va rog sa-mi dati ceva sugestii privind o vanzare cumparare intre nepoata si bunici cu urmatoarele mentiuni
Este vorba despre un teren scump situat in nordul Capitalei.
- contractul s-a semnat in anul 2003 luna august la un birou notarial fara prezenta notarei, vanzatorii si cumparatorii au semnat si urmand ca peste 3 zile(week-end) sa semneze si D-na Notar.
- nepoata casatorita cu cetatean iranian fara drept de proprieate pe atunci se declara in contract procurator de fonduri prin donatie
- contractul s-a intocmit fara nici un document de genul, certificat fiscal, cerere de la vanzatori,etc, mentionand ca este vorba de doi batrani cu varste intre 83-85 ani
- banii specificati in contract nu au fost achitati nici in ziua de azi absolut nici un leut
- din august 2008 se afla in proces civil si penal dar pasul se bate pe loc prin neprezentarea notarei ș.a.m.d.
Intrebarea mea era exista solutie pentru anularea acestui contract avand in vedere faptul ca totul s-a facut pe incredere fiind vorba de familie?Exista donatie si procurator de fonduri intre soti, avand in vedere ca bunul este din partea familiei a sotiei iar procuratorul este sotul prin donatie!?
Cu multumiri anticipate!
Dacă este aşa cum afirmaţi, contractul este lovit de nulitate absolută iar notarul se face vinovat de săvîrşirea infracţiunii de fals intelectual.
Totuşi, nul ca act autentic, contractul poate avea valoare de promisiune de vînzare-cumpărare.
Cu privire la preţ, trebuie să fiţi mai explicită. Vînzătorii au declarat în cuprinsul actului că au primit preţul sau există un termen de plată, nerespectat de către cumpărătoare?
Teoretic, din ce ne spuneti, exista "solutie pentru anularea acestui contract".Dvs. puneti intrebarea pentru cumparatori? Acestia pot invoca simularea actului fiind de fapt o donatie deghizata sau pot invoca neplata pretului sau/si faptul ca notara nu a fost de fata la incheierea/semnarea actului! .Insa depinde de mai multe aspecte ce tin de studierea in concret a actelor, precum si a existentei/inexistentei dovezilor (pro si contra).
Daca mai exista si o plangere penala, posibil sa se suspende solutionarea civila a cauzei, pana la solutionarea acesteia pe latura penala etc.
Faptul ca in contract se face vorbire despre existenta unui "procurator de fonduri" in persoana sotului "cumparatoarei", nu prea vad ce relevanta ar avea in anularea actului, ar avea relevanda, zic eu, la un eventual partaj intre soti, "procuratorul de fonduri" putand invoca probabil faptul ca "pretul contractului" a fost obtinut din surse proprii defiind "surse comune" ori din contra, ar putea fi interpretat/dovedit ca pretul a fost achitat...
Simulaţia prin deghizarea actului nu constituie un temei pentru o acţiune în anulare decît dacă s-a urmărit fraudarea legii sau încălcarea bunelor moravuri. Cu atît mai puţin în revocare/rezoluţiune.
Simulaţia este admisă de legea civilă romînă.
Soluţia este nulitatea absolută, cum spuneam mai sus, alături de o cerere în rezoluţiunea antecontractului.
D-na "lori_margo' ne-a spus ca exista deja un proces civil pe rol.Daca ne spune si obiectul acestei cauze, eventual temeiul juridic, vom putea sa-i oferim acesteia in mod concret, informatiile pe care le solicita.
Aveti dreptate, d-le themis, insa personal, ca si procedura, sustin ca proba cu martori pe situatia de fapt, in contra unui act autentic, ar fi inadmisibila daca nu exista inscrierea in fals contra respectivului act.
In schimb, printr-o actiune in declararea simulatiei si a constatarii nulitatii absolute a actului de vanzare-cumparare ar avea mai multe sanse ca sa dovedeasca adevaratele raporturi dintre parti, avand in vedere tocmai faptul ca actul s-a incheiat intre rude iar pretul nu a fost achitat de catre cumparatori.
Pe de alta parte, astfel cum ati spus, actul desi nul absolut sub aspectul "falsului intelectual" poate fi valabil ca si promisiune de vanzare-cumparare in care pretul achitat si semnaturile "partilor" nu pot fi contestate (conversiunea actelor juridice) ceea ce nu impiedica o ulterioara constatare a intervenirii vanzarii-cumpararii (fie in instanta, fie de comun acord prin incheierea unui alt act de vanzare-cumparare care sa fie valabil incheiat/autentificat la un notar).
va multumesc pentru aceste informatii!
Pentru inceput vreau sa fac alte cateva precizari, va rog sa ma credeti ca sunt foarte multe erori in acest contract, dar justitia din Romania....Una dintre probleme pe care cei drept le-au pus toti avocatii in discutii a fost acea fraza prin care desigur cumparatorii au semnat precum suma derizorie de 30.000 $ (amintind ca este vorba de mult mai mult)a fost data dar nimeni nevazand banii si mai mult fiind vorba de 2 batrani nu puteau merge cu banii pe strada.Nu exista nici un cont , in care banii sa fie, exista martori , vecini, prieteni oricine ii cunoaste pot spune ca viata lor nu sa schimbat nicicum.
Este un contract foarte complex si stiind situatia se vede ca a fost premeditat.
O alta mentiune este faptul ca nefiind prezenta notara in ziua de vineri si prin absenta cert. fiscal invocat de acea angajata a cabinetului contractul urma sa fie luat de cumparator luni cand semna si D-na notar. Luni cand a fost contactat cumparatorul pentru a vedea ce a facut si sa le aduca un exemplar din contract vanzatorilor, acestia au fost dusi cu vorba si asa timp de o luna pana cand am decis sa mergem si impreuna cu unul din vanzatori am facut o cerere pt un duplicat.Ne-a fost ceruta acea cerere pentru un duplicat, dar pt vanzare nu a fost cazul!??
Din discutiile avute inainte de semnarea contractului sa spus ca se vrea vanzarea doar a 600m nicidecum a tot. Totul a fost clar, pana la contrariu.De aici au plecat totate celelalte probleme, si ma refer la refuzarea de a inmana un exemplar di contract asa cum era firesc.
Ce nu pot admite este faptul ca dosarul de politie este mult prea lent adica de un an nu exista nici un raspuns, la procesul penal inaintat pentru D-na notar Tribunalul ne-a respins cererea, ajungand la Curtea de apel Bucuresti unde a fost acceptat dosarul, dar timp de 9 termene D-na Notar a fost citata si chemata cu dosarul insa aceasta refuzand prezenta pana in a zecea sedinta cand surpriza a fost de proportii, contractul care initial a fost semnat pe coli albe cu trecerea anilor au devenit verzi. Era o copie grosolana care sa sustinut a fi original si care a fost acceptat. S-a cerut expertiza grafica dar deja nu se mai putea admite de D-na judecator. Solutionare?? Amenda 200 ron pt cumparator si castig pt D-na Notar care efectiv a sfidat toate celelalte termene invocand ca nu-si pierde ea timpul cu 2 batrani...nici cu cereri pentru ca erau in familie, nici cu fiscale ca stiau ce vand si nici cu adeverinte medicale ca sunt sanatosi doar ii vedeti!
Ce pot face pentru ca Justitia ma dezamagit, este mult prea superficiala si tind sa cred ca a fostoarecum influentat acest dosar. Mai mentionez d-na notar este fost judecator!
Procura
bambi.2010
buna seara.
pt vanzarea unui imobil pe care il are in proprietate, pt care a stabilit cui il vinde si la ce valoare, bunica mea doreste sa faca imputernicire ... (vezi toată discuția)