexitate goldfish goldfish buna seara! va rog sa-mi spuneti care este difernta dintre conexitate si litispendenta in materia civila.:\"> merci (vezi toată discuția)