avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general discounturi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

discounturi

Buna seara.Nu stiu ce sa mai cred cu atatea pareri.Spun simplu problema:pe o factura de marfa se acorda discount(bonus) (ex.180x0.010= -1.80+(-tva 0.34).
Cum se inregtreaza?
371=401
4426=401
371=401 -1.8
4426=401 -0.34


sau
371=401
4426=401
401=767

Va rog frumos,un raspuns bun.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 15:44, 17 Aprilie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Incepand cu 2010 reducerile comerciale se trateaza asa: " (3) Reducerile comerciale acordate de furnizor şi înscrise pe factura de achiziţie ajustează în sensul reducerii costul de achiziţie al bunurilor.
(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidenţiază distinct în contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terţi"

In cazul dvs reducerea comerciala este acordata pe factura de achizitie deci recalculati factura, nu inregistrati separat discount-ul.
Ce inseamna discount 180*0.01 ? Ca a-ti primit 180 buc dintr-un produs sau s-a vrut acordarea unui bonus in suma de "x" ? Intr-adevar reducerile comerciale de forma "cumperi un bax de produse si mai primesti un produs" la pret 0.01 sau o reducere referitoare strict la un anumit produs (apare o suma cu minus sub produsul respectiv) se inregistreaza in sensul reducerii costului de achizitie (varianta 1). Dar un discount acordat de furnizor, chiar si singular, pentru o singura factura (la un anumit volum de marfa sau pentru plata inainte de termen sau cash) se incadreaza in categoria reducerilor financiare si se contabilizeaza distinct (varianta 2).
Multumesc pt.raspuns.Cred ca este destul de clar si anume :orice bonus acordat odata cu marfa pe o factura(ca este o valoarea i, ca este un produs gratis de promotie sau spune ca ) se inregistreaza direct in 371 ca diminuare de valoare
iar ce este facturat ulterior separat se inregistreaza ca un venit in 709.
Am inteles bine?
nenesa a scris:

Multumesc pt.raspuns.Cred ca este destul de clar si anume :orice bonus acordat odata cu marfa pe o factura(ca este o valoarea i, ca este un produs gratis de promotie sau spune ca ) se inregistreaza direct in 371 ca diminuare de valoare
iar ce este facturat ulterior separat se inregistreaza ca un venit in 709.
Am inteles bine?


da este corect mai putin acest lucru:
nenesa a scris:

"ce este facturat ulterior separat se inregistreaza ca un venit in 709."


nu 709 ci in 609, cititi descrierea celor doua conturi din 3055, este pe dos si impotriva principiilor contabile cu care am fost invatati dar asa este legea si o vom respecta deoarece la intocmirea bilantului veti vedea ca are logica.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
Oranina Dumitru, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea reducerilor comerciale claudana claudana Buna ziua! Tin contabilitatea finala la o societate comerciala la care administratorul isi tine evidenta cantitativ-valorica a stocului de marfa. Am primit ... (vezi toată discuția)
Tva la incasare; factura in rosu mine58 mine58 Am o factura in rosu de discount emisa pentru o facture de marfa ridicata in aceeasi zi , neachitata.am tva la incasare . Cum inregistez aceasta factura de ... (vezi toată discuția)
Reduceri comerciale valyneagu29 valyneagu29 Cum se contabilizeaza o factura de reducere comerciala (vezi toată discuția)