Pe scurt, nu locuiesc in Romania.I-am trimis mamei o procura, prin email, in care se stipula ca poate semna contracte de vanzare-cumparare privind bunuri imobiliare ce-mi apartin cu titlu de mostenitor.
Procura a fost facuta la Consulatul Romaniei. Originalul este inca la mine. Mama are doar cea trimisa prin email. In baza acestei procuri a fost fortata (n-are rost sa intru in detalii)sa semneze un act de vanzare-cumparare(la notar) asupra unei case. Voiam sa stiu daca faptul, ca procura nu este in original la dosar nu anuleaza actul.
instanta poate cere ca la dosarul cauzei sa se aduca procura in original ....este nevoie de ea in cazul in care se va cere si o expertiza cu privire la acea procura
buna ziua.
ma intreb cum s-a semnat acel contract, procura trebuia sa fie prezentata la semnarea contractului fie in original, fie in copie legalizata.
anul trecut, am decis impreuna cu mama sa vindem aceasta casa, fiind foarte greu sa intretinem doua case( cea in care locuieste mama si aceasta pe care s-a semnat actul). am pus casa in vanzare, si la sfatul notarului, am facut o procura pe numele mamei sa semneze, daca vom avea un cumparator. tot la sfatul acestui notar am trimis procura prin email, (originalul ramanand la mine), sa existe o garnatie ca eu sunt de acord cu vinderea casei, iar cand va fii timpul intocmirii actelor sa trimit originalul. acest notar (nu vreau sa-i spun altfel), impreuna cu altcineva au profitat de faptul ca mama este o persoana in varsta, si nu are pe nimeni cu ea, si au obligat-o sa semneze actul.
Am consultat un alt notar si un avocat, care ne-au sfatuit sa-i dam in judecata pentru ca actul nu a fost intocmit legal, si ne-au spus ca, conform art. 58 din Legea nr.35/1995 a notarilot publici:" Art. 58
Pentru autentificarea unui act, notarul public verifica si stabileste, in prealabil, identitatea partilor.
Partile pot fi reprezentate la autentificare printr-un mandatar cu procura speciala autentica. ", iar conform art.68 din Regulamentul de punere in aplicare a legii: "Art. 68. - Procurile folosite la autentificarea actelor rămân la dosar in original."
Revin cu acest caz si cu o alta intrebare.La actiunea in instanta privind anularea contractului am pierdut.Am depus dosarul pentru recurs si asteptam data. As vrea sa stiu daca la recurs este acelasi rezultat, care sunt urmatorii pasi de facut?
Puteti sa ne prezentati motivele pentru care a fost respinsa actiunea? Daca se poate in fapt sau/si in drept.
Conteaza obiectul cauzei , probele administrate...si motivarea instantei, ca sa stiti ce aveti mai departe de facut, in privinta apararilor din recurs.
Am inteles ca ati declarat deja recursul...era interesant sa ne spuneti si ce motive ati formulat.
Personal as fi invocat nulitatea absoluta a actului pentru lipsa semnaturii vanzatorului...dar doar la o prima vedere...cum nu cunosc amanuntele, nu stiu ce sa va spun mai mult.