@danacj: multumesc, dupa raspunsurile primite pana acum, cred voi incerca sa urmez recomandarea dumneavoastra.
@ondino: imi pare rau, nu imi este clar de ce in postura de PFA + salariat, ca si PFA nu ma pot asigura pentru concedii si indemnizatii. Puteti sa imi dati mai multe detalii, care este baza legala in acest sens (in oug 158/2005 nu am reusit sa gasesc o formulare clara in acest sens... ) ? Multumesc.
Va multumesc pentru raspuns! Asa m-as fi gandit si eu logic, insa cei de la sanatate refuza incheierea unui contract pentru aceasta contributie pt concedii si indemnizatii si as avea nevoie de o baza legala ca si contraargument in discutia cu cei de acolo. Sau eventual cum as putea sa procedez sa trec peste acest refuz.
Lavinia
Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt angajata si in acelasi timp am si un PFA pentru care platesc contributii la sanatate (5,5%) si impozitul la finante. Nu platesc CAS, fiind si angajat.
In fiecare an la depunerea declaratiilor la sanatate am solicitat sa platesc si contributia pentru concedii si indemnizatii de 0.85% insa mi s-a spus ca nu este posibil decat daca platesc si contributia la CAS. Nu am mai insistat pe subiect, insa acum s-a ridicat problema concediului de maternitate care reprezinta 85% din venitul brut (daca am retinut bine) pe ultimele 6 luni insa in conditiile in care pt venitul din PFA nu am platit aceasta contributie de 0,85%, acest venit nu va fi luat in considerare pentru indemnizatia de maternitate.
Intrebarea mea este: exista o baza legala conform careia contributia pt concedii si indemnizatii este conditionata de contributia la CAS? Ar putea fi totusi ceva incat sa beneficiez de indemnizatia de maternitate calculata si la venitul din PFA?
Vreau sa mentionez ca mai sunt cateva luni bune (5-6) pana cand va trebui sa intru efectiv in concediu de maternitate.