avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Activitate Danyella_tm

Activitate Danyella_tm

Buna ziua. Un angajat cu contract de munca a primit decizia de pensionare anticipata, insa doreste sa lucreze in continuare. Cum legea nu permite cumularea pensiei anticipate cu venituri din salarii, poate persoana respectiva sa activeze temporar, in calitate de zilier ? Fara a depasi, bineinteles, numarul maxim de zile prevazut de legea zilierilor. Multumesc.
Buna ziua,

Ptr evidenta contabila a unei asociatii de locatari/proprietari ce documente sunt necesare ? Persoana care tine contabilitatea trebuie sa incheie un contract de prestari servicii sau de colaborare cu asociatia ? Daca da, care sunt taxele lunare care trebuiesc platite ? Care este, in general, tariful cerut de contabili in aceasta situatie ?
Multumesc.
Un angajator nu isi respecta angajamentele, astfel ca salariatul isi da demisia. Este obligat sa stea in preaviz sau e la alegerea angajatorului ? In caz de preaviz, va lucra program normal sau jumatate de norma ( in restul timpului sa isi caute de lucru in alta parte ) ? Cum va fi platit, norma intreaga sau redus ? In caz ca demisioneaza cu art. 81, alin.8, poate fi sanctionat cu reducerea salariului daca nu respecta zilele de preaviz prevazuta in CIM ? La angajare nu i s-au adus la cunostinta prevederile Regulamentului intern si nici al Contractului colectiv la nivel de unitate....la depunerea cererii de demisie, poate solicita si primi o copie dupa acestea ?
Multumesc.
Buna ziua,
Revin cu o intrebare: dupa 1 an de la sentinta definitiva ( care va fi in februarie 2022 ) se poate anula in instanta punctul G din art. 85 alin. 2 CP, astfel incat sa isi poata recupera permisul ? Precizez ca acesta nu este anulat, doar suspendat conform sentintei de amanare a pedepsei, iar perioada de supraveghere este de 2 ani. Exista vreo procedura prin care il poate redobandi ( examen, test, dovezi, etc ) ? Mentionez ca au trecut 2 ani si 6 luni de la eveniment, perioada in care nu a avut drept de conducere.
Multumesc anticipat.
Bună seara,
În urma unui divorț, cu un singur copil ( major, de 30 ani), care e cota fiecăruia ptr partaj: 50-50 soții, sau se împarte totul la 3 ( 33,3 fiecare)?
Mulțumesc anticipat.
Buna ziua,

Un pensionar doreste sa se dea in intretinere. Precizez ca detine o casa si doreste sa o treaca pe cel il intretine ( acesta nu este neam cu el ). Care este cea mai buna modalitate prin care poate face acest lucru astfel incat sa fie bine atat ptr el, cat si ptr cel ce il va intretinere, fara ca vreun eventual urmas sa aibe vreo pretentie ( sa nu poata ataca respectivul act ) ? Contract de intretinere......sau contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager ??
Multumesc anticipat.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Daca face apel, exista sansa sa-si recupereze permisul mai devreme, fara sa influenteze pedeapsa de 11 luni cu amanare ?
In ce consta apelul, care e procedura ? :)

Multumesc inca o data.
Tip solutie: Condamnare fără acord de recunoaştere
Solutia pe scurt: În temeiul art. 336 alin. 1 CP, cu aplicarea art. 396 alin. 10 CPP, raportat la art. 83 CP stabileşte pentru inculpatul pedeapsa de: - 11 (unsprezece) luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. În temeiul art. 83 CP, dispune amânarea aplicării pedepsei de 11 (unsprezece) luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, în condiţiile art. 84 alin. 1 CP. În baza art. 85 alin. 1 CP, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Timiş, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 86 alin. 1 CP pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c) - e) se comunică Serviciului de Probaţiune Timiş. În baza art. 85 alin. 2 lit. b) CP, impune inculpatului să execute obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 40 de zile la una dintre următoarele două instituţii: SC Horticultura SA Timişoara şi SC Pieţe SA Timişoara în conformitate cu dispoziţiile art. 51 şi 52 din Legea 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. În baza art. 85 alin. 2 lit. g) CP, impune inculpatului ca pe durata termenului de supraveghere să nu conducă vehicule pentru conducerea cărora pe drumurile publice este necesară deţinerea unui permis de conducere. În baza art. 404 alin. 3 CPP atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, respectiv dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei. În temeiul art. 86 CP, dispune comunicarea unei copii de pe prezenta hotărâre la rămânerea definitivă a acesteia Serviciului de Probaţiune Timiş. În temeiul art. 274 alin. 1 CPP obligă inculpatul la plata sumei de 1000 lei, cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, data de 28.01.2021.
Document: Hotarâre 246/2021 28.01.2021


Căi atac
Nu există informaţii.


Citare prin publicitate
Nu există informaţii.

PS: Copiat de pe portal ( inca nu a primit decizia prin posta ). Multumesc anticipat.
Bună seara,
Ce înseamnă tip soluție "condamnare fără acord de recunoaștere"? Este vorba de o persoana care a condus ( sub influenta alcoolului) autoturismul și a provocat un accident din care a rezultat dauna materiala și rănirea propriei persoane. Precizez ca nu au fost alte victime sau alte daune ( s-a dat peste cap și a "aterizat" într-un șanț). După 1 an și 6 luni de așteptare a primit aceasta sentința, deși a fost prima abatere din viata lui și și-a recunoscut fapta.
În plus, se precizează că pe perioada supravegherii nu are voie sa conducă vehicule ptr care e necesar permis de conducere. Sa înțeleg ca 2 ani de zile nu-și va putea recupera permisul ( 3 jumătate în total), chiar dacă va face și munca în folosul comunității?
Mulțumesc frumos.
Buna ziua,

Am primit de la parchet o instiintare de inmanare a unei decizii. Avand in vedere faptul ca acestia nu lucreaza cu publicul ( din cauza pandemiei ), am solicitat ca informatiile sa imi fie transmise pe e-mail. Am trimis in acest sens o cerere, impreuna cu o copie dupa buletin si dupa instiintare.
Care este termenul de rezolvare a acestei cereri ? In cat timp as primi raspuns ?

Multumesc frumos.