in cazul Dvs. se aplica L76/2002 prin prevederile art.17 al.1 lit.h, cumulate cu prevederile art.34 al.(1~1) introdus prin L107/2004 si cu cele ale art.35al.3,adica : pentru a benefici de somaj trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, iar la stabilirea perioadei de 24 luni nu se ia in calcul perioada in care persoana a avut raporturile de munca suspendate.Mai mult legea prevede clar ca in cazul somajului tehnic perioada de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadelor de asigurare realizate inainte de suspendare. Si cum Dvs.sunteti in somaj tehnic de ~2 ani, tocmai s-au scurs cele 24 de luni prevazute de lege ! Cu parere de rau !:sorry:
Desi am citit si recitit astazi L53/2003, nu am gasit nimic concret care sa confirme sau sa infirme posibilitatea existentei a doua CIM cu norma intreaga la acelasi angajator.Intr-adevar art.35 ofera posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte de munca, fara a specifica daca este posibil ca ambele sa fie cu norma intreaga. Dar mai mult ca sigur legiuitorul s-a referit la un contract de munca cu norma intreaga la locul unde salariatul are functia de baza si a unui/unor contracte de munca cu fractiune de norma la alti angajatori. Si spun asta pentru ca in tot cuprinsul legii angajatorul este limitat in a face sau a nu face ceva care ar periclita sanatatea fizica sau psihica a salariatului. Cum ar fi daca salriatul respectiv ar lucra intre orele 7.30 - 16.00 (cu o pauza de masa de o jumatate de ora) pentru prima functie si intre orele 16.00 - 00.00 pentru cea de-a doua functie? Unde este repaosul obligatoriu de 12 ore consecutive, omul cand mai mananca, cand mai doarme ? Cum se acorda concediul de odihna ? Si daca mai trebuie sa presteze si ore suplimentare ? In mod cert legiuitorul nu a prevazut aceasta posibilitate, desi, repet, nu este interzisa expres de lege, pentru ca am incercat astazi sa introduc in Revisal un salariat deja existent si programul nu-l primeste. Dar ca si idee ar fi bine de vazut figura celor de la ITM pusi in fata celor doua contracte.=D>:P:P=D>:P
freeelis a scris:
1. Orele suplimentare nu se trec in carnetul de munca.
Orele suplimentare
se trec in carnetul de munca sub forma venitului brut realizat din salarii/indemnizatii acordate pentru timpul de munca lucrat in regim normal sau suplimentar. Problema este ca aceasta indemnizatie calculata pentru orele suplimentare nu se regaseste in statul depus de angajator la ITM.
In mod normal, nu. Dar ca ideee, care sunt ocupatiile din cele doua contracte ?
Inteleg ca orele suplimentare v-au fost platite la negru. Problema este ca nu sunt prinse in cartea de munca. Oricum ar fi sunteti obligat la un preaviz de maxim 15 zile calendaristice. Pentru restul trebuie facutat o sesizare la ITM si apoi la instanta, dar trebuie si dovezi (eventual fluturasul acela cu sumele reale), martori(dumneavoastra sunteti 7 iar ceilalti sunt 593 #-o).Cred ca mai intai ar trebui sa mergeti la munca pentru perioada de preaviz si in al doilea rand sa depuneti o cerere (cu nr.de inregistrare) prin care sa solicitati eliberarea unui exemplar din CIM (ca sa se vada ca nu vi s-a inmanat unul) pentru a vedea exact care sunt conditiile stipulate acolo.
Art.16 din OG 99/2000 republicata face referire la vanzarea de produse in pierdere(egal sau sub pretul de achizitie), din cate am inteles eu, ceea ce cred ca nu este cazul tau. Se pot face reduceri oricand, dar sa trebuie foarte bine evidentiate (liste inventariere, procese verbale, NIR-uri etc.). Asteapte si alte pareri, dar exista mii de magazine second-hand care practica aceste reduceri(le intalnim la tot pasul pe strada) si care inca functioneaza !!!
bilant tirmestrial sau semestrial ? sau va referiti la altceva decat bilantul?
1.In perioada de proba angajatorul poate sa renunte oricand in timpul acestei perioade, in baza unei notificari transmise salariatului. Oricum, legal, perioada de proba incepe sa curga din momentul in care a fost incheiat contractul de munca (inteleg ca Dvs. nu aveti).
Perioada de proba este de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
In cazul salariatilor incadrati cu contract individual de munca pe perioada determinata, perioada de proba nu va putea depasi:
a) 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul individual de munca este incheiat pentru o durata mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul individual de munca este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si
6 luni;
c) 30 de zile lucratoare, pentru o durata a contractului de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
In cazul salariatilor incadrati cu contract de munca temporara, se poate stabili o perioada de proba care nu poate depasi:
a) doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) 3 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre una si doua luni;
c) 5 zile lucratoare, in cazul contractelor de munca temporara incheiate pe o perioada mai mare de doua luni.
2. Nu aveti obligatia notificarii angajatorului. Dar pentru a solutiona diferendumul pe cale amiabila, asa ar fi indicat sa faceti.
3. Reclamatia poate fi facuta de oricine, cu indicarea exacta a conditiilor si a celor implicati. Dar nu ar trebui sa va fie teama sa sesizati Dvs.personal ITM-ul, daca angajatorul nu este de buna credinta.
Ce inseamna discount 180*0.01 ? Ca a-ti primit 180 buc dintr-un produs sau s-a vrut acordarea unui bonus in suma de "x" ? Intr-adevar reducerile comerciale de forma "cumperi un bax de produse si mai primesti un produs" la pret 0.01 sau o reducere referitoare strict la un anumit produs (apare o suma cu minus sub produsul respectiv) se inregistreaza in sensul reducerii costului de achizitie (varianta 1). Dar un discount acordat de furnizor, chiar si singular, pentru o singura factura (la un anumit volum de marfa sau pentru plata inainte de termen sau cash) se incadreaza in categoria reducerilor financiare si se contabilizeaza distinct (varianta 2).
OUG 148/2005 modificata si para modificata :
a) daca cele 12 luni prevazute la art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta sunt acoperite in totalitate de perioada de concediu si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, acordarea acestora se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare pentru cel din urma copil, conform legii, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. Pe aceasta perioada se acorda o singura indemnizatie, la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil;
b) daca cele 12 luni prevazute la art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta sunt constituite si din perioade in care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevazute la art. 5, atunci indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe aceasta perioada, inclusiv pe baza celor realizate in perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) lit. c)-g), i), l), n) si q).
(2) In situatiile prevazute la alin. (1), dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, inceteaza la data solicitarii noului drept.
(3) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. b), daca din calcul rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, atunci se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita anterior."
Daca esti in CIC 1 si intri direct in CIC2 primeste valoarea din CIC1.
Daca se termina CIC1 si realizezi venituri profesionale sau beneficiezi de concediu pre si post natal, perioada celor 12 luni este acoperita si din CIC1 si din ven. profesionale si daca prin calculatia celor 85% pe total venituri rezulta un CIC2