Ma aflu in urmatoarea situatie: acum doi ani am facut cadastrul unui teren mostenit de la tatal meu. Pentru aceasta am avut nevoie de semnaturile tuturor vecinilor, 3 la numar. Totul a fost in regula. Pana acum.
Luna trecuta am inceput sa fac un gard de imprejmuire al terenului aflat in discutie. In momentul in care am ajuns cu gardul pe laturile comune cu doi dintre vecinii mei s-au iscat o groaza de discutii legate de hotar. Eu am respectat vechiul hotar, cel care apare si pe schita cadastrala.
Cei doi vecini nemultumiti au ajuns pana acolo incat au afirmat ca au fost in stare de ebrietate atunci cand au semnat ca sunt de acord cu vecinatatile si ca vor cere anularea cadastrului.
Intrebarea mea este daca demersul lor ar putea sa aiba sorti de izbanda.
Va multumesc pentru raspunsurile venite prompt.
Pot sa spun ca m-au lamurit astfel incat ma pot gandi la urmatorul pas.
Va multumesc inca o data.
Buna seara.
De acord cu dumneavoastra in privinta punctului 2 dar eu am luat aceasta varianta in considerare avand in vedere niste "antecedente" de acest gen. Pot sa spun ca in zona aceea este chiar un obicei sa "declari mai putin decat ai pentru a plati mai putin la stat".
Asadar, cum am calculat suprafetele?!
Grajdul are o amprenta dreptunghiulara asadar aria se poate calcula usor iar pentru suprafata terenului am folosit Google Earth varianta pro cu ajutorul careia se pot calcula si arii.
Limitele terenului se vad foarte bine iar forma lui se apropie de forma trapezoidala. Prin urmare eroarea de masurare obtinuta cu Google Earth poate fi de cel mult 100 -150 m2.
Buna seara si va multumesc pentru ca ati raspuns prompt la intrebarea mea.
Asadar, nu exista nici o indoiala asupra identitatii atat a terenului cat si a grajdului. In actul de intretinee exista chiar si o schita a terenului si a grajdului (vecini, puncte cardinale). Schita a fost facuta de un domn inginer angajat al primariei pe raza careia se afla terenul si grajdul. Sublinez ca schita nu este facut in urma unui cadastru.
Singurele motive, din punctul meu de vedere bineinteles, pentru care exista aceste diferente (deloc neglijabile) intre suprafetele din schita si suprafetele reale ar fi:
1. eroare de masurare
2. un impozit mai mic.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie si am nevoie de sfatul dumneavoastra.
Astfel, bunicii mei au murit de curand. Ei au trei copii. In timpul vietii l-au ales pe cel mai tanar dintre copii pentru a-i face act de intretinere.
De curand am vazut ce anume contine actul de intretinere si am cateva nelamuriri legate de mostenirea lasata fratelui tatalui meu.
Prin urmare, in actul de intretinere se mentioneaza ca dupa moartea bunicilor mei unchiul meu intra in posesia a unui teren cu suprafata de 3092 m2, a unui grajd cu suprafata de 30 m2 si a unei case.
Tocmai cifrele enumerate mai sus m-au pus pe ganduri (trebuie sa subliniez ca nu ma intereseaza casa).
Asadar, terenul de "3092 m2" are de fapt 4500 m2 iar grajdul de "30 m2" are de fapt aproximativ 90 m2. Banuiesc ca suprafata terenului, respectiv a grajdului au fost declarate mai mici pentru a se plati un impozit mai mic.
Intrebarea la care caut raspuns este daca ceilalti doi copii aflati in afara actului de intretinere ar avea sanse sa obtina in urma succesiunii 1/3 din diferenta de suprafata a terenului ((4500 - 3092)/ 3 = aprox 500 m2 fiecare) si 1/3 din diferenta de suprafata a grajdului (aprox. 20 m2 fiecare).
Fiind data situatia prezentata mai jos doresc sa stiu daca un contract de intretinere poate fi atacat, daca da de catre cine si in final cu ce sanse de succes.
Asadar, situatia despre care vorbesc este urmatoarea: bunicii mei au trei copii. La un moment dat, acum vreo 3-4 ani au hotarat sa faca un contract de intretinere cu unul dintre cei trei copii, urmand ca intreaga lor avere sa treaca in proprietatea acestui copil dupa moartea lor. Mentionez ca acest contract de intretinere a fost facut fara ca ceilalti doi copii sa fie instiintati.
Din pacate, beneficiarul contractului de intretinere nu a participat cu aproape nimic la asa-numita "intretinere". Un exemplu ar fi cel legat de starea de sanatate a bunicilor mei. "Intretinatorul" nu a binevoit sa-i duca pe bunicii mei la medic atunci cand aveau nevoie, aceasta sarcina cazand in spatele celorlalti doi copii. Singurul lucru pe care totusi l-a facut a fost sa participe cu un procent din banii necesari inmormantarii bunicii mele.