avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Exceptia de litispendenta
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Exceptia de litispendenta

Buna seara,
rog sa imi spuna cineva cum se numeste exceptia care se invoca atunci cand exista doua cereri de chemare in judecata/doua dosare identice (aceleasi parti parti, acelasi obiect etc). Stiu ca incepe cu litera "e"...
Ce se face cu acele dosare? se "unesc" se "comaseaza"? care e termenul corect?.
Cererile de chemare in judecata au fost depuse la o luna una dupa cealalta la registratura aceleiasi instante de contencios administrativ.
La care complet va ramane dosarul dupa unire/comasare? la primul sau la al doilea?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:10, 12 Mai 2011
exceptia de litispendenta, iar dosarul cu numarul mai mare se acvireaza/se conexeaza la cel cu numarul mai mic.
Exceptia de litispendenta!
Si in acest caz termenul din primul dosar se amana pana cand se decide acvirarea la primul termen din al doilea dosar si apoi se judeca fondul? sau cum se procedeaza efectiv?

Art. 163
Nimeni nu poate fi chemat în judecată pentru aceeaşi cauză, acelaşi obiect şi de aceeaşi parte înaintea mai multor instanţe.

Această excepţie se va putea, ridica de părţi sau de judecător în orice stare a pricinii în faţa instanţelor de fond.

Dacă excepţia este primită, dosarul se va trimite instanţei care a fost mai întîi investită, iar în cazul cînd pricinile se află în judecata unor instanţe de grade deosebite, la instanţa cu grad mai înalt.

În cazul admiterii exceptiei de litispendenta cauza se va trimite la instanta mai întâi învestita. Aceasta regula este enuntata în mod expres de art. 163 alin. (3) C. proc. civ. Textul mentionat face si o exceptie de la aceasta regula. Exceptia vizeaza situatia în care au fost sesizate cu aceeasi pricina instante de grad diferit. În acest caz dosarul se va trimite spre solutionare la instanta mai mare în grad.

Hotarârea privitoare la trimiterea cauzei la instanta mai întâi învestita are efecte asemanatoare cu aceea privitoare la declinarea de competenta. Efectul hotarârii de admitere a exceptiei de litispendenta este declinatoriu. Solutia se întemeiaza pe constatarea ca hotarârea de admitere a exceptiei determina dezînvestirea instantei în fata careia s-a invocat situatia de litispendenta. Daca instanta constata întrunirea tuturor conditiilor cerute de lege pentru existenta litispendentei trimiterea cauzei la instanta mai întâi învestita, respectiv la instanta mai înalta în grad, este obligatorie. Litispendenta presupune însa ca ambele instante sa fie deopotriva competente, întrucât în caz contrar va avea prioritate exceptia de necompetenta. Prin urmare, un examen sumar al competentei instantelor se impune din partea instantei în fata careia s-a invocat exceptia de litispendenta. De aceea, în cazul când se constata ca instanta mai întâi învestita nu este competenta în mod absolut exceptia de litispendenta urmeaza sa fie respinsa. Hotarârea prin care se dispune trimiterea cauzei la instanta mai întâi învestita nu este si nici nu poate fi obligatorie pentru instanta mai întâi învestita. Aceasta deoarece fiecare instanta este suverana în a statua asupra propriei sale competente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia de litispendenta mattilat mattilat Buna ziua! Am avut un proces pentru incalcarea limitei de viteza, am fost inregistrat cu 68 km/h in localitate, in timp ce urmam cursul fluent al traficului, ... (vezi toată discuția)
Litispendenta fd fd la fond am fost eu chemat in judecata pt revendicare si granituire. fata de titlul reclamantului am opus hotararea judecatoreasca de constatare a uzucapiunii ... (vezi toată discuția)
Doua dosare in instanta pt acelasi obiect.ce este de facut? gloriprest gloriprest Va salut cu drag.Prietena mea a mai facut o gresala.A trimis la judecatorie prin posta o actiune judecatoreasca fara confirmare de primire si a urmarit pe sait ... (vezi toată discuția)