Voiam sa stiu daca mama nu este in tara, ce se intampla? somatia a fost gasita de sora mea care verifica posta. Casa in care locuieste mama mea in tara nu este pe numele ei. Ea are doar lucrurile din casa si pensia.Se poate prezenta executorul fara ca mama sa fie acolo? I se poate lua pensia? Se poate discuta cu executorul? Sora mea trebuie sa aiba o procura din partea mamei ca sa se ocupe de caz?
Imi cer scuze ca pun atatea intrebari, dar nu stiu nimic despre procedurile legale.
Mama mea(care in prezent nu este in tara) a incheiat un contract de imprumut in septembrie 2010 cu o persoana fizica. A rambursat 60% din suma (cand s-a rambursat 60% din suma, nu s-a semnat nici un act),inainte de termenul specificat in contract, dar nu poate rambursa diferenta. . A avut discutii cu persoana creditoare, fara nici un rezultat. Astazi, sora mea a primit o somatie de la un executor judecatoresc, prin care in termen de o zi trebuie sa ramburseze toata suma (100%) plus cheltuielile si onorariul executorului.
Mentionez ca in contractul de imprumut nu s-a specificat ce se intampla in urma neplatii banilor, mama mea nu are nici un bun pe numele ei sau conturi in banca.
V-as ruga, daca ar putea cineva sa-mi explice ce se poate intampla in acest caz, si cum ar trebui sa actionam.
Revin cu acest caz si cu o alta intrebare.La actiunea in instanta privind anularea contractului am pierdut.Am depus dosarul pentru recurs si asteptam data. As vrea sa stiu daca la recurs este acelasi rezultat, care sunt urmatorii pasi de facut?
anul trecut, am decis impreuna cu mama sa vindem aceasta casa, fiind foarte greu sa intretinem doua case( cea in care locuieste mama si aceasta pe care s-a semnat actul). am pus casa in vanzare, si la sfatul notarului, am facut o procura pe numele mamei sa semneze, daca vom avea un cumparator. tot la sfatul acestui notar am trimis procura prin email, (originalul ramanand la mine), sa existe o garnatie ca eu sunt de acord cu vinderea casei, iar cand va fii timpul intocmirii actelor sa trimit originalul. acest notar (nu vreau sa-i spun altfel), impreuna cu altcineva au profitat de faptul ca mama este o persoana in varsta, si nu are pe nimeni cu ea, si au obligat-o sa semneze actul.
Am consultat un alt notar si un avocat, care ne-au sfatuit sa-i dam in judecata pentru ca actul nu a fost intocmit legal, si ne-au spus ca, conform art. 58 din Legea nr.35/1995 a notarilot publici:" Art. 58
Pentru autentificarea unui act, notarul public verifica si stabileste, in prealabil, identitatea partilor.
Partile pot fi reprezentate la autentificare printr-un mandatar cu procura speciala autentica. ", iar conform art.68 din Regulamentul de punere in aplicare a legii: "Art. 68. - Procurile folosite la autentificarea actelor rămân la dosar in original."
Pe scurt, nu locuiesc in Romania.I-am trimis mamei o procura, prin email, in care se stipula ca poate semna contracte de vanzare-cumparare privind bunuri imobiliare ce-mi apartin cu titlu de mostenitor.
Procura a fost facuta la Consulatul Romaniei. Originalul este inca la mine. Mama are doar cea trimisa prin email. In baza acestei procuri a fost fortata (n-are rost sa intru in detalii)sa semneze un act de vanzare-cumparare(la notar) asupra unei case. Voiam sa stiu daca faptul, ca procura nu este in original la dosar nu anuleaza actul.