avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Activitate cosmyn90

Activitate cosmyn90

In CIM, sunt incadrat ca personal TESA, am semnat act aditional privind transferul pe post TL. Dar in acel act aditional nu scrie ca lucrul este in schimburi si nici in fisa postului.
Asta am inteles, dar cum pot eu sau el demonstra in eventualitatea in care am ajuns in instanta, ca am fost sau nu informat? Clar programul nu este afisat nicaieri la o corporatie cu 4 000 de muncitori in Romania. Dar nici asta nu cred ca pot demonstra, iar in cazul in care se ajunge in instanta banuiesc ca poate afisa. Eu pot demonstra doar ca in contractual initial scrie clar programul. Dar mi se pare absurd sa nu semnez pt munca in schimburi.
Prin informat angajati, banuiesc ca ar fi trebuit un act aditional la contract prin care sa semnez trecerea de la munca TESA 8.30 - 15.00 la programul in schimburi? Multumesc,
Daca in contractul de munca scrie 8:30-17:00. Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamnetului intern/contractului colectiv.
In momentul actual eu lucrez in ture si am atentionat superiorul ca nu pot sa lucrez in ture deoarece ma simt epuizat(intru la ora 6.30 la munca si eu va scriu, nu mai am capacitatea sa dorm cand ar trebui). Poate reprezenta un motiv pe care il pot prezenta ca si o cauza a demisiei desi eu am clauza de scolarizare?
Am ajuns intr-un final in situatia in care am cerut demisia. Doamnele de la HR au trecut cu usurinta o suma de 7500 eur pe nota de lichidare. Deoarece am prevazut in contract ca daca plec mai repede de 6 luni platesc 10 000eur, >6 luni 7500eur, > 12luni 5000eur, >18 luni 2500eur. Este normal ca eu sa semnez acea nota de lichidare in conditiile in care nu sunt de acord cu suma respectiva si cred ca o pot demonstra chiar si in instanta, sau pot cumva sa specific, cu pixul, ca nu sunt de acord cu respectiva clauza? Sa nu ma trezesc mai tarziu ca prin semnatura asta am si recunoscut ca sunt de acord sa platesc.

Multumesc,
Multumesc pentru ajutorul dat pana acum, si revin cu o intrebare... in cazul in care pe acele fise de scolarizare a semnat altcineva fata de cel care trebuia sa ne "predea" efectiv, ca ori era prea ocupat pentru noi, ori concediu etc... are o influenta. Mentionez ca si in feedback-urile date de mine catre ei am reprosat asta. Persoana care facea o evaluare a noastra era seful de departament, cu care efectiv nici nu ne vedeam. In rapoartele de feedback mereu am reprosat dezinteresul pentru aceasta scolarizare.
Nu exista nici un act aditional care sa prevada explicit cursurile, nici macar nu ni s-a prezentat un plan de scolarizare inainte de a semna actul aditional de 10 000 eur. Doar ca proaspat absolvent, oarecum disperat sa gasesc de munca am acceptat fara sa realizez urmarile si faptul ca ma transform intr-un sclav modern. Iar in timpul anului am avut "planuri de initiere" in care apareau anumite teme insotite de semnaturile noastre si a celor care au "predat", de fapt doar priveam ce fac alti angajati, asta in cazul in care nu erau prea ocupati lucru pe care l-am reprosat de fiecare data cand am avut ocazia sa dau feedback. Faptul ca trainingul nu a fost cum ar fi trebuit, este o chestie pe care eu nu cred ca o pot dovedi.

Fac un scurt rezumat la act aditionl poate ma puteti ajuta, sa stiu daca trebuie sa ma resemnez, desi cred ca este mult prea putin.
In actul aditional zice ca:
In prevederile legii:
-nr 53/2003 art 197 si 198
-si cap m ar.4 lit f din contract - dreptul la acces la formare profesionala.
Partile sunt de acord ca toate costurile de scolarizare / perfectionare mai sus mentionate (nu se mentioneaza absolut nici un curs) in valuare totala de 10 000 eur sunt suportate integral de catre angajator.
-In cazul in care contractul de munca inceteaza in timpul cursurilor sau in urmatoarele 24 de luni salariatul se obliga sa plateasca contravaluarea cursului. conf art 198 alin 4.

Salariatul NU are obligata de a restitui Angajatorului costurile aferente in urmatoarele cazuri:
-intreruperea are loc la solicitarea angajatorului
-intreruperea se datoarea datorita motivelor de sanatate ale salariatului.
Deci pana la urma as putea scapa mai ieftin, am niste cursuri care mi-au fost "bagate pe gat" in valoare de cateva sute de euro maxim 1000. Pe acelea as fi dispus sa le platesc chiar daca au fost facute doar pentru a scoate bani din firma, pe niste sume ridicole.
Cum am prevazut, HR-ul a interzit marirea salariilor pentru noi care am venit in urma acelui an de training chiar daca dorinta sefului direct era alta.


Art. 3. - (1) Libertatea muncii este garantată prin Constituţie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.
(2) Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă şi a profesiei, meseriei sau activităţii pe care urmează să o presteze.

(3) Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea.

(4) Orice contract de muncă încheiat cu nerespectarea dispoziţiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.


Acum daca citesc punctual 4, am impresia ca prin clauza respectiva imi este incalcat dreptul la libertatea muncii garantat de constitutie si ar trebui sa fie nul de drept.

In continuare apare urmatorul articol:

Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
Daca reuseam asta nu mai eram aici. O parte din contract spune ca daca contractual se incheie din initiative angajatorului nu sunt obligat sa platesc nimic. Dar in cazul abaterilor disciplinare sunt obligat sa platesc. Nu inteleg prin ce forma in afara de desfintarea postului ma poate da afara si eu sa nu fiu nevoit sa platesc.