Se doreste punerea in executare a contractului de cesiune de creanta. Ceea ce doresc sa aflu este daca acest contract de cesiune poate fi investit cu formula executorie sau nu?
Contractul de cesiune de creanta incheiat intre 2 persoane juridice, prin reprezentanţii lor abilitaţi legal (nefiind intocmit de un notar public) si notificata debitorului conform art.1393 C. civ, prin executor judecatoresc, poate fi DIRECT investit cu formula executorie si pus in executare silita?
In anul 2007 SC ZM SRL a incheiat cu SC CR SRL un contract de vanzare - cumparare comerciala.
In baza acestuii contract SC CR SRL a emis o factura fiscala, neachitata pana in prezent de SC ZM SRL.
In contractul comercial dintre cele 2 societati a fost inserata urmatoarea clauza compromisorie :" in cazul in care rezolvarea neintelegerilor nu este posibila pe cale amiabila, ele vor foi supuse spre solutionare Comisiei de Arbitraj comercial de pe langa Camera de Comert si Industrie ..."
Fara a incerca sa solutioneze litigiul la instanta de arbitraj, SC CR SRL a introdus in 2008 o cerere de deschidere a procedurii insolventei impotriva SC ZM SRL.
Intrebare:
1. ce valoare mai are in acest caz clauza din contractul incheiat intre cele 2 societati?
2. poate debitoarea sa invoce vreo exceptie in contestatia pe care o va formula in cauza si in ce masura este admisibila?
Intr-adevar, X se poate apara in fata lui Z. Dar problema e ca plata s-a efectuat prin Bilete la Ordin si Ordine de Plata, unele la ordinul lui Y, pentru o alta societate.
Vor fi acestea considerate plati in contul lui Y?
Singurele dovezi care atesta platile facute de X rezulta din extrasele de cont, copiile ordinelor de plata si din situatia contabila.
Cum trebuie sa procedeze X intr-o astfel de situatie?
Are vreun rost sa deschida X proces impotriva lui Y pentru incalcarea clauzelor contractuale? Mai poate fi anulat contractul de cesiune? Daca da in ce conditii?
Contestatia la executare era pentru cazul in care Y cesionarul va trece la punerea in executare a titlului executoriu constand in contractul de cesiune de creanta autentificat.
Pe aceasta cale instanta de executare poate chiar sa anuleze titlul executoriu.
Dar cum poate sa ceara X anularea cesiunii de creanta - avand in vedere contractul cu Y?
Chiar nu exista nici o cale, avand in vedere obligatiile asumate atat de X cat si de Y - de a nu transmite drepturile si obligatiile in favoarea tertilor ?